Τουρκία: Η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης αποφασίζει για τη συνταγματική αναθεώσηση

14:49 30/12/2016 - Πηγή: iPop

Αφού το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, πλέον το λόγο έχει η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, η οποία θα εξετάσει το σχέδιο που προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική Δημοκρατία.

Τελικά το νομοσχέδιο αποτελείται από 18 άρθρα και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την δεύτερη εβδομάδα του Γενάρη. Στη συνέχεια, θα γίνουν δό γύροι ψηφοφορίας, διότι είναι συνταγματική αναθεώρηση κι όχι απλώς νομοσχέδιο.

Προκειμένου να περάσει με δημοψήφισμα

η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει 330 απ’ τις 550 ψήφους. Σημειώνουμε ότι το σχέδιο έχει ήδη κατατεθεί με τις 316 υπογραφές των βουλευτών του AKP.

Τι προβλέπει η αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία;Μείωση της ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από 21 σε 18 και αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 550 σε 600.Καθιέρωση προεδρικού συστήματος και κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές και θα μπορεί να έχει και κομματική ιδιότητα. Υποψήφιο θα μπορούν να έχουν τα κόμματα που στις τελευταίες εκλογές θα έχουν λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων ή όσα συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές.Τι θα μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος;Να εκδίδει και προεδρικά διατάγματα, τα οποία σε έκτακτη ανάγκη δεν θα υπάγονται στους περιορισμούς των κανονικών διαταγμάτων. Έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να κηρύξει ο Πρόεδρος εάν απειλείται η ακεραιότητα της Τουρκίας και του λαού από εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους που εκδηλώνονται με πράξεις βίας.Θα μπορεί να ορίζει έναν ή και περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας.

Έρευνα για παράνομες πράξεις του προέδρου θα μπορεί να διαταχθεί εάν καταθέσουν πρόταση οι μισοί συν ένας βουλευτές της Ολομέλειας.

Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου από 17 θα γίνουν 15 και θα καταργηθούν τα στρατιωτικά δικαστήρια, εκτός των πειθαρχικών.

Τέλος, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων θα μετονομαστεί σε Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Τα τέσσερα μέλη του θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα τα επτά θα εκλέγονται απ’ την Εθνοσυνέλευση. Ο γ.γ. του υπ. Δικαιοσύνης θα είναι μόνιμο μέλος.

The post Τουρκία: Η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης αποφασίζει για τη συνταγματική αναθεώσηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα