Τσακαλώτος: Έτοιμοι για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

15:28 30/3/2017 - Πηγή: iPop

Έτοιμοι για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη λήξη της ενημέρωσης στον κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ.

Μεταξύ 5.900 και 6.000 ευρώ έχει κλειδώσει το αφορολόγητο ενώ φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί μείωση συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα, οι συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα μειώνονται από 22% σε 20%, ενώ στις επιχειρήσεις, από το 29% σε 26%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΕΝΦΙΑ

μειώνεται κατά 200 εκατ. ευρώ με τον καταμερισμό να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ενώ τονίζεται πως η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται για ακόμα μεγαλύτερη μείωση.

Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα κοινωνικής πολιτικής και πλέγμα προστασίας των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, όπως είναι τα επιδόματα για παιδιά και κάλυψη 120.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σχετικά με το αγκάθι των ενεργειακών και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της ΔΕΗ φαίνεται να υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα τα οποία, όμως, αναμένεται πως θα έχουν κλείσει έως την 7η Απριλίου.

Στα εργασιακά, τα οποία σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αναμένεται να είναι πολύ θετικά και να ψηφιστούν με χαρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, οι ομαδικές απολύσεις και το lockout.

Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου έκαναν λόγο για αγώνα που δίνει η διαπραγματευτική ομάδα να ισχύσει η περικοπή στις συντάξεις από το 2020, με το ΔΝΤ να επιμένει ότι πρέπει να ισχύσει από το 2019.

Αναφορικά με τα εργασιακά επανέλαβαν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις εργασιακού μεσαίωνα που ζητά το ΔΝΤ.

Η συμφωνία στα εργασιακά φέρεται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος (2018).

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα ο Jeroen Dijsselbloem με δηλώσεις του διέψευσε το δημοσίευμα του Reuters, που έκανε λόγο για προκαταρκτική συμφωνία λέγοντας πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα. Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement

Σύμφωνα με βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσαν πως έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, δήλωσε «κλείσαμε». Το μόνο «αγκάθι» μέχρι την Παρασκευή είναι το θέμα της ΔΕΗ.

Διάβασε επίσης:

Dijsselbloem – Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την Ελλάδα

The post Τσακαλώτος: Έτοιμοι για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσακαλώτος, Έτοιμοι,tsakalotos, etoimoi