Dijsselbloem: Να μειωθεί η περίοδος για απαίτηση πλεονασμάτων 3,5%

11:15 27/4/2017 - Πηγή: iPop

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν το τέλος Μαΐου με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ για πρώτη φορά είπε ανοιχτά πως θα πρέπει να μειωθεί η περίοδος κατά την οποία οι δανειστές απαιτούν πλεονάσματα 3,5% απ’

την Ελλάδα.

Ο κ.Dijsselbloem, ωστόσο, παραδέχθηκε πως το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πριν το τέλος του επόμενου μήνα, ελπίζω να ανακοινώσω τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση».

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας έδωσε έμφαση την βελτίωση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Εργαζόμαστε διαρκώς, ώστε να βρίσκονται λύσεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε. Έχουν επιτευχθεί πολλά κατά την πρώτη φάση του προγράμματος», με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας

Για τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ο ίδιος τόνισε πως οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστούν το 2019 και για το αφορολόγητο το 2020, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για τα εργασιακά, ο κ. Dijsselbloem υπογράμμισε πως στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά και η ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις περίφημες δηλώσεις του για τις σπατάλες χρημάτων σε ποτά και γυναίκες, λέγοντας πως «δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλλω κανέναν» και «να προκαλέσω νέες διχόνοιες».

Moscovici: Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση

Υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης τάχθηκε ο Pierre Moscovici στη δική του τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ προχώρησε στην παραδοχή πως η αβεβαιότητα της β’ αξιολόγησης έχει επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας, διότι «οι θετικές τάσεις του 2016 συνεχίζονται με μειωμένο ρυθμό».

Θα πρέπει να απορροφηθεί η αβεβαιότητα και να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Είναι αναγκαία την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και θεσμών στις τρέχουσες επαφές στην ελληνική πρωτεύουσα

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να γυρίσει σελίδα, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμποδίσει την αβεβαιότητα. «Οφείλουμε να παγιώσουμε τα θετικά στοιχεία, να είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση και να δουλέψουμε περισσότερο».

Για το χρέος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνει βιώσιμο για να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική πορεία.

Photo: Reuters

The post Dijsselbloem: Να μειωθεί η περίοδος για απαίτηση πλεονασμάτων 3,5% appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα