Ξεκινά η μεταφορά των προσφύγων εν αναμονή του χειμώνα

13:55 22/11/2016 - Πηγή: iPop

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, αυξάνεται η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και να λυθεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς τους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, με σκοπό οι δομές φιλοξενίας να είναι σε θέση να κρατήσουν τους πρόσφυγες ζεστούς στις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μέχρι την ολοκλήρωση των δομών αυτών, οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ή άλλες, πιο οργανωμένες, δομές φιλοξενίας. Αυτό βέβαια θα γίνει με την άμεση ανταπόκριση από πλευράς χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

οι οποίες μετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων από κέντρα φιλοξενίας, όπως η Πέτρα Ολύμπου, από την οποία μεταφέρονται σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Χαλκηδόνας περίπου 300 πρόσφυγες. Μέσα στις επόμενες ημέρες το κέντρο φιλοξενίας θα έχει αδειάσει. Όλοι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο Χωρύγι, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κέντρο με προδιαγραφές φιλοξενίας, που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στο Χωρύγι, μάλιστα, οι εργασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα και οι ιθύνοντες υποστηρίζουν, πως αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και, μάλιστα, τώρα που δεν υπάρχει πίεση για άμεση μεταφορά των ίδιων, αφού θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία, οι οικίσκοι (τύπου isobox) θα κατασκευαστούν με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, προκειμένου να προσφέρουν στους πρόσφυγες του Ολύμπου μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Στις Σέρρες, από την άλλη, η μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι σκηνές, που στήθηκαν πρόχειρα, να αντικατασταθούν από οικίσκους.

Από την πλευράς τους οι ευρωβουλευτές Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και Άννα Γκόμες, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τα δύο κέντρα φιλοξενίας και συνομίλησαν με τους πρόσφυγες αναφέρουν: «Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα και ρούχα, αυτό που χρειαζόμαστε ενόψει χειμώνα είναι μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας».

«Να κάνετε κάτι για εμάς. Έχουμε υποστεί ήδη μία γενοκτονία (από τον ISIS ή Daesh) να μην μας ξεχάσετε εδώ και ζήσουμε ακόμη μία. Κάντε κάτι να φτάσουμε στον προορισμό μας, στην Ευρώπη» έλεγε στους δύο ευρωβουλευτές ο Σέιχ Νούρι, ο «αρχηγός» της ιδιαίτερης φυλής των Γεζίντι, που φιλοξενούνται στην Πέτρα Ολύμπου, με τον Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και την Άννα Γκόμες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν στον Σείχ πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η φωνή τους ν’ ακουστεί στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

230 Σύροι πρόσφυγες στο
Κουτσόχερο Λάρισας

Παράλληλα, τo απόγευμα της Τρίτης πρόκειται να φτάσουν περίπου 230 πρόσφυγες και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Ήδη την Τετάρτη αποφασίστηκε να εγκαινιάσει και επίσημα η δομή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα. Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν, επίσης, μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συνολικά ο αριθμός που πρόκειται να φιλοξενηθεί στη δομή της Λάρισας υπολογίζεται περίπου στους 1500 πρόσφυγες, τονίζοντας όμως πως στην συγκεκριμένη δομή θα φιλοξενηθούν μόνο Σύροι.

The post Ξεκινά η μεταφορά των προσφύγων εν αναμονή του χειμώνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα