Το διαμάντι βρήκε το νέο του αντίπαλο!

Μια δομή ψυχρά πεπιεσμένου γραφίτη, μια νέα μορφή άνθρακα, τον Μ-άνθρακα, που συναγωνίζεται σε σκληρότητα το διαμάντι παρουσίασε μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Γέιλ της Αμερικής.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημά τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα σούπερ σκληρό υλικό με τεράστια αντοχή, που όπως το διαμάντι θα έχει πολλές βιομηχανικές εφαρμογές.

Σε αντίθεση με το διαμάντι, που είναι μια κρυσταλλική μορφή του άνθρακα, το νέο υλικό είναι «άμορφο», δηλαδή αποτελείται από άτομα που διατάσσονται σε ακανόνιστα

μοτίβα. Ο Μ-άνθρακας δημιουργείται όταν ο γραφίτης συμπιέζεται σε πίεση περίπου 200,000 φορές μεγαλύτερη της ατμοσφαιρικής και σε θερμοκρασία δωματίου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο M-άνθρακας είναι εξαιρετικά σκληρός και ασυμπίεστος, συναγωνίζεται τις ακραίες ιδιότητες του διαμαντιού τόσο πολύ, ώστε προκαλεί ζημιές στο διαμάντι», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Kanani KM Lee, επίκουρος καθηγητής της γεωλογίας και γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Αν και έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο γραφίτης υπό υψηλές πιέσεις αυξάνει την αντοχή του πλησιάζοντας τις αντοχές του διαμαντιού, ποτέ δεν υλοποιήθηκε και παρέμενε ένα άλυτο πάζλ..!
“Εκτός από τις μοναδικές μηχανικές ιδιότητες που ανακαλύφθηκε το Μ-άνθρακα, διαπιστώνουμε ότι η μετατροπή του γραφίτη σε M-άνθρακα είναι εξαιρετικά αργή και απαιτεί πολύ χρόνο για να φθάσει σε ισορροπία, το οποίο μπορεί να είναι ο πρόσθετος λόγος για τον οποίο αυτό το παζλ παρέμεινε άλυτο για τον τελευταίο μισό αιώνα “, δήλωσε ο Wang Yuejian, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Οι δυνητικές εφαρμογές του νέου υλικού είναι ήδη ορατές: «Τα ευρήματά μας ανοίγουν νέες δυνατότητες για πρακτικές εφαρμογές, όπως τα “σούπερ” ανθεκτικά αμόνια για έρευνα σε υψηλές πιέσεις. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες κατηγορίες εξαιρετικά πυκνών και ανθεκτικών υλικών» σχολιάζει ο Ράσελ Χέμλεϊ, διευθυντής του Γεωφυσικού Εργαστηρίου Carnegie.

Keywords
Τυχαία Θέματα