Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου

23:41 19/1/2016 - Πηγή: iPop

Για όλους και για όλους μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε, κατά την οποία έκανε αποκαλύψεις σχετικά με το Grexit, τις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και τον τρόπο, με τον οποίο έγινε η εμπλοκή του στα πολιτικά.

Μιλώντας στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ, ο πρώην ΥΠΟΙΚ έκανε αποκαλύψεις, που μέχρι στιγμής δεν είχαν γίνει γνωστές σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν την περίοδο που ήταν μέλος της Κυβέρνησης.

Για το πώς αποφάσισε να γίνει μέλος της Κυβέρνησης:

«Το δεύτερο Μνημόνιο

άλλαξε τα πάντα. Γιατί τότε υπάρξει μια μεγάλη πόλωση και τότε συνειδητοποίησα ότι η δύναμη του διαλόγου έχει εξαντληθεί, ότι η ελληνική κοινωνία είχε διαιρεθεί.

Ο μόνος πολιτικός που ενδιαφερόταν για εκείνη τη συζήτηση που ξεκινήσαμε το 2010 ήταν ο Τσίπρας.

Ήταν μία φυσική πορεία των πραγμάτων που με οδήγησε στο να ακολουθήσω την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.

Υπήρξε μία επιθετική πορεία στην ωρίμανση της σκέψης της ομάδας που υπήρχε γύρω από τον Αλέξη. Παρατήρησα μία διαδικασία στρατηγικής που αν και θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη, ιδίως με την εμπλοκή την δική μου στις ΗΠΑ που ο λόγος του Αλέξη έγινε μεστός και κατανοητός σε κύκλους της δύσης.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με είχε βρει αντίθετο. Έμαθα από τις εφημερίδες το πρόγραμμα και αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπήρχε αναντιστοιχία του προγράμματος με την πολιτική, υπήρχαν ανακρίβειες, παρότι σε γενικές γραμμές με κάλυπτε.

Δεν είχα ποτέ στόχο να εμπλακώ σαν Υπουργός, ούτε καν σαν βουλευτής. Όταν όμως μετά από χρόνια που ασκείς κριτική έρχεται ο Πρωθυπουργός και σου λέει ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, δεν μπορούσα να κάνω πίσω».

Για τις διαπραγματεύσεις και τα διαθέσιμα χρήματα:

«Σε καμία περίπτωση μία διαπραγμάτευση δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ό, τι θέλεις. Αυτό που θεωρούσα ότι δεν έπρεπε να αποτελεί θέμα συμβιβασμού ήταν η ακολουθία της λύσης.

Εάν είχα αυτή την αναδιάρθρωση, χωρίς κουρέματα, έλεγα, και ταυτόχρονα ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Μετά εγώ και είχα πείσει και τον Πρωθυπουργό και ήμασταν έτοιμοι σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τη φορολογική διοίκηση.

Με ρώτησε ο κ. Ντάισελμπλουμ αυτό που με είχε ρωτήσει και στο τηλέφωνο «τι σχεδιάζετε να κάνετε με το ελληνικό πρόγραμμα» και του είπα ότι έχουμε από την μια το Μνημόνιο, και από την άλλη πλευρά το δικό μας πρόγραμμα. Στόχος είναι να υπάρξει έντιμη διαπραγμάτευση για να μπορέσουν να συμπορευτούν.

Δυο μέρες μετά στο γραφείο μου είχαμε την ίδια συζήτηση μόνο που μου είπε ότι αυτό δεν είχε βάση, ότι είχα μία επιλογή «είτε δέχεσαι το πρόγραμμα όπως έχει, είτε το πρόγραμμα χτυπάει στα βράχια».

9/12 είχα πει στον Antenna ότι αν δεν είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στο κλείσιμο των τραπεζών δεν πρέπει να εκλεχθούμε, αυτό είχα πει και στον Πρωθυπουργό.

Με τον Ντάισελμπλουμ δεν φτάσαμε στο σημείο να του πω ότι δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα του καλοκαιριού. Αν χρειαζόταν θα το έλεγα.

Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ρώτησα «πόσα χρήματα έχουμε». Η απάντηση είναι ότι έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες.

Φτάσαμε μέχρι τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις ,το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές κάνοντας έναν άθλο».

Για τη συνέντευξη Τύπου με τον Ντάισελμπλουμ:

«Στην συνέντευξη Τύπου με τον Ντάισελμπλουμ είχαμε σαν στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα, είχαμε ελέγξει τι θα πούμε, όλα πήγαν πολύ καλά μέχρι που ήρθε η στιγμή των ε/α.

Με ρώτησε κάτι ένας Έλληνας δημοσιογράφος και εγώ έδωσα μία πολύ μετριοπαθή απάντηση, λέγοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν και ότι πρέπει πρώτα όμως να τις αγκαλιάσει ο ελληνικός λαός και αυτό προϋποθέτει ότι η τροϊκανές συνήθειες πρέπει να κοπούν. Αυτή τη συζήτηση την είχαμε νωρίτερα με τον Ντάισελπμπουμ και μάλιστα ήταν ένα από τα σημεία που ίσως συμφωνήσαμε. Όταν, λοιπόν, το είπα στη Συνέντευξη Τύπου εκείνος θύμωσε και είχε αυτή την αντίδραση με την χειραψία, έσκυψε στο αυτί μου και μου είπε «You just killed the troika».

Στις 11 Μαΐου καταθέσαμε από το Υπουργείο το δικό μας δημοσιονομικό πρόγραμμα και υπήρξε πλήρης άρνηση ώστε να υπάρξει συζήτηση, να μου πουν γιατί το απορρίπτουν και συνεχής διαρροή σε διεθνή και τοπικό Τύπο ότι πηγαίναμε χωρίς προτάσεις».

«Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου»

«Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου.

Το πρώτο κράτησε πάνω από 10 ώρες, έφτανες στα όρια της σωματικής και ψυχικής εξόντωσης. Τότε συνειδητοποίησα ότι αν πάω στο Υπουργικό Συμβούλιο και μου ζητηθεί τι είπε ποιος, πότε, σε απάντηση του άλλου δεν θυμόμουν. Ζήτησα από την ελληνική αντιπροσωπεία να μου δώσει τα πρακτικά και συνειδητοποίησα ότι δεν μου δίναν τα πρακτικά.

Ήταν ηθική μου υποχρέωση να μπορώ να απαντάω στα ερωτήματα εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω.

Νομίζω ότι όλοι τα ηχογραφούν, αν δεν το κάνουν θεωρώ ότι κακώς το πράττουν. Κατηγορήθηκα ότι παραβίασα το καταστατικό. Είμαι ο μόνος που δεν παραβίασε τίποτα. Δεν έχω στόχο νομίζω να τα βάλω σε κάποιο βιβλίο.

Μετά την συνάντηση στη Ρίγα στις 24 Μαρτίου έδωσα στικάκια στην ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης για να γνωρίζουν πολύ καλά τι ειπώθηκε, σχέση με ό, τι έλεγαν ότι ειπώθηκε».

Για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου:

«Στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε μίλησε 22 φορές. Στα Eurogroup περιμένει να μιλήσουν άλλοι Υπουργοί Οικονομικών που έχουν μία ευγενική άμυλα και μετά μιλάει ο κ. Σόιμπλε γαλήνια. Μίλησε πρώτος και μίλησε τελευταίος. Αυτές τις 22 φορές ήταν όλο και πιο εκνευρισμένος. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε προσυμφωνήσει με την κ. Μέρκελ ότι θα μας δώσει αυτό που ζητούσαμε. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία που αναιρέθηκε 4 μέρες μετά.

Ήμασταν σε συνεχή ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους της παλιάς Τρόικας. Ξεκιναέι η τηλεδιάσκεψη όπου ήμουν μόνος στο γραφείο μου και είχα την εντύπωση ότι ήταν ένα διαδικαστικό τηλεφώνημα όπου οι Θεσμοί θα δεχόντουσαν αυτό που είχαμε συμφωνήσει. Ο κ. Ντάιισελμπλουμ είχε πει ότι ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα και ότι τίποτα δεν πρόκειται να αποφασιστεί.

Δυστυχώς οι εκπρόσωποι των Θεσμών συνεννοημένοι προφανώς γιατί υπήρχε πλήρης σύμπτωση ακόμα και φραστική, είπαν ότι συμφωνούν ότι ο κατάλογος γίνεται δεκτός αλλά δεν αποκαθιστά το Μνημόνιο.

Εγώ είπα ότι ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί ο κατάλογος που συμφωνήσαμε από κοινού θα είναι μια νέα βάση.

Είπα ότι η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει αυτή την φραστική παρέμβαση γιατί δεν συνάδει με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Έκρινα εκείνη τη στιγμή ότι η προσπάθεια της Τρόικας ήταν απλά φραστική, δεν ήταν κάπου καταγεγραμμένη, άρα θα μπορούσαμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπήρχε ή ότι αφού δεν ήταν γραπτό δεν είχε νομική ισχύ. Το πήρα όλο πάνω μου και δεν το μετανιώνω. Αν είχα την στερνή γνώση, δεν θα το υπέγραφα.

«Την επόμενη από την 24η Φεβρουαρίου αρχίζει η μία μετά την άλλη καταστρατήγήση από την Τρόικα των αποφασισμένων.

Δεν είχα ποτέ αντίρρηση να έρθουν οι τεχνοκράτες για να πάρουν στοιχεία αλλά να έρθει ο mister chief και να μπαίνει στα Υπουργεία και να αρχίσει η διαδικασία των Υπουργών, δεν γινόταν και το συμφωνήσαμε όλοι ακόμα και ο Μοσκοβισί που είπε ότι αυτή η διαδικασία πληγώνει ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο ώστε να συρθούμε στην προ 20ής Φεβρουαρίου εποχής.

Η υπόσχεση του Ντράγκι ήταν μία υπόσχεση που δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα.

Εγώ περίμενα ότι θα υπάρξει μία σκληρή διαπραγμάτευση. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα σφίξεις το χέρι με κάποιον από τα υψηλότερα κλιμάκια και δεν θα υπάρξει η δέσμευση σε όσα συμφωνήσαμε».

Πώς ετοίμασαν το Plan B;

«Πρέπει να υπάρξει σημαντικος διαχωρισμός γι’ αυτό που λένε Plan B. που εμείς το λέγαμε Plan X.

Επικεφαλής ήμουν εγώ, αλλά δεν θα αναφερθώ σε ονόματα γιατί η εντολή ήταν του κ. Πρωθυπουργού. Τα κείμενα που παρήχθησαν τότε και η σύσταση της ομάδας είναι δουλειά του κ. Πρωθυπουργού να τα ανακοινώσει στον Τύπο.

Αυτό ήταν το πλάνο που στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι όπως ο Υπουργός της Φινλανδίας και άλλοι, σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθήσουν να μας εκπαραθυρώσουν το πώς θα αντιδρούσαμε.

Αυτό δεν είχε καμία σχέση με τα εργαλεία που έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τον κ. Ντράγκι..».

Για τα κινέζικα και ρωσικά κεφάλαια:

«Έγινε προσπάθεια, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. που δεν προσπαθεί να βρει πόρους, ούτε είναι παράνομο, και ζήτημα να μην είχαμε γιατί να μην ψάξουμε επενδυτικά κεφάλαια; Μια χώρα που από το 2010 ουσιαστικά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, έχει την υποχρέωση να βρει πρόσβαση σε άλλες πηγές δανεισμού.

Εγώ δεν είχα καμία επαφή με την ρωσική πλευρά. Για την ακρίβεια θεωρούσα ότι ήταν λάθος, ήμουν κάθετα αντίθετος και είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι έστω ότι θα πάρουμε 5 δις για τον αγωγό. Τι θα τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον λογαριασμό και αμέσως η Τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε 5 ακόμα δις και θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση».

The post Βαρουφάκης: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup, πλην του πρώτου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα