Τουρκία: Δημοσκοπικό θρίλερ και αγωνία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

20:59 14/4/2017 - Πηγή: iPop

Κορυφώνεται η ένταση και η αγωνία στην Τουρκία μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα σημάνει και την ανάδειξη του Erdogan ως «σουλτάνου» ή όχι.

Σε δημόσιες ομιλίες του την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Erdogan έκανε κάλεσμα για συσπείρωση γύρω απ’ το «ναι» προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, ενώ επιτέθηκε

για ακόμα μια φορά στην Αντιπολίτευση ότι στηρίζει τρομοκράτες.

Έχουμε αρχίσει τον μεγάλο αγώνα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, την οργάνωση του Γκιουλέν, το DHKPC. Εξουδετερώσαμε 11.000 τρομοκράτες μέχρι τώρα. Θα τους εξολοθρεύσουμε τελείως. Θα τους θάψουμε στα χαντάκια που έσκαψαν οι ίδιοι στη ΝΑ Τουρκία. Με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας. Τότε θα πουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια

Δημοσκοπικό θρίλερ – Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά του «ναι» απ’ το «όχι»

Την ίδια στιγμή η διαφορά του «ναι» απ’ το «όχι» κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν, πάντως, στο 8%.

Οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Μεγάλη Πέμπτη έδειξαν το «ναι» να επικρατεί με μικρή διαφορά, ωστόσο, δημοσκόπηση της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία δημοσιεύτηκε στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, έδειξε το «όχι» στο 53,9 % ενώ το «ναι» στο 46,1%.

Τι προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία;

Μεταξύ άλλων, η συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία προβλέπει την μεταφορά των εκτελεστικών εξουσιών στον Πρόεδρο της χώρας. Οι εν λόγω εξουσίες μέχρι στιγμής ανήκουν στον Πρωθυπουργό.

Αυτό σημαίνει, ότι ο Erdogan θα αποφασίζει για το διορισμό υπουργών, την κήρυξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την έκδοση διαταγμάτων, όπως επίσης και για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

The post Τουρκία: Δημοσκοπικό θρίλερ και αγωνία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα