Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου- Νιώθω τεράστια ευθύνη γι΄αυτό που έγινε

00:14 20/1/2016 - Πηγή: iPop

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για το Plan X, το Grexit, τις συνεδριάσεις του Eurogroup που ηχογραφούσε και τις ενορχηστρωμένες “τρομοκρατικές” επιθέσεις που δεχόταν η ελληνική αποστολή, αλλά και τον τρόπο, με τον οποίο έγινε η εμπλοκή του στα πολιτικά, το δημοψήφισμα, την απόφαση της παραίτησης του και την σχέση που έχει πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας

στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ έκανε αποκαλύψεις, που μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει γνωστές σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν την περίοδο που ήταν μέλος της Κυβέρνησης.

«Υπήρχε Plan X το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ», «Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου»,«Υπήρχε συμφωνία με το Πεκίνο η οποία ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο», «Είχα την πολιτική ευθύνη χωρίς να έχω τον έλεγχο» και «Νιώθω τεράστια ευθύνη, βεβαίως απέτυχα» είναι μερικές από τις ατάκες του Γιάνη Βαρουφάκη από αυτή τη συνέντευξη που θα συζητηθούν για αρκετό καιρό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:Για το πώς αποφάσισε να γίνει μέλος της Κυβέρνησης:

«Το δεύτερο Μνημόνιο άλλαξε τα πάντα. Γιατί τότε υπάρξει μια μεγάλη πόλωση και τότε συνειδητοποίησα ότι η δύναμη του διαλόγου έχει εξαντληθεί, ότι η ελληνική κοινωνία είχε διαιρεθεί.

Ο μόνος πολιτικός που ενδιαφερόταν για εκείνη τη συζήτηση που ξεκινήσαμε το 2010 ήταν ο Τσίπρας.

Ήταν μία φυσική πορεία των πραγμάτων που με οδήγησε στο να ακολουθήσω την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.

Υπήρξε μία επιθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης της ομάδας που υπήρχε γύρω από τον Αλέξη. Παρατήρησα μία διαδικασία στρατηγικής που αν και θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη, ιδίως με την εμπλοκή την δική μου στις ΗΠΑ που ο λόγος του Αλέξη έγινε μεστός και κατανοητός σε κύκλους της δύσης.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με είχε βρει αντίθετο. Έμαθα από τις εφημερίδες το πρόγραμμα και αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπήρχε αναντιστοιχία του προγράμματος με την πολιτική, υπήρχαν ανακρίβειες, παρότι σε γενικές γραμμές με κάλυπτε.

Δεν είχα ποτέ στόχο να εμπλακώ σαν Υπουργός, ούτε καν σαν βουλευτής. Όταν όμως μετά από χρόνια που ασκείς κριτική έρχεται ο Πρωθυπουργός και σου λέει ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, δεν μπορούσα να κάνω πίσω».

Για τις διαπραγματεύσεις και τα διαθέσιμα χρήματα:

«Σε καμία περίπτωση μία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ό, τι θέλεις. Αυτό που θεωρούσα ότι δεν έπρεπε να αποτελεί θέμα συμβιβασμού ήταν η ακολουθία της λύσης.

Εάν είχα αυτή την αναδιάρθρωση, χωρίς κουρέματα, έλεγα, και ταυτόχρονα ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά εγώ και είχα πείσει και τον Πρωθυπουργό και ήμασταν έτοιμοι σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τη φορολογική διοίκηση.

Με ρώτησε ο κ. Ντάισελμπλουμ αυτό που με είχε ρωτήσει και στο τηλέφωνο «τι σχεδιάζετε να κάνετε με το ελληνικό πρόγραμμα» και του είπα ότι έχουμε από την μια το Μνημόνιο, και από την άλλη πλευρά το δικό μας πρόγραμμα. Στόχος είναι να υπάρξει έντιμη διαπραγμάτευση για να μπορέσουν να συμπορευτούν.

Δυο μέρες μετά στο γραφείο μου είχαμε την ίδια συζήτηση μόνο που μου είπε ότι αυτό δεν είχε βάση, ότι είχα μία επιλογή «είτε δέχεσαι το πρόγραμμα όπως έχει, είτε το πρόγραμμα χτυπάει στα βράχια».

9/12 είχα πει στον Antenna ότι αν δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στο κλείσιμο των τραπεζών δεν πρέπει να εκλεχθούμε, αυτό είχα πει και στον Πρωθυπουργό.

Με τον Ντάισελμπλουμ δεν φτάσαμε στο σημείο να του πω ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα του καλοκαιριού. Αν χρειαζόταν θα το έλεγα.

Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ρώτησα «πόσα χρήματα έχουμε». Η απάντηση είναι ότι έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες.

Φτάσαμε μέχρι τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις ,το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές κάνοντας έναν άθλο».

Για τη συνέντευξη Τύπου με τον Ντάισελμπλουμ:

«Στην συνέντευξη Τύπου με τον Ντάισελμπλουμ είχαμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα, είχαμε ελέγξει τι θα πούμε, όλα πήγαν πολύ καλά μέχρι που ήρθε η στιγμή των ε/α.

Με ρώτησε κάτι ένας Έλληνας δημοσιογράφος και εγώ έδωσα μία πολύ μετριοπαθή απάντηση, λέγοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και ότι πρέπει πρώτα όμως να τις αγκαλιάσει ο ελληνικός λαός και αυτό προϋποθέτει ότι η τροϊκανές συνήθειες πρέπει να κοπούν. Αυτή τη συζήτηση την είχαμε νωρίτερα με τον Ντάισελπμπουμ και μάλιστα ήταν ένα από τα σημεία που ίσως συμφωνήσαμε. Όταν, λοιπόν, το είπα στη Συνέντευξη Τύπου εκείνος θύμωσε και είχε αυτή την αντίδραση με την χειραψία, έσκυψε στο αυτί μου και μου είπε «You just killed the troika».

Στις 11 Μαΐου καταθέσαμε από το Υπουργείο το δικό μας δημοσιονομικό πρόγραμμα και υπήρξε πλήρης άρνηση ώστε να υπάρξει συζήτηση, να μου πουν γιατί το απορρίπτουν και συνεχής διαρροή σε διεθνή και τοπικό Τύπο ότι πηγαίναμε χωρίς προτάσεις».

«Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου»

«Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου.

Το πρώτο κράτησε πάνω από 10 ώρες, έφτανες στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξόντωσης. Τότε συνειδητοποίησα ότι αν πάω στο Υπουργικό Συμβούλιο και μου ζητηθεί τι είπε ποιος, πότε, σε απάντηση του άλλου δεν θυμόμουν. Ζήτησα από την ελληνική αντιπροσωπεία να μου δώσει τα πρακτικά και συνειδητοποίησα ότι δεν μου δίναν τα πρακτικά.

Ήταν ηθική μου υποχρέωση να μπορώ να απαντάω στα ερωτήματα εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω.

Νομίζω ότι όλοι τα ηχογραφούν, αν δεν το κάνουν θεωρώ ότι κακώς το πράττουν. Κατηγορήθηκα ότι παραβίασα το καταστατικό. Είμαι ο μόνος που δεν παραβίασε τίποτα. Δεν έχω στόχο νομίζω να τα βάλω σε κάποιο βιβλίο.

Μετά την συνάντηση στη Ρίγα στις 24 Μαρτίου έδωσα στικάκια στην ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης για να γνωρίζουν πολύ καλά τι ειπώθηκε, σχέση με ό, τι έλεγαν ότι ειπώθηκε».

Για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου:

«Στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε μίλησε 22 φορές. Στα Eurogroup περιμένει να μιλήσουν άλλοι Υπουργοί Οικονομικών που έχουν μία ευγενική άμυλα και μετά μιλάει ο κ. Σόιμπλε γαλήνια. Μίλησε πρώτος και μίλησε τελευταίος. Αυτές τις 22 φορές ήταν όλο και πιο εκνευρισμένος. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε προσυμφωνήσει με την κ. Μέρκελ ότι θα μας δώσει αυτό που ζητούσαμε. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία που αναιρέθηκε 4 μέρες μετά.

Ήμασταν σε συνεχή ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους της παλιάς Τρόικας. Ξεκιναέι η τηλεδιάσκεψη όπου ήμουν μόνος στο γραφείο μου και είχα την εντύπωση ότι ήταν ένα διαδικαστικό τηλεφώνημα όπου οι Θεσμοί θα δεχόντουσαν αυτό που είχαμε συμφωνήσει. Ο κ. Ντάιισελμπλουμ είχε πει ότι ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα και ότι τίποτα δεν πρόκειται να αποφασιστεί.

Δυστυχώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνεννοημένοι προφανώς γιατί υπήρχε πλήρης σύμπτωση ακόμα και φραστική, είπαν ότι συμφωνούν ότι ο κατάλογος γίνεται δεκτός αλλά δεν αποκαθιστά το Μνημόνιο.

Εγώ είπα ότι ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί ο κατάλογος που συμφωνήσαμε από κοινού θα είναι μια νέα βάση.

Είπα ότι η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει αυτή την φραστική παρέμβαση γιατί δεν συνάδει με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Έκρινα εκείνη τη στιγμή ότι η προσπάθεια της Τρόικας ήταν απλά φραστική, δεν ήταν κάπου καταγεγραμμένη, άρα θα μπορούσαμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπήρχε ή ότι αφού δεν ήταν γραπτό δεν είχε νομική ισχύ. Το πήρα όλο πάνω μου και δεν το μετανιώνω. Αν είχα την στερνή γνώση, δεν θα το υπέγραφα.

«Την επόμενη από την 24η Φεβρουαρίου αρχίζει η μία μετά την άλλη καταστρατήγήση από την Τρόικα των αποφασισμένων.

Δεν είχα ποτέ αντίρρηση να έρθουν οι τεχνοκράτες για να πάρουν στοιχεία αλλά να έρθει ο mister chief και να μπαίνει στα Υπουργεία και να αρχίσει η διαδικασία των Υπουργών, δεν γινόταν και το συμφωνήσαμε όλοι ακόμα και ο Μοσκοβισί που είπε ότι αυτή η διαδικασία πληγώνει ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο ώστε να συρθούμε στην προ 20ής Φεβρουαρίου εποχής.

Η υπόσχεση του Ντράγκι ήταν μία υπόσχεση που δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

Εγώ περίμενα ότι θα υπάρξει μία σκληρή διαπραγμάτευση. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα σφίξεις το χέρι με κάποιον από τα υψηλότερα κλιμάκια και δεν θα υπάρξει η δέσμευση σε όσα συμφωνήσαμε».

Πώς ετοίμασαν το Plan B;

«Πρέπει να υπάρξει σημαντικος διαχωρισμός γι’ αυτό που λένε Plan B. που εμείς το λέγαμε Plan X.

Επικεφαλής ήμουν εγώ, αλλά δεν θα αναφερθώ σε ονόματα γιατί η εντολή ήταν του κ. Πρωθυπουργού. Τα κείμενα που παρήχθησαν τότε και η σύσταση της ομάδας είναι δουλειά του κ. Πρωθυπουργού να τα ανακοινώσει στον Τύπο.

Αυτό ήταν το πλάνο που στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι όπως ο Υπουργός της Φινλανδίας και άλλοι, σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθήσουν να μας εκπαραθυρώσουν το πώς θα αντιδρούσαμε.

Αυτό δεν είχε καμία σχέση με τα εργαλεία που έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κ. Ντράγκι..».

Για τα κινέζικα και ρωσικά κεφάλαια:

«Έγινε προσπάθεια, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. που δεν προσπαθεί να βρει πόρους, ούτε είναι παράνομο, και ζήτημα να μην είχαμε γιατί να μην ψάξουμε επενδυτικά κεφάλαια; Μια χώρα που από το 2010 ουσιαστικά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, έχει την υποχρέωση να βρει πρόσβαση σε άλλες πηγές δανεισμού.

Εγώ δεν είχα καμία επαφή με την ρωσική πλευρά. Για την ακρίβεια θεωρούσα ότι ήταν λάθος, ήμουν κάθετα αντίθετος και είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι έστω ότι θα πάρουμε 5 δις για τον αγωγό. Τι θα τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον λογαριασμό και αμέσως η Τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε 5 ακόμα δις και θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση».

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «ποτέ δεν είπαμε οτι είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Όταν μας ρωτούσαν, έλεγα «εξαρτάται τους όρους».

Για την Κίνα:

«Ξεκίνησε η σχέση με την Κίνα, και υπήρξε μια άτυπη συμφωνία για άμεσες ξένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μία πιστωτική γραμμή σε περίπτωση που εμείς αρχίσουμε να εκδόδουμε ομόλογα. Στόχος ήταν να δείξουμε ότι μπορούμενα συνάψουμε σχέσεις και να πιέσουμε την Ε.Ε. Αυτή η συμφωνία με το Πεκίνο, ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο».

Για το παράλληλο νόμισμα:

«Δεύτερο κομμάτι του Plan X δεν ήταν το νόμισμα. 6 μήνες πριν κερδίσουμε τις εκλογές στον Πρωθυπουργό και στον Δραγασάκη έλεγα ότι έχουμε 2 βασικά κλειδιά, τα ομόλογα του προγράμματος snp. Από την αρχή το βλέπαμε ότι το κυπριακό μοντέλο θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε. Αν μία κεντρική τράπεζα που δημιουργήθηκε για να κρατάει ανοικτές τις τράπεζες ερχόταν να μας τις κλείσει (τις τράπεζες), έχεις κάθε δικαίωμα να απαντήσεις σ’ αυτό λέγοντας ότι εσύ μου κλείνεις τράπεζες εγώ δεν μπορώ να σου αποπληρώσω τα ομόλογα. Θα κάνω μία αναδιάρθρωση, δεν θα στα κουρέψω..

Σε καμία περίπτωση δεν θα απειλούσα με αναδιάρθρωση των ομολόγων. Αν σου κλείσουν τις τράπεζες σηματοδοτείς ότι σε μια βδομάδα μετά τα κουρεύεις.

Αυτό ήταν μεγάλο όπλο. Αυτό ήταν θέμα μιας ώρας και ο κ. Ντραγκι το ήξερε αυτό.

Η Κεντρική Τράπεαζα της Γερμανίας έχει συγκρουστεί αμείλικτα με τον Ντράγκι που κόβει 60 δις για να αγοράζει ομόλογα των άλλων μελών κρατών εκτός της Ελλάδας.

Είχαμε μία συμφωνία ότι αν μας κλείσουν τις τράπεζες θα προβούμε στην αναδιάρθρωση.

Το δεύτερο όπλο δεν υπήρχε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα.

Αυτό που έλεγα -αρθρογραφούσα από το 2014- έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρχει παράλληλο σύστημα πληρωμών, μέσω taxisnet, το οποίο θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο. Ένα τέτοιο σύστημα αποπληρωμών μπορεί να εξελιχθεί πολύ εύκολα σε σύστημα πληρωμών εκτός τραπεζικών συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που σου κλείσουν την τράπεζα μέχρι να αποφασίσουν να σε βοηθήσουν».

Όσον αφορά το περίφημα χακάρισμα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ σχολίασε: «Τι σημαίνει «έλλειψη νομιμότητας στην Ελλάδα». Το γεγονός ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει την πολιτική ευθύνη για την ασκούμενη πολιτική, αλλά αν δεν έχει στην δικαιοδοσία του τις βασικές δικαιοδοσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Είχα την πολιτική ευθύνη χωρίς να έχω τον έλεγχο.
Κανένας δεν προσπάθησε να χακάρει τίποτα. Τα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός ότι χρειάστηκε να μιλήσω με κάποιους για να δημιουργήσουμε αυτή τη δυνατότητα πίσω από την πλάτη της Τρόικας εν κράτει μέσα στο Υπουργείο ήταν μία προσπάθεια να ανακτήσουμε τα ηνία της χώρας».

Είχε δοθεί εντολή ενεργοποίησης του Plan X;

«Δεν είχε δοθεί σε καμία περίπτωση εντολή ενεργοποίησης του. Υπήρχε κεφάλαιο για φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαιο κτλ. Ο Υπουργός Άμυνας έχει στα συρτάρια του πλάνο σε περίπτωση εισβολής, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει την εισβολή.

Αυτή η ομάδα που το έφτιαξε ήταν 5 ατόμων, όταν πας σε μια ομάδα των 500 υπάρχουν διαρροές. Αυτό που φοβάσαι ότι θα γίνει, γίνεται γιατί το φοβάσαι. Και γι αυτό δεν επέτρεψα ποτέ να φύγει πέρα από τους 5. Νιώθω τεράστια ευθύνη γι’ αυτό που έγινε».

Για το Eurogroup μετά τη Ρίγα:

Όταν μπήκα στο Eurogroup για πρώτη φορά ήταν σχεδόν άδειο. Οι κεντρικοί παίκτες ήταν εκτός. Τα πρώτα θέματα της ατζέντας ήταν άσχετα. Διαδικαστικά όπου ο κ. Νταισλεμπλουμ έπρεπε να διαβάσει κάποια θέματα και όλοι να συμφωνήσουν. Όταν είπε ότι τώρα θα μιλήσουμε για την Ελλάδα, άνοιξαν οι πόρτες και μπήκαν όλοι μαζί. Ήταν συνεννοημένο.

Εκείνη την ώρα στο Twitter γινόταν επίθεση εναντίον μου, έχω την ηχογράφηση για να σας πείσω ότι γινόταν επίθεση κατά της Ελλάδας και όχι απέναντι μου.

Πρώτη φορα ο κ. Τόμσεν έκανε μία ιδιαίτερα απαισιόδοξη ανάλυση της ελληνικής οικονομίας που μας έβγαζε να πηγαίνουμε προς ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 2-3% που δεν είχε βάση με την πραγματικότητα και απαιτούσε δημοσιονομικά μέτρα.

Εκείνη τη στιγμή μπήκε στην ατζέντα η ενδυνάμωση της λιτότητας μέσα από στοιχεία που κατ’ εμέ ελέγχονται ως απαράδεκτα.

Το στήσιμο των ΥΠΟΙΚ ήταν συγκλονιστικό. Η απάντησή μου ήταν όσο πιο μετριοπαθής μπορούσε.

Ο Γάλλος δεν μπορώ να θυμηθώ, ίσως επειδή δεν είχε μεγάλη σημασία αυτό που είπε, δεν ήταν η 1η φορά άλλωστε) ο κος Σαπέν ποτέ δεν ήταν ακραίος, πάντα προσπαθούσε κάπως να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να παίρνει θέση.

Ποτέ δεν έχει καθαρίσει το παιχνίδι ο κος Σαπέν, ποτέ δεν έχει καθαρίσει κανείς γιατί θα ήταν γελοίο να καθαρίσει για εμάς. Το καλό του να μην είσαι υπουργός οικονομικών είναι πως μπορείς να μιλήσει ανοιχτά. Στην δική μου τοποθέτηση που πρέπει κάποια στιγμή να καταγράψω και όχι των άλλων, προσπάθησα να επαναθέσω την συζήτηση στο πλαίσιο του συμβιβασμού και του διαλόγου . Βγαίνοντας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο συγκροτημένος τρόπος με τον οποίο ό, τι είχε ειπωθεί.

Ό,τι είχε πει είχε διαστρεβλωθεί..

10 μέρες πριν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ μου είχε πει οτι μέσα στις επόμενες μέρες θα ενορχηστρωθεί επίθεση κατά της ελληνικής Κυβέρνησης και θα υπάρξει ενορχηστρωμένη δολοφονία της προσωπικότητας σου. Αυτό το αναφέρω γιατί δεν ήθελα να το πιστέψω, αλλά βγαίνοντας από την Ρίγα είδα να συμβαίνει.

Να το πω με τα δικά μου λόγια. Εκείνο το βράδυ που γύρισα από τη Ρίγα πήγα κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Μαξίμου. Καθίσαμε οι δυο μας, και δε νομίζω να ενοχληθεί ο ίδιος που το αναφέρω. Του εξήγησα τι έγινε και του είπα “κοίτα Αλέξη ήλθα από το Τέξας για να βοηθήσω σε μια αυθεντική διαπραγμάτευση. Αν κρίνεις ότι δε βοηθώ και ότι έχω μαζέψει πάνω μου όλα τα πυρά και θα σε διευκόλυνε η απομάκρυνσή μου θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω την απομάκρυνσή μου.” Απέρριψε μετά βδελυγμίας την παραίτηση και μάλιστα χρησιμοποίησε τη μεταφορά του ξηλωμένου πουλόβερ, λέγοντάς μου ότι αν γίνει αυτό θα ξηλωθεί το πουλόβερ, πάνε να χτυπήσουν εσένα για να αποδυναμώσουν εμένα. Δε θα γίνει ποτέ αυτό συνεχίζουμε. Δύο-τρεις μέρες μετά υπήρξε παρέμβαση Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος απαίτησε όχι τόσο την απομάκρυνσή μου όσο να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ο ίδιος.

Από εκείνη τη στιγμή είχα μια στάση ενός Υπουργού που βοηθάει την Κυβέρνηση».

Για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος:

«Ήταν μια στιγμή που με έκανε να συγγράψω την πρώτη επιστολή παραίτησης, την οποία δεν κατέθεσα. Κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3.5% για την επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο είναι μακροοικονομικά αδύνατον, οδηγεί σε μια αναξιοπιστία τη χώρα. Γιατί δε θα καταφέρουμε να τον πετύχουμε.. Εάν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε θα συνθλίψουμε τον ιδιωτικό τομέα….. Αυτό ήταν το σκεπτικό. Τόσο αντέχει η ελληνική οικονομία. Όταν το έμαθα ότι αυτό δόθηκε πίσω από την πλάτη μου έθεσα το ερώτημα στον Πρωθυπουργό. Του είπα Αλέξη φαντάζομαι ότι ο λόγος που δεν με ρώτησες είναι πως ήξερες ότι θα πω όχι. Και μου λέει προφανώς. Και του λέω καλά εγώ είμαι αποδυναμωμένος επειδή δε πιστεύω σε αυτό και πες ότι βάζεις κάποιον άλλον στη θέση μου. Τι περιμένεις ότι θα κερδίσεις, ποιο είναι το δούναι και λαβείν.

Μου λέει θα δώσουμε αυτό για να πάρουμε το χρέος. Πραγματικά δεν έχω πολλά μαλλιά αλλά τότε τράβηξα αυτά που είχα…….. Του είπα ότι είναι σαν να είσαι ψαράς και να ρίχνεις αίμα για να διώξεις τον καρχαρία. Γιατί δεν παρέδωσε εκείνη την παραίτηση; Πολύ απλά γιατί διέβλεπα ότι παρ’όλη την λανθασμένη παραχώρηση, δεν μας έδιναν συμφωνία. Ήθελαν την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης, του ήθους μας , της Άνοιξης των Αθηνών…, ήθελαν τον εξευτελισμό του Α Τσίπρα και της κυβέρνησής μας. ‘Εκρινα λοιπόν οτι κάποια ο Α Τσίπρας θα πει ως εδώ. Και εκείνη τη στιγμή θα του ήμουν χρήσιμος και για το παράλληλο σύστημα πληρωμών , για το κούρεμα των ομολόγων».

Για το Δημοψήφισμα:

«Την επόμενη ημέρα, μετά από εκείνο το τελεσίγραφο που μου παρέδωσαν στο Eurogroup, που πρέπει να σας πω ήταν μια φρικιαστική στιγμή. Γιατί ο Πρωθυπουργός μας ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα. Και παρ’ όλα αυτά μας έδωσαν ένα κείμενο που αποτελείτο από τρία κεφάλαια που δεν άξιζε το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο. Μέσα σε εκείνο το Eurogroup ο κ. Σόϊμπλε διεφώνησε με αυτό το κείμενο, είπε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το περάσει μέσα από την γερμανική Βουλή.. Προς τιμήν του ο κ.Σόϊμπλε σηκώθηκε και είπε δεν το δέχομαι. Θέτω το θέμα στην κα. Λαγκάρντ και της λέω πιστεύετε ότι αυτό είναι βιώσιμο; Προσπάθησε στην αρχή να αμβλύνει τις εντυπώσεις αλλά λέει στο τέλος, όχι δεν είναι. Και τότε την διακόπτει ο κ.Ντάϊζ και μου θέτει ένα θέμα, μου λέει «ή το αποδέχεσαι τώρα ή κλείνουν οι τράπεζές σου«. Εκείνη τη στιγμή ήταν ένα θλιβερότατο θέαμα της Ευρώπης. Την άλλη μέρα ο κ. Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conferenceroom στο ξενοδοχείο όπου για να μας ανακοινώσει ότι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Δεν υπήρξαν αντιδράσεις από κανέναν. Και μάλιστα έδωσε εντολή να μείνουμε στις Βρυξέλλες εγώ και ο κ Χουλιαράκης , εντολή να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κανέναν έως ότου κάνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο εκείνο το βράδυ το οποίο ήταν ξεκάθαρο πως θα κάνει αυτό…’Οποιος σας έχει πεί κάτι αντίθετο δεν είναι καλά πληροφορημένος ή ψεύδεται.

Κοιτάτε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό γιατί αυτές ήταν πολύ σημαντικές στιγμές εκείνης της περιόδου. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και μπροστά σε άλλους και του είχα πεί, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το. Εγώ διαφωνώ αλλά είσαι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά καν’ το με μια έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό, βγες στην τηλεόραση. Μάλιστα του είχα ετοιμάσει ένα λόγο, τον οποίο είχα γράψει με πόνο καρδιάς γιατί δεν θα τον έβγαζα ποτέ και του είχα πει, «Αλέξη δεν πρέπει να σύρουμε τον ελληνικό λαό σε ένα δημοψήφισμα αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση που ο λαός τιμήσει το «όχι», να το πάρουμε το «όχι» και να το μετατρέψουμε σε μια έντιμη συμφωνία.

Να πάρουμε το «όχι» και να το κάνουμε «ναι» θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την αριστερά.

Η προσδοκία μου ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαμε το εργαλείο των 27 δις ομολόγων smp ήταν η ειδοποιός διαφορά. ‘Εκρινα οτι αν μας κλείναν τις τράπεζες, και αυτό δεν το ήθελε ο κ. Ντράγκι ο οποίος ήταν σε δύσκολη θέση και του επιβλήθηκε να μας κόψει τον ΕΛΑ , ήταν σε δύσκολη θέση. ‘Εκρινα λοιπόν οτι αν κάναμε αυτό που είχαμε αποφασίσει ως διαπραγματευτική ομάδα , ουτε καν να προχωρήσουμεαναδιάρθρωση ομολόγων αλλά να ανακοινώσουμε την αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων και ότι θα βάλουμε μπροστά το παράλληλο σύστημα πληρωμών θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη …πριν το δημοψήφισμα θα υπήρχε η συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι που περιμέναμε.

Όχι μόνο στον κ. Τσίπρα, στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και μειοψήφησα, ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο. Μην με ρωτήσετε ποιοι ήταν οι τέσσερις και ποιοι ήταν οι δύο.

Αυτό έγινε εκείνο το βράδυ που ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες , που ο κ. Ντράγκι πήρε τηλέφωνο και μας είπε σας κλείνω τον ELA.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού… ήταν πολύ δύσκολες στιγμές, η ένταση και η θλίψη ήταν τεράστια. H αίσθηση της ευθύνης, σκφτείτεσε τι πίεση βρισκόταν ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ένα απαίσιο δίλημμα εκπαραθύρωσης από το ευρώ ή της συνθηκολόγησης σε μια μόνιμη κρίση. Δεν είναι σωστό να κρίνουμε τον Πρωθυπουργό ελαφρά την καρδία.

Όλες αυτές τις μέρες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο η διαδικασία ήταν συντεταγμένη και συγκεκριμένη. Βρισκόμασταν στο Μαξίμου όταν δεν ήμασταν στο εξωτερικό. Η απόφαση ήταν συλλογική, και η απόφαση ήταν του Πρωθυπουργού.

Είχαμε πάρει μια απόφαση ότι θα προτείνουμε στον λαό το όχι, ο λαός με εξέπληξε. Εγώ πίστευα μέχρι και την Κυριακή ότι θα βγει το ναι.

Ο λαός αυτός με κλειστές τράπεζες, με τα ΜΜΕ να τον πυροβολούν ότι αν βγει το όχι δεν θα ξημερώσει το αύριο και έδωσε 62% στο όχι».

Για το βράδυ του Δημοψηφίσματος:

Με την Δανάη ήμασταν στους δρόμους, νιώσαμε την δυναμική του κόσμου, πρέπει να σας πω ότι όλες οι στεναχώριες, οι στιγμές τεράστιου στρες εξαφανίστηκαν για 1-2 ώρες. Ένιωθα ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς συνέβαινε. Κάτι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εκείνο το τελεσίγραφο θα μείνει στην ιστορία της Ευρώπης σαν στίγμα. Όταν μπήκα στο Μαξίμου πριν καν δω κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι είδα κάποιον, να αντιληφθώ ότι είδα κάποιον ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα, όχι απέναντι μου αλλά και απέναντι μου. Αλλά γενικότερα, η αναντιστοιχία του κλίματος του δρόμου με το Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας το 62% και λέγοντας πείτε μας τι να κάνουμε.

Δεν θα πω τα λόγια που χρησιμοποίησε, αλλά μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεση του για το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία».

Για την παραίτησή του:

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακριβώς τί είπαμε. Υπήρχε μια αίσθηση σε εμένα ότι ήθελε να με πείσει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική, οτι μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει το όχι σε ναι ουσιαστικά. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, υπήρξε μια αίσθηση παράδοσης. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο.

Του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει να μείνω σ’ αυτό το καράβι που πηγαίνει στα βράχια μόνο και μόνο για να είμαι στα πράγματα. «Θα σε διευκολύνω δίνοντας σου την παραίτηση μου».

Όταν έφυγα.. ήταν ανάμεικτα συναισθήματα. Ένιωσα την αγωνία, ότι ήμουν τόσο κουρασμένος, σκοτισμένος και έπρεπε να γράψω την επιστολή παραίτησης εκφράζοντας την συμπαράσταση μου στον Πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα διαχωρίζοντας την θέση μου.

Θέλω να σας πω επειδή αρνούμαι να μπαίνω στο μυαλό του άλλου και να ερμηνεύω τις σκέψεις του άλλου, θα σας πω κάτι που μου είπε ο ίδιος. Στο κείμενο αν θέλετε αυτή η αναφορά αφορούσε ένα μεγάλο ψάρι σαν ένα ξιφία, που έχει δαγκώσει το αγκίστρι αλλά είναι πολύ δυνατό για να το τραβήξει ο ψαράς έξω. Το τραβάνε το σχοινί, την πετονιά, τον αφήνουν, τον τραβάνε, τον αφήνουν … μέχρι να κουραστεί αρκετά και κάποια στιγμή να τον τραβήξουν. Αυτή η παραβολή μου αναφέρθηκε απ’ τον ίδιο».

Ποιος είναι ο απολογισμός;

«Νιώθω τεράστια ευθύνη, βεβαίως απέτυχα. Στόχος μου ήταν να αναλάβω την διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία, σταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να μπορούμε μετά να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας για το αν θα φορολογηθεί η εργασία το κεφάλαιο κτλ. Γιατί έτσι όπως είμαστε τώρα δεν υπάρχει καν περιθώριο διαφωνίας. Μεταξύ φιλελεύθερων αριστερών, μαρξιστών κτλ. Αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνική κοινωνική πολιτική οικονομία από το 2010 και μετά δεν είναι βιώσιμο. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά. Αυτό που δεν θα έκανα διαφορετικό είναι η αποφασιστικότητα με την οποία πίστευα οτι θα έπρεπε να είχα μια σταθερή γραμμή στην οποία να μην βάζουμε καμία σταθερή, για το θέμα, διαπραγμάτευση του χρέους της αναδιάρθρωσης τυ χρέους στην βάση αυτών των swaps που είχαμε προτείνει, του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, κάποιων βασικών παραμέτρων προστασίας κοινωνικών ομάδων και μετά σε όλα τα άλλα θα έπρεπε να είμαστε απολύτως ελαστικοί. Το πρόβλημα είναι, κ. Παπαχελά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ποια είναι η δική μου ερμηνεία για τον Σοιμπλε., για Νταισεμπλουμ., για την Τρόικα, δεν θέλανε συμφωνία, εμείς θέλαμε συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε πολύ μεγάλους συμβιβασμούς.

Δεν υπήρχε πιθανότητα να κάνουμε καλύτερη συμφωνία τον Φεβρουάριο.

Θυμάστε τι σας είπα προηγουμένως; Ούτε μια σελίδα προτάσεων από την αλλη μεριά. Η κρίση μου είναι οτι η ιστορία ξεκινάει απο τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της Τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ήξεραν οτι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου είδαν οτι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους. Δεν είναι καμία συνομωσία αν το σκεφτείτε. Από την μεριά της τρόικας έχει λογική.

Είχαν κουραστεί να περνάνε τα Μνημόνια με 2-3 ψήφους και να έχουν το άγχος αν θα περάσει. Κανένας δεν πιστεύει ότι αυτό το Μνημόνιο θα σταθεροποιήσει την ελληνική κοινωνία».

Τι είχε πει ο Σόιμπλε στον Γ. Βαρουφάκη;

«Έθεσα κ. Παπαχελά το ερώτημα στον κ. Σόιμπλε τελευταία μας συνάντηση και του λέω κάποια στιγμή γιατί είχαμε καλή σχέση προσωπική. Πέραν των μεγάλων αντιπαραθέσεων, του λέω κ. Σόιμπλε, για την ακρίβεια Βόλφαν, οι Υποικ έχουν μια παράδοση να μιλάνε στον ενικό. Μπορούμε μια στιγμή να βγάλουμε τα καπέλα μας, των Υποικ της Ελλάδος και της Γερμανίας; Είσαι στα πράγματα 40 χρόνια. Εγώ είμαι υπουργός βουλευτής 6 μήνες, θέλω μια προσωπική χάρη να μου δώσεις συμβουλή- αυτό το πράγμα θα το υπέγραφες εσύ; Με δεδομένα της ελληνικής οικονομίας; Εάν το υπογράψω ενθουσιωδώς και βγούμε όλοι στην κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα σε 6 μήνες, 12 μήνες να μην ξαναβρεθούμε πάλι στα ίδια; Και μου είπε κάτι συγκλονιστικό, δεν θα το υπόγραφα. Σαν πατριώτης.

Στην κ. Λαγκάρντ έθεσα το θέμα: «Είναι βιώσιμο; Είπε όχι».

Η Κομισιόν σας διαβεβαιώ ότι δεν το πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Ο κ. Τσίπρας το ίδιο.

Αυτά που γινόντουσαν στο Eurogroup δεν συνάδουν με την δημοκρατική έννοια».

Όσον αφορά τον σχολιασμό ότι είναι ροκ σταρ της αριστεράς, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι: «Δεν με αφορά αυτή η κριτική. Δεν κάνω τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που έκανα τα περασμένα χρόνια.

Όποιος αναλώνεται το τι πουκάμισο φοράω επιβεβαιώνει ότι δεν έχει βρει κάποια απάντηση στην σκληρή πολιτική που ακολούθησα».

Γι’ αυτά που βίωσε και την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα:

«Το παιχνίδι που έζησα στο Eurogroup, δεν έπρεπε να το βιώσει κανένας πολίτης της πολιτισμένης Ευρώπης. Δεν θα έπρεπε κανένας να θέλει να κάνει την δουλειά του πολιτικού. Κάποιες φορές έρχονται έτσι τα πράγματα που σε αναγκάζουν να κάνεις αυτή τη δουλειά. Με τον Αλέξη δεν είχαμε ούτε μία κακή στιγμή, ούτε μία δυσάρεστη συναισθηματικά και ανθρωπολογικά. Ακόμα και μετά την παραίτηση μου αγκαλιαστήκαμε και φιληθήκαμε. Πρέπει επιτέλους οι αριστεροί να μάθουμε να διαφωνούμε».

The post Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου- Νιώθω τεράστια ευθύνη γι΄αυτό που έγινε appeared first on iPop.

Keywords
βαρουφακης, εγινε, ευθυνη, έως ότου, στην κ, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, μνημονιο, ηπα, θεσσαλονικη, ροδος, αναδιαρθρωση, antenna, τραπεζες, ΔΝΤ, μαΐου, σόιμπλε, υπουργοι, μερκελ, νέα, ισχύ, τροικα, δις, εκλογες, ελλαδα, taxisnet, σημαίνει, ηνία, πετρελαιο, twitter, φορα, κος, χρεος, κουρεμα, βουλη, αθηνα, βρυξέλλες, βγες, θλίψη, δίλημμα, μμε, σαμαρας, νεα δημοκρατια, ροκ, σταρ, ipop, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.taxisnet.gr, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, ipop, ηξερες, ηνία, το θεμα, θλίψη, αγκιστρι, βερολινο, γνωση, δουλεια, εργασια, εργαλεια, ηθικη, ηξερες οτι, ηπα, θεμα, κινα, μμε, οικονομια, ομολογα, ονοματα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, ρωσικα, σταρ, τηλεοραση, τηλεφωνο, τυχη, υπουργειο οικονομικων, φυσικη, ωρα, antenna, αγχος, αγωνια, αεροδρομιο, αιμα, αξιζε, απλα, ασφαλιστικο, ατζεντα, ατμοσφαιρα, αυτι, βδομαδα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γενικο λογιστηριο, γινει, γινεται, δαναη, δευτερο, δευτερα, δεχεσαι, δυναμη, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δίλημμα, δις, δοθει, δωσει, διπλο, δοθηκε, δωρο, ευκολα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, έως ότου, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρχαν, ηρθε η στιγμη, ομιλια, ηχογραφηση, καπελα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κουρεματα, κος, λαθος, λογια, λογο, μαΐου, μαλλια, μαξιμου, μηνες, μπορεις, μυαλο, νομικη, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ορια, ουσιαστικα, πεκινο, πηδημα, πορτες, πρωι, ριγα, ροκ, συζητηση, σκεψεις, σόιμπλε, στιγμα, τεξας, τρια, τριτη, ισχύ, φαρμακα, φοβασαι, φορολογικη, φορα, χερι, ωρες, αγορες, δικαιωμα, δωσεις, ειπαμε, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κειμενα, κομματι, καρδια, κυριακη, μεινει, μπροστα, παιχνιδι, πηγες, ψαρι, σημαίνει, σωστο, τραπεζα, θεματα, βεβαιως, βγες
Τυχαία Θέματα