Apple A6, Οι τελευταίες αποκαλύψεις!

Goodbyte

Μπορεί το νέο iPhone στο σύνολό του να μην μας έκανε να δακρύσουμε από χαρά, εντούτοις στο εσωτερικό του έκρυβε το Α6 SoC, ο οποίο σύμφωνα με την εταιρεία προσέφερε διπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν(Α5), αυξάνοντας παράλληλα την αυτονομία!

Υπάρχει η άποψη που λέει πως αν θες να γίνει κάτι σωστά πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Κάπως έτσι φαίνεται πως λειτούργησε η Apple

όσο αφορά τον επεξεργαστή του A6, αφού είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένος από αυτή και κατασκευασμένος από τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, τη Samsung. To εξειδικευμένο, στα ηλεκτρονικά, site Chipworks, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μικροσκόπια και λοιπά βοηθητικά μηχανάκια, κατάφερε να μας δώσει μερικές διαφωτιστικές φωτογραφίες από το εσωτερικό του chip, που δίνουν μερικές απαντήσεις όσον αφορά την απόδοσή του.

Αρχικά ο επεξεργαστής είναι κατασκευασμένος στα 32nm και η συνολική του επιφάνεια είναι μεγαλύτερη από του Α5. Πάνω σε αυτή βρίσκονται τα σημαντικότερα υποσυστήματα, όπως ο επεξεργαστής, οι κάρτες γραφικών,η μνήμη και φυσικά ο πομποδέκτης ασύρματων δικτύων(όχι μόνο του Wi-fi). Το σημαντικό εδώ είναι το εξής. Όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, οι 3 GPU είναι όμορφα φτιαγμένες και τακτοποιημένες πάνω στο chip, την ώρα που ο επεξεργαστής φαίνεται πως έχει τα χάλια του. Στην περίπτωσή μας αυτό δεν είναι κακό. Όντως το κομμάτι του επεξεργαστή δεν έχει οριοθετηθεί και φτιαχτεί με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, αλλά χειροκίνητα(δηλαδή, δεν ακολουθούν τα standards της ARM στην οποία βασίζεται, αλλά κάνουν τα δικά τους…κουμάντα)! Αυτό είναι φυσικά ακριβότερο και πιο χρονοβόρο, αλλά έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες ταχύτητες επεξεργασίας.

Το νέο αυτό design είναι πολύ κοντά στην αρχιτεκτόνική Cortex A-15, όπως και ο Snapdragon S4 της Qualcomm, με τα οφέλη να είναι πολλά και με άμεσο αντίκτυπο στις επιδόσεις, όπως φαίνεται από τα διάφορα videos στο internet, αλλά και στα διάφορα benchmarks, όπου το iPhone 5 βρίσκεται στην κορυφή, με την βοήθεια του 1 GB RAM και των 3 GPU του.

Από την άλλη ενδέχεται να έχετε δει διάφορα Speed Tests στο Interent, όπου το LTE του iPhone 5 σπάει τα κοντέρ. Αυτό γίνεται διότι το A6 SoC, είναι εφοδιασμένο με το καλύτερο chip μαζικής παραγωγής της Qualcomm, το οποίο επιτρέπει ταυτόχρονη μετάδοση φωνής και δεδομένων, αρκεί να το υποστηρίζει ο φορέας(ακούτε Cosmote, Vodefone, Wind;).

Τέλος λοιπόν το μυστήριο του νέο A6 System on Chip της Apple. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια επεξεργαστής σχεδιασμένος στο χέρι και πολύ γρήγορο internet. Περιμένουμε την απάντηση από την Qualcomm με τον τετραπύρηνο S4 Pro! Θα γίνει χαμός!

Ένα από τα παιχνιδάκια που χρησιμοποιούν στο Chipworks

Πηγή

Το παρόν άρθρο Apple A6, Οι τελευταίες αποκαλύψεις! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα