Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

18:04 26/10/2016 - Πηγή: iPop

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα της Τετάρτης η πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Σήμερα οι δικαστές αναμένεται να ψηφίσουν επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και να ληφθεί απόφαση.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας αρχικά θα ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους για την συνταγματικότητα του νόμου.

Θυμίζουμε πως τα δύο βασικά ζητήματα που εξετάζονται είναι τα εξής:Το ΕΣΡ και οι αρμοδιότητές του: Εάν δηλαδή έχει μόνο το ΕΣΡ
την αρμοδιότητα να κηρύξει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ή εάν μπορεί κι ο Υπουργός Επικρατείας.Ο αριθμός των αδειοδοτούμενων καναλιών: Εάν ο περιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών είναι αντίθετος με το Σύνταγμα αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Στη συνέχεια η Ολομέλεια θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Ωστόσο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει σήμερα η ψηφοφορία αλλά σε άλλη διάσκεψη.

Τι θα γίνει εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου;

Σ’ αυτή την περίπτωση η διαδικασία του διαγωνισμού θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο.

Εάν, όμως, το ΣτΕ κρίνει το νόμο αντισυνταγματικό, τότε η Κυβέρνηση θα κληθεί να θέσει νέους όρους για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Πάντως αξίζει να τονίσουμε ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει την οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ.

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα