Τσακαλώτος: Και οι δανειστές θέλουν να τελειώνουμε σύντομα με τις διαπραγματεύσεις

16:19 5/2/2016 - Πηγή: iPop

Έπειτα από από την ολοκλήρωση των τελευταίων συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνει πως και οι δανειστές επιθυμούν να τελειώσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των συναντήσεων, που πραγματοποιεί το ελληνικό οικονομικό επιτελείο με τους κ.κ Τσακαλώτο και Σταθάκη να εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ευχαριστημένος από την εξέλιξη των συνομιλιών. Συγκεκριμένα:

«Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα».

Αναφερόμενος τώρα στο επίμαχο ζήτημα των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των συντάξεων ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών «καταλαβαίνουν τη θέση της κυβέρνησης να μην κοπούν συντάξεις, το οποίο έχει ως λογική συνέχεια να πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές και άλλα έσοδα. Και οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη για μία εύλογη συμφωνία, σε εύλογο χρόνο και έχουμε εστιάσει να ολοκληρώσουμε περίπου στις 26-28 Φεβρουαρίου».

Ως την πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ.Τσακαλώτος αναγνώρισε πως από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, έγιναν κατανοητά και στις δυο πλευρές τα σημεία σύγκλισης απόψεων, αλλά και σε ποια σημεία θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος τεχνικού ή πολιτικού επιπέδου.

Υπενθυμίζουμε πως οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών, αναχωρούν σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, ενώ πληροφορίες θέλουν να επιστρέφουν στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης.

Αναφερόμενος τώρα στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και στο φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος, υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με τους Θεσμούς και πως φαίνεται να δέχονται τη βασική δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, εστιάζοντας περισσότερο σε επιμέρους λεπτομέρειες.

Τέλος σε σχέση με τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τα δημοσιονομικά κενά που εντοπίζουν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών, ο κ.Τσακαλώτος, παραδέχεται πως πράγματι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη νέων γύρων συζητήσεων.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, έπειτα από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, δήλωσαν πως έχει φτάσει πια η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν λεπτομέρειες για το πότε πρόκειται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

photo: Aris Oikonomou / SOOC

The post Τσακαλώτος: Και οι δανειστές θέλουν να τελειώνουμε σύντομα με τις διαπραγματεύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα