Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι δανειστές στο έκτακτο Eurogroup

14:20 9/6/2017 - Πηγή: iPop

«Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι δανειστές στο έκτακτο Eurogroup» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο»,όπου περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το

απόγευμα της Παρασκευής ψηφίζονται οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων απ’ την Ολομέλεια της Βουλής, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, έχοντας εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Η Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10 το πρωί, με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, όπου εντάσσονται οι τροπολογίες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα λήξει στις 18:00, με την ψηφοφορία να γίνεται στις 7 το απόγευμα καθώς η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία που θα αφορά διατάξεις για τα εργασιακά, τη μείωση των συντάξεων και το αφορόγητο όριο.

Παράλληλα δύο βουλευτές της έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και ρώτησαν την κυβέρνηση ποιος είναι ο λόγος του κατεπείγοντος και δεν θα μπορούσαν οι τροπολογίες να ψηφιστούν αύριο ή τη Δευτέρα και γιατί με αυτή τη διαδικασία εξευτελίζει έτσι κυβέρνηση τη Βουλή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συζήτησης των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στην ελληνική Βουλή πως οι δανειστές απεργάζονται σχέδιο για να μη συζητηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο έκτακτο Eurogroup.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι είναι κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogroup αντί για το χρέος να είναι για τα προαπαιτούμενα.

Αυτό που σας ζητάω και ζητάω από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία πολλοί αντίπαλοί μας

Επίσης δήλωσε πως αν ψηφιστούν σήμερα τα προαπαιτούμενα η Ελλάδα θα μπορέσει να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της ανάπτυξης, της μείωσης του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE, και την έξοδο στις αγορές.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι «οι αντίπαλοί μας» δεν είναι ενιαίοι ενώ τόνισε ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός Κομισιόν, εντός ΔΝΤ, μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, ακόμη και μέσα στη Γερμανία.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φιμώσει κανέναν προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί τη μεγάλη έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρόλο που γνωρίζουν ότι εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων, όπως ήταν ενάντια στις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ενάντια και στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι:

Εμείς αυτή την επιτήρηση, την επιτροπεία έχουμε κάνει προσπάθεια να την αμβλύνουμε, από τον τρόπο που διαπραγματευόμαστε. Μέχρι και γράμματα έχουμε αποστείλει στους αρχηγούς όλων των θεσμών -και των τεσσάρων. Γι’ αυτό το ζήτημα στείλαμε επιστολή το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή για τη μικρο-επιτήρηση, τη μικροδιοίκηση. Διότι θέλουν να έχουν λόγο ακόμη και για πολύ μικρές λεπτομέρειες

O Τσακαλώτος επισήμανε ότι οι θεσμοί παρεμβαίνουν ακόμη και σε μικροδιατυπώσεις, χωρίς να κατανοούν την ελληνική νομοθεσία και έτσι κάνουν και «κακούς νόμους», όπως «κακοί νόμοι» έγιναν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο έκανε επιστολή για το ζήτημα αυτό προς τους θεσμούς, αλλά και επιστολή στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για το ζήτημα αυτό:

Να ξέρετε πως διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμη και ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάμε, για θεσμούς που πάνε πέρα από ευρωπαϊκό κεκτημένο, για παράδειγμα σε σχέση με τον θεμελιακό χάρτη δικαιωμάτων της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε

«Η βασική μας στρατηγική, όλο αυτόν τον καιρό, ήταν να φύγουμε από την επιτροπεία. Πάνω σε αυτό έχουμε δουλέψει και αυτή είναι η βασική μας στρατηγική. Βεβαίως, η επιτροπεία ποτέ δεν θα είναι διπολική, δηλαδή, μια μέρα θα την έχουμε και μια μέρα δεν θα την έχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

Επίσης πρόσθεσε ότι αυτό άλλωστε είναι στη φύση του καπιταλισμού, δηλαδή, ακόμη και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας, τονίζοντας ότι αν κάνεις πολιτικές που δεν αρέσουν στις αγορές, μπορούν να πωλούν τα ομόλογά σου, να πέφτουν οι τιμές των ομολόγων και να αυξάνεται το επιτόκιο και να γίνεται πιο δύσκολο να δανείζεσαι.

«Συνεχής προσπάθειά μας είναι αυτό να το αμβλύνουμε» επισημαίνει ο ίδιος.

Όσο αφορά το περιεχόμενο των τροπολογιών τόνισε ότι:

Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αλλαγή για την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και έχουμε τέσσερις άλλες τροπολογίες, που η συζήτησή τους μπορεί να τελειώσει σε 40 λεπτά

Τι περιλαμβάνουν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν

Το πρώτο πακέτο των τροπολογιών/προαπαιτουμένων, κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει και ένα δεύτερο, σήμερα Παρασκευή, με σκοπό τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα να ψηφιστούν απόψε από την Ολομέλεια.

Ως η πλέον σημαντικότερη θα αναδειχθεί η διάταξη που αναφέρεται στο πάγωμα των συντάξεων μέχρι και το 2022, διάταξη η οποία προβλέπει ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα μπορεί να δοθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

Στην αίχμη της αντιπολίτευσης θα βρεθεί και η τροπολογία με την οποία η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, διότι προβλέπεται ότι αυτή θα ισχύσει μέχρι την 20η Αυγούστου 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

Όσο αφορά τις υπόλοιπες τροπολογίες:

Eπανακαθορίζεται ο τρόπος δανειοδότησης των κομμάτων και αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης το οποίο μπορεί να εκχωρηθεί ή ενεχυριαστεί, ως εξασφάλιση για τη χορήγηση δανείου, δεν μπορεί να υπερβαίνει είτε το σύνολο της ετήσιας χρηματοδότησης το οποίο δικαιούται ένα κόμμα κατά το οικονομικό έτος κατά το οποίο χορηγείται δάνειο, είτε ως ποσοστό αυτής που υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε ετήσιας χρηματοδότησής τους.Σε άλλη τροπολογία θα γίνουν αλλαγές στη διατύπωση, οι οποίες δεν αλλάζουν την ουσία ψηφισμένης διάταξης για το αφορολόγητο, που αναφερόταν στην ενδεχόμενη μεταφορά της μείωσης από 1/1/2019 και όχι από 1/1/2020 στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.Ταυτόχρονα με τροπολογία θα γίνουν αλλαγές και στις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή.Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να κατατεθούν με τη μορφή τροπολογιών τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Εδώ πρόκειται για την απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση και αντιμετωπίζετε τους βουλευτές σας σαν κοπάδι με ψάρια και τους βάζετε να ψηφίσουν μέτρα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για χρόνια» δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι τα προαπαιτούμενα ετέθησαν τελευταία στιγμή από τους δανειστές και επισήμανε ότι για την κυβέρνηση θα ήταν εν τέλει ευκολότερο να περάσουν στο προηγούμενο πακέτο μέτρων, αλλά ετέθησαν από τους θεσμούς για τις δικές τους σκοπιμότητες.

«Έχει σημασία τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια να θυμηθούν ποιος έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίζονται οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων | Στη Βουλή οι τροπολογίες για συντάξεις κι εργασιακά

The post Τσακαλώτος: Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία οι δανειστές στο έκτακτο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
ευκαιρια, βουλη, ιουνίου, εκκρεμότητες, ψηφοφορία, χρεος, ελλαδα, ΔΝΤ, καλοκαιρι, ΚΚΕ, ξυδάκης, ipop, κινηση στους δρομους, Αμυρας, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αφορολογητο 2020, κομματα, βουλευτες, ipop, αιχμη, αφορολογητο, γερμανια, θεμα, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υψος, ψαρια, αλιεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δανειο, δευτερο, δευτερα, δρομος, ειπε, εκκρεμότητες, επιτυχια, ετος, ευκλειδης, ζωη, ιδρυση, κυβερνηση, κομμα, λογο, μεσοπροθεσμο, μειωση, μικρο, μορφη, ξερετε, ξυδάκης, ουσια, παμε, πρωι, συζητηση, σχεδιο, φυση, ψηφοφορία, αγορες, ευχερεια, χωρα, ιουνίου, μπροστα, πακετο, θανασης, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα