Νομικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά κράτη για τη μη υποδοχή προσφύγων

17:15 13/6/2017 - Πηγή: iPop

H Ε.Ε. κινεί νομικές υποθέσεις εναντίον της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας για τη μη υποδοχή προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες εναντίον τριών κρατών- μελών της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων.

Οι διαδικασίες ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Η

Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Πράγα κατηγορούνται ότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με το σχέδιο του 2015.

«Δυστυχώς παρά τις… επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, παραβίασαν τις νομικές τους υποχρεώσεις… και τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη- μέλη και δεν έχουν λάβει ακόμα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσεις διαδικασίες εναντίον αυτών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τσέχος Πρωθυπουργός Bohuslav Sobotka σε απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε:

« Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει τυφλά στην προώθηση δυσλειτουργικών ποσοστόσεων που μείωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες της ΕΕ».

Η Βαρσοβία αντέδρασε επίσης στην απόφαση των Βρυξελλών λέγοντας ότι προτίθεται να συνεχίσει την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της και δεν θα δεχθεί την ποσόστωσή της για τους πρόσφυγες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Konrad Szymanski δήλωσε πως η Πολωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί στο δικαστήριο της ΕΕ, το δικαίωμά της να μην υποδεχτεί πρόσφυγες.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση της η Επιτροπή της ΕΕ ανέφερε στον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο:

Όταν πρόκειται για μια μετεγκατάσταση, επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου αποτελεί νομική υποχρέωση και όχι επιλογή

Photo: Marko Djurica / Reuters

The post Νομικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά κράτη για τη μη υποδοχή προσφύγων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα