Τζανακόπουλος: Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί κάποια προοπτική για εξεύρεση λύσης

13:29 12/1/2017 - Πηγή: iPop

Για το Κυπριακό μίλησε κατά την έναρξη της ενημέρωσης των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών ο Δ. Τζανακόπουλος τονίζοντας, πως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη «εφόσον διαφανεί κάποια προοπτική για εξεύρεση λύσης».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «θετική» την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό, αλλά παράλληλα και την ανταλλαγή χαρτών, επισημαίνοντας, όμως, πως «τα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε, πως «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

θα μεταβεί στη Διάσκεψη στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης» ενώ για ακόμα μια φορά τόνισε πως θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η «εύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Και είπε πως «η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στην Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ. κ. Νίκο Κοτζιά».

Εν συνεχεία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σημαντικό» το γεγονός, πως «οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την ΕΕ» και τόνισε πως η ελληνική πλευρά είναι σε «στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη».

Για το ενδεχόμενο νέας συνομιλίας Τσίπρα – Ερντογάν:

Όταν ο Δ. Τζανακόπουλος ερωτήθηκε αν οι δύο άνδρες αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά, όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά» και πρόσθεσε «αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί».

Για τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του ΦΠΑ:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζουμε, πως διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Μήνυμα προς τους δανειστές:

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών έστειλε το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές επισημαίνοντας πως «παράλογες απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις εκτός των συμφωνηθέντων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».

Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εστίασε στην ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης υπογραμμίζοντας, πως απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται:

«Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ, θέμα που είναι πολιτικό» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε «το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η Γερμανία αρνείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».

«Είναι πολιτικό το θέμα και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Επανέλαβε δε την πρόταση Τσακαλώτου το 1% του ΑΕΠ από το στόχο του 3,5% να οδεύσει για την ανάπτυξη και το αίτημα να προχωρήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» δήλωσε και αναφέρθηκε στην ποσοτική χαλάρωση εκτιμώντας:

Αν έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για ένταξη στο QE. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα

Παράλληλα, δήλωσε πως η πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης «βρίσκεται και στην άλλη πλευρά, καθώς αρχίζει η εκλογική διαδικασία σε χώρες της Ευρώπης», ενώ τόνισε:

Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα

Για την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα:

Αναφερόμενος στην κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τα τελευταία 24ωρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχει γίνει για την κακοκαιρία ότι ήταν «ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα».

«Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.Τα προβλήματα σήμερα έχουν περιοριστεί. Σχεδόν για το σύνολο των φιλοξενουμένων έχει εξασφαλισθεί ασφαλής διαμονή» δήλωσε.

Για τις μηνύσεις του Πάνου Καμμένου:

Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις μηνύσεις του Πάνου Καμμένου οι οποίες οδήγησαν στις συλλήψεις του εκδότη και του διευθυντή των «Παραπολιτικών» τονίζοντας «τα περιστατικά που έλαβαν χώρα, οδηγώντας τον υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στην κατάθεση μηνύσεων κατά των Κουρτάκη και Τζένου» ενώ δήλωσε:

«Όταν πρόκειται περί ζητημάτων ανηλίκων, που πρέπει να πάνε στο σχολείο τους την επόμενη μέρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην τα μπλέκουμε στην πολιτική αντιπαράθεση, όσο σφοδρή κι αν είναι».

«Δεν είχαν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να συγκεκριμενοποιήσουν τις αναφορές τους», αφήνοντας να εννοηθεί, πως οι κ.κ. Τζένος και Κουρτάκης δεν αποσαφήνισαν αν ο ενήλικος ή ο ανήλικος γιος του Πάνου Καμμένου διατηρούσε με παρακρατικά «μαγαζιά», όπως δηλαδή υποστήριξαν στην εκπομπή τους οι δύο άνδρες.

Διαβάστε επίσης:

Τα βλέμματα στραμμένα στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (Photos)

photo:Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

The post Τζανακόπουλος: Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί κάποια προοπτική για εξεύρεση λύσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα