Τουρκία: Τελευταία μέρα προεκλογικού αγώνα πριν το δημοψήφισμα

17:46 15/4/2017 - Πηγή: iPop

Δημοσκοπικό θρίλερ και τελευταία μέρα του προεκλογικού αγώνα πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, το οποίο θα σημάνει την ενίσχυση ή όχι των αρμοδιοτήτων του Τούρκου Προέδρου Erdogan.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τα σενάρια για την επόμενη «βλέπουν» τη συνέχιση του κλίματος κοινωνικής πόλωσης.

Αύριο, Κυριακή, περί τα 55 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επικροτήσουν

ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis, όμως, έδειξε άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%.

Ο Πρόεδρος Erdogan απ’ την πλευρά του δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%.

Η ψηφοφορία σημειώνεται πως θα γίνει υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

Αν η πλειοψηφία πει «ναι» τότε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Erdogan αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, «την αμέσως επόμενη ημέρα» θα έρθει στη Βουλή η πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής. Παράλληλα η Άγκυρα θα ζητήσει συζήτηση σε νέα βάση της σχέσης της με την ΕΕ, αν και η επαναφορά της θανατικής ποινής ουσιαστικά ακυρώνει την ενταξιακή της διαδικασία.

Τα επόμενα βήματα του Τούρκου Προέδρου θα είναι να γίνει και αρχηγός κόμματος και να προχωρήσει σε αλλαγές δικαστών στο ανώτατο και το συνταγματικό δικαστήριο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα συνεχιστεί «όσο χρειάζεται» και η χώρα θα βαδίσει για εκλογές το 2019. Αυτά για το «ναι». Για το ενδεχόμενο ενός «όχι» δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Με πληροφορίες από DW

The post Τουρκία: Τελευταία μέρα προεκλογικού αγώνα πριν το δημοψήφισμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα