Το drag είναι μια μορφή τέχνης και η Μελίτα Σκαμπώ μας μιλάει για όσα δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού επιτέλους στην Ελλάδα!

18:53 13/6/2017 - Πηγή: iPop

Μελίτα Σκαμπώ… «Όνομα και πράγμα», όπως θα μπορούσε κάλλιστα να πει χιουμοριστικά και η ίδια, μιας και όπως εξομολογείται, το όνομά της έχει μια δόση αυτοσαρκασμού για το ύψος της!

Την είδαμε στο TEDx Panteion University κι αμέσως μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Μια drag queen με έντονη προσωπικότητα, πώς θα μπορούσε άλλωστε διαφορετικά να κάνει αυτή τη δουλειά, επιχειρεί μέσα από παραδείγματα και επιχειρήματα να δείξει γιατί το ελληνικό drag δεν πρέπει να θεωρείται εν έτει 2017 θέμα

ταμπού, ενώ μας ξεναγεί στον κόσμο της, ο οποίος είναι γεμάτος glamour, το οποίο μπλέκεται με τη λαϊκή συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα; Ξεκαρδιστικό, γι’ αυτό και τα shows της την έχουν καθιερώσει στην Ελλάδα.

Όμως, η Μελίτα Σκαμπώ δεν στέκεται μόνο στο επάγγελμα- ζωή της, αλλά εκφράζει τους προβληματισμούς της, ούσα μέλος της LGBTQI+ κοινότητας, η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να μην απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με την κοινότητα των straight.

Ποια είναι, λοιπόν, η Μελίτα Σκαμπώ και γιατί αξίζει να την γνωρίσεις; Πώς βιώνει ένα μέλος της LGBTQI+ κοινότητας τα προσβλητικά σχόλια που δέχεται και τελικά γιατί θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τη φράση που εκφράζει τον μέσο Έλληνα: «Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, αυτός είναι γκέι»;

Ποια είναι η Μελίτα Σκαμπώ και πώς ξεκίνησε η πορεία της;Είμαι διασκεδάστρια. Performer όπως θα λέγαμε στα αγγλικά. Τραγουδώ ζωντανά, κάνω stand up comedy, αυτοσχεδιάζω με το κοινό -όλα αυτά σε ένα πακέτο. Ένα πακέτο τυλιγμένο με στρας, πούλιες και εντυπωσιακές τουαλέτες μιας και -ως drag queen/drag performer- , με νοιάζει να προσφέρω απλόχερα στον κόσμο όλα τα παραπάνω. Η ανάγκη μου να επικοινωνώ μέσω της τέχνης υπήρχε ανέκαθεν μέσα μου. Δεν έβρισκα όμως τίποτα που να με γεμίζει τόσο όσο ήθελα. Η τέχνη του drag ήρθε απροσδόκητα στην ζωή μου και έφερε τα πάνω-κάτω στον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα μέχρι τότε. Άνοιξαν οι ορίζοντες μου και -επιτέλους- βρήκα τον τρόπο να εκφραστώ και παράλληλα να προσφέρω στο κοινό. Οι συνεργασίες μου ξεκίνησαν δυναμικά απο την πρώτη κιόλας ημέρα που αποφάσισα να ακολουθήσω αυτόν τον κλάδο υποκριτικής. Σημαντικές σκηνές, θέατρα, bars και clubs με υποδέχτηκαν με αγάπη μιας και τα εντυπωσιακά μέρη των show μου, τα εισήγαγα πρώτη στην Ελλάδα. Το drag show-ζωντανή εμπειρία το έφερα με πολύ αγάπη και για’υτό συνεχίζω με την ίδια δυναμική.Διαβάσαμε σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι το όνομά σας έχει μια δόση αυτοσαρκασμού. Μπορείτε να εμβαθύνετε λίγο σ’ αυτό το κομμάτι του αυτοσαρκασμού και στο πόσο ρόλο παίζει στα show σας;Πιστεύω πως ο αυτοσαρκασμός αλλά και ο σαρκασμός γενικότερα είναι μια σωτήρια επιλογή για να αντέξουμε τα κακώς κείμενα που μας βομβαρδίζουν. Αυτή η επιλογή μας ανοίγει δρόμους και μας »λύνει». Όταν γίνεται με ανάλαφρο τρόπο και με καλή προαίρεση, τότε το κωμικό γίνεται γνήσια, εγκάρδια, διασκέδαση. Έτσι λοιπόν εντάσσω τον αυτοσαρκασμό ως το κύριο μέρος των stand up act. Δείχνω στην πράξη πως, όταν το glamour μπλέκεται με την λαϊκή συμπεριφορά, το αποτέλεσμα είναι ξεκαρδιστικό. Οι αντιθέσεις εκπλήσσουν ευχάριστα και ειδικά με τον τρόπο που το κάνω εγώ. Δεν ασχολούμαι με πολιτικά γεγονότα ή με mainstram hashtags. Εστιάζω σε εμένα. Στη σκηνή είμαι diva και μη-diva ταυτόχρονα. Αυτό είναι ο αυτοσαρκασμός. Να μπορείς να βγάλεις τα κομμάτια σου και να παίξεις μαζί τους. Χωρίς ντροπή μιας και είσαι αυτός που είσαι. Η αυθεντικότητα βγαίνει πάντα νικήτρια.

Παρακολουθήσαμε την ομιλία σας στο TEDx Panteion University, στην οποία τονίσατε ότι η έννοια του drag δεν θα πρέπει να συνδέεται με το φύλο του ατόμου. Θεωρείτε ότι το κοινό στην Ελλάδα εξακολουθεί το 2017 να συγχέει την έννοια του drag με το φύλο και τη σεξουαλικότητα;Τα τελευταία 1-2 χρόνια, η οικογένεια των drag performers έχει μεγαλώσει αρκετά. Έτσι και ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτό. Νομίζω πως το πρώτο πράγμα που ακτιβιστικά θα στόχευα είναι να προσδιορίσω το drag. Το drag είναι μια μορφή τέχνης. Ένας άνδρας ντύνεται ως μια υπερβολική εκδοχή του αντίθετου φύλου. Τονίζω το υπερβολική εκδοχή μιας και το drag δεν μιμείται τις γυναίκες. Μιμείται τα στερεότυπα γύρω από τις γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και για τους drag kings. Από εκεί και έπειτα είναι σημαντικό να πούμε πως αυτή την τέχνη μπορεί να την κάνει όποια ή όποιος θέλει/μπορεί. Την στιγμή που αυτό θα γίνει αντιληπτό από την κοινωνία χωρίς »ναι μεν αλλά», τότε το κουβάρι λύνεται. Έτσι. Απλά και απαλά. Το drag είναι τέχνη, τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Το drag είναι σκηνή, φώτα, τραγούδια, κέφι. Το drag είναι performance. Και πρέπει να το αγαπάς για να το κάνεις.

Drag show: Πώς θα το περιγράφατε και θα το συστήνατε με λίγα λόγια σ’ ένα κοινό που δεν γνωρίζει τι θα παρακολουθήσει πηγαίνοντας σ’ ένα τέτοιο show;Τα drag shows έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην παγκόσμια ιστορία. Έτσι, αυτό που θα έλεγα θα ήταν πως πρόκειται για ένα θέαμα που αντίστοιχο του δεν υπάρχει. Είναι ένα θέαμα που συμβαίνει ανεξάρτητα με το αν είναι κάποιος παρών ή όχι. Είναι μια εμπειρία που οι καλλιτέχνες θα σου χαρίσουν απλόχερα, αρκεί να έχεις την διάθεση να ταξιδέψεις σε μια άλλη κουλτούρα. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς ή να διαφωνείς, ούτε να το αναλύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να είσαι εκεί. Τα υπόλοιπα άφησε τα στα χέρια των drag queens.

Ποια είναι η διαδικασία προετοιμασίας για ένα drag show και πώς νιώσατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στη σκηνή;Επειδή υποδύομαι μια γυναικεία φιγούρα, η διαδικασία της μεταμόρφωσης είναι πολύωρη. Η ψευδαίσθηση πρέπει να είναι επιτυχής μιας και στην αντίθετη περίπτωση εκθέτεις αυτό που υποδύεσαι. Χρησιμοποιώ καλλυντικά, ειδικά για θεατρικό μακιγιάζ που αναδεικνύουν τα σημεία που θέλω, ενώ κρύβουν κάποια άλλα. Πέρα όμως από το πρακτικό κομμάτι, υπάρχει και το συναισθηματικό. Χρειάζεται να μπεις »στο πετσί» της personas που θα υποδυθείς. Συνεπώς έχουμε την φιλοσοφία και την ψυχική προετοιμασία που δένει αρμονικά με τα τρικς και τις παγιέτες. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σκηνή. Το τρακ κόντευε να με εξοντώσει, όμως ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Είπα στον εαυτό μου πως εδώ ανήκω. Εδώ είμαι ο καλλιτέχνης που θέλω να είμαι. Τα υπόλοιπα ήρθαν γλυκά και ανάλαφρα. Ο κόσμος μου έδειξε τεράστια εμπιστοσύνη και αγάπη. Και αυτό συνεχίζεται ως σήμερα. Με την ίδια ένταση.Το πιο συγκινητικό σχόλιο που έχετε ακούσει για κάποιο show σας και το πιο… αμήχανο;Όταν -μετά το τέλος της παράστασης- έρχονται και μου λένε πως διασκέδασαν πραγματικά, τότε συγκινούμαι. Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές από κόσμο που δεν γνωρίζω αλλά κατάφερα να τους βάλω στον κόσμο μου και να δουν τι βλέπω εγώ, είναι η μεγαλύτερη συναισθηματική ανταμοιβή. Αυτός είναι ο σκοπός μου: να διασκεδάσω το κοινό. Έχω ακούσει πάρα πολλά θετικά σχόλια για την δουλειά μου και δεν τα υποτιμώ, ούτε τα βάζω σε σειρά. Αυτό όμως που ανέφερα είναι ένα σκαλί πιο πάνω μιας και αγγίζει και το νόημα των shows μου. Δεν θυμάμαι να έχω αισθανθεί αμήχανα απο κάποιο σχόλιο. Ίσως γιατί είμαι ετοιμόλογη και το γυρίζω πάντα στην πλάκα. Στις παραστάσεις μου περιμένω τα πάντα αλλά και τίποτα. Έτσι είμαι ήδη οπλισμένη για κάθε στιγμή που μπορεί να »ξεφύγει».

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των μελών της LGBTQI+ κοινότητας στην Ελλάδα έχουν δεχθεί έστω και μια φορά στη ζωή τους bullying. Εσείς έχετε δεχθεί προσβλητικές συμπεριφορές λόγω της εικόνας και του χαρακτήρα σας;Ναι, είναι αλήθεια πως το bullying είναι κατάσταση που έχουμε βιώσει όλες και όλοι. Προσωπικά, τα σχολικά χρόνια ήταν τα δυσκολότερα. Μεγαλώνοντας, δεν είχα τέτοιες εμπειρίες -πιθανόν από τύχη. Φυσικά υπάρχει και το bullying που δεν στοχεύει σε έναν-δυο ανθρώπους προσωπικά αλλά σε μια ολόκληρη κοινότητα. Ο ρατσιστικός λόγος που φτύνουν θεσμικά όργανα του κράτους ή και της εκκλησίας είναι bullying. Και είναι αισχρό. Όχι επειδή κάποιος τυχαίνει να έχει διαφορετική άποψη, αλλά γιατί θεωρεί πως το σωστό και το λάθος βρίσκεται στα δικά του χέρια. Συνεπώς, οι ζωές των ανθρώπων που καταδικάζει, είναι στα δικά του χέρια. Και αυτό παραβαίνει κάθε λογική.Πώς διαχειρίζεστε τις ακραίες συμπεριφορές και πώς θα μπορούσαν άτομα της LGBTQI+ κοινότητας να «επιβιώσουν» μέσα σ’ ένα ρατσιστικό περιβάλλον και να διαχειριστούν τα προσβλητικά σχόλια;Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και εισπράττει διαφορετικά τα σήματα που εκπέμπονται. Έτσι, θα ήταν άδικο να δώσω επί μέρους συμβουλές. Προσωπικά, μέσω διαδικασίας προσωπικής ανάπτυξης και μέσω life coaching έχω βρει κινήσεις-κλειδιά που με αυτοπροστατεύουν. Σίγουρα δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να βιώνουμε τις συνέπειες των ακραίων συμπεριφορών μόνοι και μόνες. Η επαφή με ανθρώπους που έχουν γνώση, βιώματα και άποψη πάνω στο θέμα είναι πολύ καλή επιλογή. Επίσης υπάρχουν γραμμές στήριξης, μεταξύ αυτών η γραμμή »Δίπλα Σου» με αριθμό 11528 που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου μέσω προληπτικών δράσεων αλλά και παρεμβάσεων.

Ήσασταν υποψήφια στα φετινά Queer Theatre Awards 2017 για την παράσταση «Μια νύχτα για τον Άρνυ». Πόσο σημαντική ήταν για εσάς η συγκεκριμένη υποψηφιότητα;Ένιωσα τεράστια χαρά όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα μου! Πέρα από την υποψηφιότητα καλύτερης ερμηνείας, η παράσταση ήταν υποψήφια και για άλλα 3 βραβεία -οπότε η χαρά μου ήταν τετραπλή! Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται οι δουλειές σου από επίσημους φορείς όπως τα Queer Awards. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα επιβεβαίωσε τις σκέψεις μου ότι πάω στον σωστό δρόμο. Συνεχίζω λοιπόν!Το φετινό Athens Pride ήταν με σύνθημα «Θέμα Παιδείας», ενώ για πρώτη φορά έγινε στην πλατεία Συντάγματος. Θεωρείτε ότι γίνονται σιγά σιγά βήματα στην Ελλάδα ώστε η διαφορετική σεξουαλικότητα να μην θεωρείται ταμπού; Και τελικά τι άλλο παίζει ρόλο σ’ αυτό, εκτός απ’ την Παιδεία και τον ουσιαστικό ρόλο της;Αν λάβουμε υπόψη μας πως η σεξουαλικότητα γενικά είναι θέμα ταμπού, τότε αυτόματα καταλαβαίνουμε πως η παιδεία αφορά όλο το φάσμα, όχι μόνο το διαφορετικό. Φυσικά και γίνονται βήματα (κάποια μάλιστα όχι τόσο σιγά), προκειμένου να ζήσουμε ισόνομα και ισότιμα. Το αίτημα δεν είναι για το κάτι παραπάνω, αλλά για το ίδιο. Το ίδιο με όλους. Δεν νομίζω πως η Παιδεία -τουλάχιστον όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό σύνθημα του Athens Pride, είναι η στεγνή, ξερή παιδεία. Είναι η γνώση που ξεκινά από το σχολείο, είναι η κοινωνική μόρφωση, η προσωπική ανάπτυξη και η αντίληψη της θέσης μας στον κόσμο. Ως άνθρωπος, κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο, ούτε όμως και χειρότερος.Πώς νιώθετε που η Χρυσή Αυγή, ένα εθνικιστικό και ρατσιστικό κόμμα, είναι τρίτο κόμμα στην Ελλάδα;Η Χρυσή Αυγή υπάρχει γιατί υπάρχουν και οι άνθρωποι που πιστεύουν στα ιδεώδη της. Με ενοχλεί και θα με ενοχλούσε το ίδιο, ακόμα κι αν ήταν τέταρτο ή πέμπτο κόμμα. Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι πως κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ωραιοποίησαν το συγκεκριμένο κόμμα με διάφορους τρόπους. Έτσι, συνέβαλλαν και εκείνοι στην εξάπλωση του μίσους. Τα άκρα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι τι ζημιά προκαλούν και με ποιο τρόπο μπορεί η Πολιτεία να παρέμβει προκειμένου να εξαλειφθούν οι άνομες πράξεις.Διαβάσατε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο περιοδικό Antivirus; Τι γεύση σας άφησε;Ναι, τη διάβασα. Αφήνοντας στην άκρη τα πολιτικά σχόλια και μένοντας στην πράξη, ένιωσα ευτυχισμένη που για πρώτη φορά ένας Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη σ’ ένα περιοδικό που αφορά αποκλειστικά LGBTQI+ αναγνώστες. Η κίνηση του κυρίου Τσίπρα μου έδωσε ελπίδες. Ελπίδες πως μπορούμε να συνεχίσουμε τους αγώνες, έχουμε στήριξη, έχουμε φωνή. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, αλλά νομίζω πως είναι πλέον καιρός να ακουστούν πράγματα για την Κοινότητα δημόσια. Όχι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.Η παρούσα Κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα βήματα υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQi+ κοινότητας. Θεωρείτε ότι αυτό είναι αρκετό για να γίνουμε ως κοινωνία αυτό το οποίο θα θέλαμε εν έτει 2017;Έχουν γίνει βήματα, συμφωνώ. Και είναι πολύ ευχάριστο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα που έχουν μείνει στο συρτάρι. Φυσικά και χρειάζεται χρόνος και επιμονή από πλευράς της LGBTQI+ κοινότητας, όμως σε καμία περίπτωση θα έλεγα πως είμαστε ΟΚ, να αράξουμε την βάρκα. Όσο η ανισότητα και η στέρηση δικαιωμάτων υπάρχει, όσο ο άνθρωπος θα υπάρχει, η εξασφάλιση της ισότητας θα είναι στην πρώτη γραμμή.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;Πέρασα έναν υπέροχο καλλιτεχνικό χειμώνα, γεμάτο δημιουργικότητα και αγάπη. Θα συνεχίσω έτσι πηγαίνοντας για τρίτη σεζόν στο αγαπημένο μου DeFacto bar, στην Σκιάθο. Έχουμε μια υπέροχη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και το συνεχίζουμε ακόμα πιο λαμπερά και δυναμικά! Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι και αυτός γεμάτος με φρέσκες ιδέες και μοναδικές παραγωγές από τα χεράκια μου!
Μέχρι τότε, καλό καλοκαίρι και σας περιμένω στην Σκιάθο!Photos: Menelas’ Art Page & Epoca Libera

The post Το drag είναι μια μορφή τέχνης και η Μελίτα Σκαμπώ μας μιλάει για όσα δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού επιτέλους στην Ελλάδα! appeared first on iPop.

Keywords
ελλαδα, επρεπε, μορφη, χρυση αυγη, tedx, queen, glamour, diva, kings, performance, queens, θεατρο, life, athens, pride, συγκεκριμένο, τσιπρας, καιρος, καλοκαιρι, art, ipop, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, κοινωνια, glamour, ipop, το θεμα, αυγη, γλυκα, γνωση, δουλεια, θεμα, οριζοντες, σηματα, σωτηρια, τραγουδια, τυχη, υψος, queen, αγαπη, αγωνες, αξιζει, ανθρωπος, απλα, βγαινει, βρισκεται, γεγονοτα, γευση, γινει, γινεται, γινονται, δυστυχως, ευχαριστο, εγινε, υπαρχει, εννοια, ερχονται, τεχνη, ζημια, ζωη, ζωη μου, ιδεες, ιδια, ιδιο, θεατρα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λαθος, λογια, μακιγιαζ, μπορεις, μπορειτε, νυχτα, νοημα, ντροπη, ξερη, παντα, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικο, περιβαλλον, πλακα, πολιτεια, ρολο, σεζον, σεξουαλικοτητα, σιγουρα, συγκεκριμένο, σειρα, σκεψεις, σκηνες, σπιτι, σχολειο, σχολια, τριτη, φυλο, φυσικα, φωνη, φορα, χρυση, χρονος, χαρα, athens, αγκαλιες, art, βηματα, queens, δικαιωματα, diva, δουλειες, κειμενα, kings, κομματι, life, μεινει, μια φορα, οργανα, πακετο, pride, σκηνη, σωστο, tedx, θελω να, θετικα, υπεροχο, υπεροχη, βιωματα, χειμωνας, ξεκινησε, χερια, performance
Τυχαία Θέματα