Βερολίνο: Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Τυνήσιος ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα- Πιθανή η ύπαρξη δεύτερου δράστη

15:37 29/12/2016 - Πηγή: iPop

Μια εβδομάδα μετά το συγκλονιστικό τρομοκρατικό χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Τυνήσιου φερόμενου ως δράστη της επίθεσης λίγο καιρό πριν αυτή συμβεί.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γερμανικό κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε ασχοληθεί πολλές φορές μέσα στο 2016 με τον Anis Amri, όμως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα

πως ο ίδιος δεν θα προέβαινε σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Η εφημερίδα, προχώρησε και στην αποκάλυψη μιας πληροφορίας που αναφέρεται στην έρευνα γύρω από το πρόσωπο του Anis Amri σύμφωνα με την οποία, ο φερόμενος ως δράστης την ημέρα της επίθεσης είχε στείλει μήνυμα, που έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο αδελφός μου προσεύχεται, όλα πάνε καλά, Θεού θέλοντος, είμαι μέσα στο όχημα, προσευχηθείτε για μένα».

Το μήνυμα αυτό δείχνει ότι πιθανότατα υπήρξε και άλλος δράστης, ο οποίος ενήργησε παθητικά. Πάντως στο Βερολίνο έγινε ήδη και η σύλληψη ενός τυνήσιου πολίτη ηλικίας 40 ετών, ο οποίος ενδέχεται να είναι ο παραλήπτης του μηνύματος.

Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι πιθανότατα οι αρχές γνώριζαν πως ο Τυνήσιος, που σκοτώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Ιταλία, είχε σχέσεις με τους γερμανικούς τζιχαντιστικούς κύκλους, ενώ και η αστυνομία του Ντόρτμουντ τον είχε αποκαλέσει «συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Οι ερευνητές, επίσης, φαίνεται ότι γνώριζαν πως ο Amriείχε ψάξει πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την κατασκευή μιας βόμβας με σωλήνα και πως σε μια διαδικτυακή συνομιλία, είχε προτείνει να παράσχει τις υπηρεσίες του ως καμικάζι σε κάποιο μέλος του ΙΚ.

Οι ειδικοί του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μάλιστα, είχαν αποκαλύψει ότι ο Τυνήσιος είχε οκτώ γνωστές ταυτότητες, ενώ μετακινούνταν ελεύθερα στην Γερμανία και επισκεπτόταν συχνά την ισλαμική σχολή του Ντόρτμουντ, η οποία προετοίμαζε όσους ήθελαν να γίνουν μέλη του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Παρά τις παραπάνω αποκαλύψεις, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε κατατάξει, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 8 η οποία πηγαίνει από το περισσότερο στο λιγότερο επικίνδυνο, τον Amri στο επίπεδο 5 το οποίο σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung σημαίνει «λιγότερο πιθανή πράξη βίας».

Παρότι οι γερμανικές αρχές είχαν στοιχεία που έθεταν τον τυνήσιο ως αρκετά επικίνδυνο άτομο για τρομοκρατικές επιθέσεις, η υπόθεση τελικά έμεινε στο αρχείο, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για την ενοχή του, όπως υποστηρίζει η εισαγγελία του Βερολίνου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τυνήσιος δράστης σκότωσε δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πενήντα μ’ ένα κλεμμένο φορτηγό. Όπως, αναφέρουν πολλά τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, η τραγωδία δεν ήταν μεγάλη, χάρη στο σύστημα αυτόματης πέδησης για την αποφυγή σύγκρουσης, το οποίο διέκοψε την κίνηση του οχήματος μετά από 60 έως 80 μέτρα. Όπως δήλωσε γερμανός αξιωματούχος στην Süddeutsche Zeitung: «Αυτή η τεχνολογία έσωσε ζωές».

The post Βερολίνο: Υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Τυνήσιος ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα- Πιθανή η ύπαρξη δεύτερου δράστη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα