Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις

12:52 25/6/2017 - Πηγή: iPop

Πολλές φορές νιώθουμε ότι η καρδιά μας έχει ραγίσει, ότι θα σπάσει από το άγχος, τη θλίψη ή και τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Είναι άραγε τόσο σοβαρό όσο ακούγεται;

Έρευνες δείχνουν ότι ο θάνατος ή η απώλεια ενός κοντινού μας προσώπου που μας «ραγίζουν» την καρδιά, μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν φυσικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει εδώ και καιρό ένα φαινόμενο που ονομάζεται καρδιομυοπάθεια του άγχους ή σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς», το οποίο προκαλείται

μετά από ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός.

Πως φορές έχουμε πει ραγίζει η καρδιά μου, νιώθω ένα σφίξιμο στην καρδιά; Αυτό το συναίσθημα μας προκαλεί δύσπνοια και πόνο στο στήθος.

Η μελέτη αποδεικνύει πως υπάρχει ισχυρός δεσμός μυαλού- καρδιάς. Το σύνδρομο «ραγισμένη καρδιά» είναι μια διαφορετική ασθένεια με μια ολόκληρη άλλη παθολογία, αλλά μερικοί από τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς μπορεί να είναι ίδιοι, όπως οι υπερβολικές ορμόνες που διευκολύνουν την φλεγμονή και την ανισορροπία σε μέρη του κεντρικού νευρικού μας συστήματος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Μερικές φορές η συγκεκριμένη κατάσταση δεν προκαλείται από τη θλίψη αλλά από άλλες καταστάσεις άγχους, όπως ο υπερβολικός ενθουσιασμός όταν για παράδειγμα νικήσει η αγαπημένη σου ομάδα.

Αν νιώσεις ένα μικρό φτερούγισμα μπορεί να είναι ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικό, αλλά αν συμβαίνει συχνά ή μόνο το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να επισκεφτείς έναν παθολόγο.

Διαβάστε επίσης:

« Νιώθω τσιμπήματα στην καρδιά ». Είναι σοβαρό, γιατρέ;

The post Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα