Τουρκία: Σύλληψη Βρετανού Κυπριακής καταγωγής

11:35 27/4/2017 - Πηγή: iPop

Συνελήφθη Βρετανός Κυπριακής καταγωγής από την Συρία που εντοπίστηκε σε Τουρκικό έδαφος και κρατείται εδώ και λίγες μέρες ως ύποπτος στήριξης του Ισλαμικού κράτους, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όνομα του είναι, Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, ο οποίος είναι περίπου 25 ετών.

Ο ίδιος είχε εξαφανιστεί από τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα.

Από τότε, είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του και η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση

αρωγής η οποία ασχολείται με τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Ο ίδιος παραδόθηκε στις αρχές στην τουρκική πόλη Κίλις, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, δηλώνοντας ότι ζούσε στη Ράκα, το προπύργιο των ισλαμιστών. Είπε ακόμα ότι είχε πάει εκεί απλώς για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές ο ίδιος έχει πει πως έζησε και στην πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία είναι επίσης προπύργιο του ISIS.

Όπως αναφέρουν γείτονες της οικογένειας στο Ένφιλντ, λίγο πριν την εξαφάνισή του ο Αριστείδου είχε αρχίσει να ντύνεται με μουσουλμανικές ενδυμασίες.

Επίσης παραδόθηκε μαζί του η σύζυγος του, επίσης Βρετανίδα υπήκοος με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, όπως και ο 46χρονος Αμερικανός Κάρι Πολ Κλέμαν.

Σύμφωνα με την Guardian η υπόθεση αποτελεί κομμάτι της αποδυνάμωσης του Ισλαμικού Κράτους, διότι μεγάλοι αριθμοί ξένων μαχητών εγκαταλείπουν την οργάνωση και προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία.

«Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού άνδρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας», τόνισε εκπρόσωπος του Foreign Office.

Όπως δηλώνει η τουρκική εισαγγελία, η γυναίκα του έχει αφεθεί ελεύθερη, αν και δεν έχει αποκλειστεί και το να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της, ενώ ο Αριστείδου και ο Κλέμαν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ επτάμισι και 15 ετών.

Υπάρχει περίπτωση ο Αριστείδου να είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και στη Βρετανία, αφού έχει εκδοθεί από την Τουρκία.

Με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, οποιοσδήποτε Βρετανός πολίτης συλληφθεί με την κατηγορία ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που του απαγγέλλονται.

Ο Αριστείδου, στο βόρειο Λονδίνο ζούσε με τη μητέρα του και την αδερφή του, ενώ παράλληλα στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του.

850 άτομα περίπου έχουν διασχίσει την Βρετανία για να πάνε στην Συρία και στο Ιράκ με σκοπό την ένταξη τους στο ISIS και σε άλλες ομάδες τζιχαντιστών ή για να πολεμήσουν με την αντιπολίτευση κατά του Assad. Tα μισά έχουν επιστρέψει στη Βρετανία και σχεδόν 200 έχουν σκοτωθεί.

The post Τουρκία: Σύλληψη Βρετανού Κυπριακής καταγωγής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα