Το κρυφό πρόβλημα των εσωστρεφών που κανείς δεν μιλάει γι’αυτό

20:41 25/11/2022 - Πηγή: iPop

Σήμερα θα γράψω για ένα από τα προβλήματα των εσωστρεφών. Οι εσωστρεφείς έχουν μια αβάσταχτη γοητεία μέσα σε όλη αυτή την «ησυχία» που τους διακρίνει. Κρύβουν ένα μυστήριο που δεν έχεις ποτέ ιδέα τι έχουν μέσα στο μυαλό τους. Ένας από τους εφιάλτες για τους εσωστρεφείς, είναι το να πιάσουν κουβεντούλα με ανθρώπους που είτε δεν ξέρουν είτε βρίσκονται μόνοι τους σε ένα χώρο. Δεν αντέχουν τις παύσεις και δεν ξέρουν πώς να γεμίσουν αυτά τα κενά. Και εντάξει ο συνομιλητής σου να είναι αστέρι στην επικοινωνία, αν δεν είναι

όμως τι γίνεται; Μη μου πεις ότι θα πιάσεις πάλι τον καιρό!

Προβλήματα των εσωστρεφών

Τι υπάρχει στο μυαλό των Εσωστρεφών; Συχνά τους αρέσει να έχουν περισσότερο έλεγχο και νιώθουν άνετα στο να ανοίγουν όλα «τα φύλλα τους» μόνο με τρόπο που ξεδιπλώνει ξεκάθαρα τη σκέψη τους. Πρώτα σκέφτονται (πολύ) και μετά ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους στον κόσμο.

Τι γίνεται όμως με το γνωστό small talk; Δεν χρειάζεται να τη σκεφτείς τόσο πολύ και να την υπεραναλύσεις, είναι ασήμαντη. Υποτίθεται ότι σε αυτήν τη περίπτωση τα θέματα προκύπτουν αυθόρμητα. Μεγάλο μέρος του είναι κάτι αδιάφορο, άνευ σημασίας περιεχόμενο συζήτησης. Αν βρεθείς πχ σε μια παιδική χαρά και πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε κουβέντα με την διπλανή- άγνωστή σου μαμά και είσαι εσωστρεφής ίσως προτιμήσεις τη σιωπή και τη μοναξιά.

Η προφανής λύση

Πρέπει να βγεις έξω πχ στην παιδική χαρά αλλά από την άλλη δεν θες να βρεθείς σε πολλές κουβέντες με τους ανθρώπους. Η προφανής λύση είναι το βιβλίο! Πόσες φορές δεν σε έχει σώσει ένα βιβλίο την ώρα που είσαι στις κούνιες, στο αεροπλάνο, σε κάποια ουρά, οπουδήποτε δεν έχεις κάποιο οικείο άτομο για να μιλήσεις και έτσι το βιβλίο δίνει το μήνυμά ότι δεν είσαι ανοιχτός για συζητήσεις. Σωτήρια λύση πραγματικά.

Για εκείνη την μερίδα που θέλουν όντως να μάθουν να κάνουν ωραία ψιλή κουβεντούλα

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως πχ στα εταιρικά πάρτυ που γνωρίζεις άπειρο κόσμο που στη καθημερινότητα μπορεί να μην έχεις ευκαιρία να μιλήσεις είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργηθούν δυνατές σχέσεις, να δικτυωθείς και να εξελιχθείς επαγγελματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πιάνεις κουβέντα για βαριά θέματα ή κουβέντες που μπορεί να μην ταιριάζουν στον τόπο και το χώρο και η ψιλή κουβέντα είναι η ιδανική.

Η ψιλή κουβέντα δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην προσωπικότητα των άλλων ανθρώπων.

Πώς θα γίνεις Small Talk Guru

Η ανάπτυξη και η αλλαγή έρχεται όταν αφήσεις πίσω σου το τον τρόπο που φερόσουν μέχρι χθες. Το να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου έστω και λίγο. Η πρωταρχική πρόκληση είναι: το να νιώθεις ελαφρώς «άβολα» σήμερα και να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα σε αυτό που θες να δουλέψεις.

Στρατηγική 1: Είναι μόνο Small Talk

Πόσες φορές οι φόβοι μας δεν αποδείχτηκαν μεγαλύτεροι από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Πέφτεις στα βαθιά νερά και κολυμπάς και τελικά το απολαμβάνεις. Βγάλε αυτήν την τεράστια σκέψη και το φόβο ότι αυτό που θα κάνεις είναι τόσο μεγάλο. Είναι απλά επικοινωνία και είναι κάτι που όσο περισσότερο το εξασκείς τόσο καλύτερος γίνεσαι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και διασκεδαστικό. Διατηρήστε μια θετική προοπτική.

Στρατηγική 2: Θέσε ως στόχο το Small Talk

Οι εσωστρεφείς τείνουν να αγκαλιάζουν θέματα που κλίνουν περισσότερο προς το σοβαρό. Ενώ πολλοί εσωστρεφείς μπορεί να εμπλακούν σε ασήμαντα πράγματα όπως τηλεοπτικές εκπομπές, αθλήματα ή δημοφιλείς τάσεις όσο οποιοσδήποτε άλλος, η κουβέντα μπορεί να είναι ασήμαντη και χάσιμο χρόνου για πολλούς από αυτούς, ανάλογα με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Ουσιαστικά τι θες; Να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να γνωρίσεις καλύτερα τους συναδέλφους ή ακόμα να κάνεις και νέες επαγγελματικές συνδέσεις; Ωστόσο, τέτοιοι συγκεκριμένοι στόχοι μπορεί επίσης να αυξήσουν υπερβολικά τις προσδοκίες.

Εάν δεν κάνεις νέους φίλους ή συνδέσεις, έχεις αποτύχει σε συζητήσεις; Μπορεί να συνεχίσεις να σκέφτεσαι τη συνομιλία ως μια θλιβερή αγγαρεία, με τα καλά πράγματα να έρχονται πάντα αργότερα. Κάνε απλά την κουβέντα την οποία μπορείς να ελέγξεις και άφησε το μέλλον να ανταποκριθεί όπως θέλει. Άλλωστε, τι μπορείς εσύ να ελέγξεις;

Στρατηγική 3: Πήγαινε με έτοιμα λόγια

Μπορεί η ψιλοκουβέντα να είναι μια αυθόρμητη πράξη, αλλά ποτέ δεν έβλαψε λίγη προετοιμασία, αν αυτό σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Υπάρχει μια παλιά συμβουλή σχετικά με την ομιλία στο ασανσέρ όπου μπορείς να παρουσιάσεις ένα CV σε κάποιον σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, ο χρόνος δηλαδή που χρειάζεται να φτάσεις στο ισόγειο.

Πριν πας στο πάρτι, το δείπνο, το μπαρ ή τη διάσκεψη, δώστε προσοχή στις ειδήσεις. Βρες κάτι που δεν αμφισβητείται, ώστε να μπορείς να πεις, «Είδες σήμερα πού…» και πήγαινε με μια ιστορία για ένα ενδιαφέρον πράγμα που συνέβη. Να πώς ξεκινά μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Οι τελευταίες τάσεις, οι εμφανίσεις των celebrities, κάτι αστείο που είπε ο Jimmy Fallon στο The Tonight Show χθες το βράδυ; Τι γίνεται με την αγενή κυρία που είχες μπροστά σου στα Starbucks; Κάποιος κοινός γνωστός, κάτι που έχετε κοινό θέμα συζήτησης.

Στρατηγική 4: Πάρε το ρόλο του οικοδεσπότη, είτε είσαι είτε όχι

Οι εσωστρεφείς έχουν την πρόθεση να μειώσουν τον θόρυβο (διέγερση), να συλλέγουν σκέψεις ή να επεξεργάζονται συναισθήματα και να σκέφτονται πριν μιλήσουν ή πριν πράξουν. Τι θα γινόταν αν έφευγες λίγο από το παρασκήνιο; Αν βοηθούσες τους άλλους σε μια συγκέντρωση να νιώσουν ευπρόσδεκτοι, ώστε να σπάσει ο πάγος; Για τους εξωστρεφείς ίσως είναι κάτι πολύ οικείο όμως δεν παύει να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να προσπαθήσουν.

Γίνε ο οικοδεσπότης με τη στάση σου. Χωρίς φυσικά να περάσεις τυχόν όρια. Είσαι εσωστρεφής αποκλείεται να ξεφύγεις τόσο έξω από τα όρια, αλλά κοίταξε γύρω και δες πώς μπορείς να κάνεις τους άλλους στο δωμάτιο να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι.

Θα εκπλαγείς με το πώς φαίνεται να ρέει η κουβέντα όταν συμπεριφέρεσαι σαν να είναι δουλειά σου να συνεχιστεί το πάρτι. Δεν σου δίνει μόνο εστίαση, αλλά σου δίνει επίσης μια αίσθηση σκοπού.

Μια ψιλή κουβέντα δεν ξέρεις ποτέ που θα φτάσει

Όσο και αν φαίνονται επιφανειακές, δεν ξέρεις ποτέ πού μπορεί να οδηγήσουν. Και αυτό από μόνο του είναι κάτι που μπορεί να το κάνει συναρπαστικό.

Ανεκπλήρωτος έρωτας: Μήπως τελικά είναι δική μας επιλογή

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το κρυφό πρόβλημα των εσωστρεφών που κανείς δεν μιλάει γι’αυτό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα