“Τρέχει” η μύτη σου, φτερνίζεσαι και δακρύζουν τα μάτια σου; Καλωσήρθατε φθινοπωρινές αλλεργίες!

21:13 23/10/2020 - Πηγή: iPop

Το φετινό Φθινόπωρο είναι διαφορετικό απ’ τα προηγούμενα. Ζούμε με τον κορονοϊό ανάμεσά μας, ενώ η γρίπη είναι επίσης παρούσα μαζί με το κρυολόγημα. Με όλες αυτές τις λοιμώξεις να μας καραδοκούν, φυσικά και αναστατωνόμαστε με το πρώτο σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσουμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι φθινοπωρινές αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους, επομένως αρχικά δεν χρειάζεται πανικός μόλις δεις ένα φτέρνισμα, και σίγουρα δεν πρέπει να κοιτάμε περίεργα τους γύρω μας εάν έχουν κάποιο σύμπτωμα αλλεργίας.

Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι πρόκειται για αλλεργία;

Οι

αλλεργιολόγοι ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών:

ΚαταρροήΣυνάχιΦτέρνισμαΡινική συμφόρησηΒουρκωμένα μάτιαΚνησμό στη μύτηΚνησμό στα μάτιαΜαύροι κύκλοιΒήχας

Τα παραπάνω συμπτώματα υποδηλώνουν φθινοπωρινές αλλεργίες, οι οποίες μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν εξίσου μ’ εκείνες της Άνοιξης.

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Δες τις διαφορές στα συμπτώματα

Οι γιατροί συστήνουν σ’ όσους έχουν τέτοια συμπτώματα αλλεργίας, να κάνουν τεστ προκειμένου να δουν τι τους προκαλεί την αλλεργία.

Η διαφορά με τα συμπτώματα του κορονοϊού:

Η αλλεργιολόγος, Διευθύντρια του αλλεργιολογικού Ιατρείου στο Σισμανόγλειο, Δημάκα Παναγιώτα, σε δηλώσεις της στο iPop.gr, είχε εξηγήσει αν κι εφόσον ο ασθενής είναι αλλεργικός από χρόνια, δεν μπερδεύει τα συμπτώματα, τα γνωρίζει, γνωρίζει πότε αρχίζουν, πότε τελειώνουν, ποια είναι και πώς είναι. Δεν έχει δυσκολία να αναγνωρίσει αν είναι η αλλεργία του ή όχι.

Όμως, οι ασθενείς που ίσως για πρώτη φορά ή δεύτερη φορά αρχίζουν κάποια αλλεργική ρινίτιδα, οι άλλοι που τους βλέπουν να φτερνίζονται ή να βήχουν, αυτοί είναι που μπερδεύονται. Αυτές είναι, λοιπόν οι κύριες διαφορές στα συμπτώματα αλλεργίας και κορονοϊού:

Η αλλεργία δεν κάνει πυρετό, ο covid κάνει πυρετόΗ αλλεργία θα έχει κνησμό στη μύτη, ο covid δεν έχει κνησμόΗ αλλεργία έχει φτερνίσματα ενώ ο covid όχιΡινική συμφόρηση μπορεί να έχουν και τα δύοΟ covid έχει μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ η αλλεργία όχιΗ αλλεργία δεν έχει πνευμονία, ενώ ο covid έχει σε μεγαλύτερο ποσοστόΤα βασικά αλλεργιογόνα για τις φθινοπωρινές αλλεργίες είναι τα εξής:Η γύρη απ’ τα αγριόχορτα.Οι μύκητες.Τα ακάρεα που αναπτύσσονται πιο εύκολα σε συνθήκες με υγρασία.

Οι ισχυροί άνεμοι του Φθινοπώρου επιδεινώνουν τα συμπτώματα καθώς διασπείρουν πιο εύκολα την γύρη, ενώ η υγρασία που υπάρχει, ειδικά σε χώρους που μπορεί να έμειναν κλειστοί για καιρό λόγω του Καλοκαιριού, χειροτερεύει την κατάσταση με τους μύκητες και τα ακάρεα.

Εάν επισκεφτείς τον γιατρό σου και μ’ ένα τεστ βρείτε το αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργία σου, θα σου προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία.

Μέχρι τότε, μπορείς να πάρεις μερικά μέτρα πρόληψης και μόνος σου:Να καθαρίσεις τα φίλτρα στα σώματα πριν ανοίξεις τη θέρμανση.Να φοράς μάσκα όταν βρίσκεσαι κοντά σε αλλεργιογόνα και ειδικά όταν καθαρίζεις.Να αερίζεις συχνά τα δωμάτια του σπιτιού.Να χρησιμοποιείς αφυγραντήρα και να διατηρείς το επίπεδο υγρασίας στο 35-50%.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο “Τρέχει” η μύτη σου, φτερνίζεσαι και δακρύζουν τα μάτια σου; Καλωσήρθατε φθινοπωρινές αλλεργίες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα