Το επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση του Eurogroup και το ύψος της δόσης

19:10 15/6/2017 - Πηγή: iPop

Καθώς το EWG άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, το επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup είναι η συμφωνία για τη δόση, η οποία συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, η συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως, χωρίς χρήματα, και μια υπόσχεση για εξειδίκευση των μέτρων για

το χρέος μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Το Eurogroup είναι σε εξέλιξη απ’ τις 16:00 το απόγευμα στο Λουξεμβούργο και σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων το παραπάνω σενάριο φαίνεται πως έχει «κλειδώσει». Αυτή ήταν κι η άποψη που εξέφρασαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κι οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές κατά την είσοδό τους στη συνεδρίαση.

Ωστόσο, απ’ τις παρεμβάσεις των αξιωματούχων δεν έλειψαν οι αιχμές προς την Ελλάδα, όπως εκείνη του Wolfgang Schäuble, o οποίος τόνισε πως η Αθήνα ζήτησε παράταση τριών εβδομάδων για «επικοινωνιακούς λόγους».

Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία του θέματος στη χώρα τους

Ο ίδιος σημείωσε πως «είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως «η συμφωνία του Μαΐου 2016 είναι το πλαίσιο και αυτό παραμένει επίσης, αλλά βρήκαμε έναν τρόπο -που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε στην τελευταία μας συνάντηση- ο οποίος ελπίζω ότι θα επιτρέψει στη διοίκηση του ΔΝΤ να παραμείνει, ότι δηλαδή η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του προγράμματος».

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει απ’ την πλευρά του πως οι δανειστές αναμένεται να δώσουν μια μικρή περαιτέρω ιδέα του τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα μέτρα ελάφρυνσης.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, εκτίμησαν πως το ύψος της δόσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,5 δισ. ευρώ. Την ίδια εκτίμηση κάνει και το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι, ενώ αρχικά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συζητούσαν εκταμίευση δόσης ύψους 7,4 έως 8 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup αποφάσισαν να προτείνουν την εκταμίευση ποσού 8,5 δις.

Αισιόδοξο μήνυμα απ’ τον Αλέξη Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είπε:

Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί

Διαβάστε ακόμα:

Πράσινο φως από Euro Working Group για τα προαπαιτούμενα και το ξεκλείδωμα της δόσης

The post Το επικρατέστερο σενάριο για την έκβαση του Eurogroup και το ύψος της δόσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα