Τσίπρας: Δεν συμφέρει κανέναν νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος

20:54 30/1/2017 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι θα διευθετηθεί σύντομα η εκκρεμότητα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι δεν συμφέρει κανέναν νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος.

Σε συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» ενόψει της επίσκεψής του την Τρίτη στο Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας

διαπιστώνει τις παράλογες απαιτήσεις των Θεσμών.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της, ενώ κατάφερε να πραγματοποιήσει και ορισμένα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών.

«Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β’ προγράμματος οικονομικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών.

Ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, διότι είναι κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης.

Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Αξίζει να τονιστεί βέβαια ότι, παρά τις διαβεβαίωσεις δια στόματος του Πρωθυπουργού αλλά και των υπόλοιπων μελών της Κυβέρνησης, ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, το πρακτορείο Bloomberg διέρρευσε μέρος της επιστολής του Ε. Τσακαλώτου, στην οποία ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φέρεται να παραδέχεται ότι η Αθήνα δεν έχει εκτελέσει παρά μόλις το 1/3 των δεσμεύσεών της.

Μήνυμα προς τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες

O Πρωθυπουργός, μέσω της συνέντευξής του, έστειλε μήνυμα προς τις χώρες, οι οποίες δεν σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις μόνο στη βάση αμοιβαίου σεβασμού.

Σχετικά με τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα με χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες.

Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις

Στέλνοντας, τέλος, μήνυμα κατά του εθνικισμού, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναβίωσή του με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, υπονομεύει τις δομικές προσπάθειες «που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας».

Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί από αύριο, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, διήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σερβίας, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

10:00-10:15 Επίσημη τελετή υποδοχής στο Μέγαρο της Σερβίας10:15-10:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς10:45-11:45 Διευρυμένες συνομιλίες των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σερβίας11:45-12:15 Κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών12:15-13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς13:00-14:00 Επίσημο γεύμα14:00-14:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς16:00-17:00 Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην έναρξη των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

10:00-10:45 Συνάντηση με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, κα. Μάγια Γκόικοβιτς, στη Σερβική Εθνοσυνέλευση10:50-11:20 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στο Πατριαρχικό Μέγαρο11:25-11:35 Κατάθεση στεφάνων από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου12:45 Αναχώρηση από τον Διεθνή Αερολιμένα Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» προς Αθήνα.

Οι παραπάνω ώρες είναι με ώρα Σερβίας (-1 ώρα από την ώρα Ελλάδας).

The post Τσίπρας: Δεν συμφέρει κανέναν νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα