Ψυχραιμία στις αγορές μετά τις βρετανικές κάλπες

14:12 9/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Λονδίνο μάλιστα να σημειώνει κέρδη έως και 1%, παρά το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες έδρες για αυτοδυναμία στη Βουλή της Βρετανίας, ενώ στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό τουλάχιστον επτά εβδομάδων.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά υψηλότεαρ στις 389 μονάδες, κατά 0,83% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 στις 7.511 μονάδες, κατά 0,58% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.294 μονάδες και κατά 0,53% ο DAX

της Φρανκφούρτης στις 12.780 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και του κλάδου λιανικού εμπορίου στο Λονδίνο.

Η στερλίνα καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν νωρίτερα το 2% (στο 1,2724 δολάριο τώρα), ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3% στο 1,1181 δολάριο.

Ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures της Wall Street, που κινούνται έως 0,2% υψηλότερα.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές, οι επενδυτές δεν φάνηκε να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εκλογές της Βρετανίας. Όπως μάλιστα σχολίαζαν αναλυτές στο Reuters, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη βρετανική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit -άρα και αρνητικό για τη στερλίνα και το βρετανικό χρηματιστήριο, «όμως το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει μόλις το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και έτσι είναι δύσκολο να δούμε σημαντικές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες επενδυτικές αγορές».

«Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποιος εμφανής τρόπος με τον οποίο να μπορέσει να σχημαστιστεί ένας επίσημος, σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια ενδεχομένως παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός», σημείωνε ο αναλυτής της UBS, John Wraith.

«Το σημερινό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί εν μέρει ως ψήφος κατά της οριστικής αποχώρησης από την ΕΕ και η αγορά μπορεί σύντομα να αρχίσει να επαναξιολογεί την πιθανότητα για το λεγόμενο «σκληρό Brexit»», συμπλήρωσε.

Στα ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές
Σε χαμηλό πολλών μηνών υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία μετά την αποτυχία της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει αυτοδυναμία για τους Συντηρητικούς, οδηγεί τους επενδυτές σε αναζήτηση τίτλων που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλό έξι εβδομάδων, των γαλλικών σε χαμηλό πέντε μηνών, ενώ των Ιταλικών υποχωρούν σε χαμηλό μιάμισης εβδομάδας

Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού gilt διαμορφώνεται στο 1% και του γερμανικού bund στο 0,26%.

Το yield του 10ετούς γαλλικού ομολόγου κινείται στο 0,62%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,11%, του πορτογαλικού στο 3,03% και του ισπανικού στο 1,44%, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 6,04% και του 2ετποούς στο 5,46%.

Keywords
Τυχαία Θέματα