Μέχρι πότε θα παραμείνουν οι Θεσμοί; Αισιόδοξα μηνύματα για επίτευξη συμφωνίας

10:20 27/4/2017 - Πηγή: iPop

Κυβερνητική αισιοδοξία υπάρχει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ενώ παράλληλα το Βερολίνο θεωρεί εφικτή συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα. Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έγιναν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Λόγω του ότι υπάρχει πολλή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεν επιτεύχθηκε χτες. Τετάρτη, συνάντηση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναλύουν τα θέματα και όπου δεν επιτευχθεί

συμφωνία, θα χρειαστεί επιπλέον πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό οι εκπρόσωποι των Θεσμών να παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα ακόμα και μετά την Πρωτομαγιά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

«Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Jens Spahn, Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών ενώ συνέχισε λέγοντας ότι παραμένει αισιόδοξος ότι θα αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δημοσίευμα της Agence Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει εναντίον της Ελλάδας.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι o Moscovici, ο επίτροπος Οικονομικών θα κάνει μια τέτοια πρόταση την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Μία πρωτοβουλία σαν και αυτήν που θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κάποιες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Jean Claude Juncker, αλλά δεν υποστηρίζεται από τον αρμόδιο επίτροπο για το ευρώ Dombrovskis.

Σύμφωνα με την Agence Europe, υποστηρίζεται ότι μία πολιτική συμφωνία στις 22 Μαΐου στο Eurogroup θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για την εκταμίευση μίας νέας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στα μέσα Ιουνίου.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και θα είχε την ευκαιρία ν’ αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.

The post Μέχρι πότε θα παραμείνουν οι Θεσμοί; Αισιόδοξα μηνύματα για επίτευξη συμφωνίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα