Το χαρακτηριστικό που μόνο το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει

14:15 8/2/2020 - Πηγή: iPop

Κι όμως η σειρά γέννησης παίζει ρόλο στην προσωπικότητα πολλών παιδιών. Υπάρχει, μάλιστα, ένα χαρακτηριστικό που μόνο το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει και που ίσως και τα μεγαλύτερα αδέρφια του θα ήθελαν να έχουν. 

Αν έχεις γεννηθεί τελευταίος στην οικογένεια κι έχεις μόνο μεγαλύτερα αδέρφια, τότε έχεις κάτι μοναδικό, που τα αδέρφια μπορεί και να ζηλεύουν. Όχι, δεν μιλάμε για την προσοχή των γονιών. Είναι αυτονόητο πως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχωρίζουν τα παιδιά τους. Κάτι άλλο είναι αυτό που μπορεί να σε κάτι ξεχωριστό.

Το χαρακτηριστικό που έχει μόνο το μικρότερο παιδί της
οικογένειας

Ο ψυχοθεραπευτής Alfred Adler έχει αναφέρει πως σειρά γέννησης παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού. Ακόμη κι αν τα παιδιά μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια, η προσωπικότητα που αναπτύσσουν είναι μοναδική, το ίδιο και η ψυχολογία τους.

Μάλιστα, πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως ο νεότερος σε ηλικία από τα αδέρφια είναι και ο πιο αστείος κι έχει καλύτερη αίσθηση του χιούμορ.

Σε μία πρόσφατη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, που πραγματοποιήθηκε από την YouGov, συμμετείχαν 1.782 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από τα οποία ζητήθηκε να συγκριθούν με τα αδέρφια τους, ανεξαρτήτως φύλου, σε διάφορες παραμέτρους, όπως η υπευθυνότητα, η αίσθηση του χιούμορ και η ανεμελιά.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι μία από τις πιο έντονες διαφορές ήταν η αίσθηση του χιούμορ. Τα μικρότερα παιδιά έτειναν να είναι πιο αστεία από τα αδέρφια τους (46%), καθώς και πιο χαλαρά κι ανέμελα (47%). Με βάση την έρευνα, τα μεγαλύτερα παιδιά φαίνεται πως είναι πιο υπεύθυνα (54%), πιο οργανωμένα (54%) και πιο αποτελεσματικά (38%).

Πώς αιτιολογείται αυτό από τους μελετητές;

Τα μεγαλύτερα παιδιά προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους γονείς τους με την ευθύνη τους απέναντι στα αδέρφια τους. Από την άλλη πλευρά, τα μικρότερα παιδιά προσπαθούν να αντισταθούν στη θέση που έχουν ήδη τα μεγαλύτερα αδέρφια τους και αναζητούν άλλους τρόπους να εκφράσουν την προσωπικότητά τους. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να είναι τόσο υπεύθυνα και υπάκουα, προσπαθούν να διακριθούν με άλλους τρόπους και να γίνουν πιο συναισθηματικά, δημιουργικά και αστεία παιδιά.

Τι λένε οι έρευνες για τα μοναχοπαίδια;

Όταν στην οικογένεια υπάρχουν πάνω από δύο παιδιά, τότε το μεσαίο παιδί συνήθως ζηλεύει τα αδέρφια του. Είναι, μάλιστα, πιο πιθανό να έχει μια απότομη συμπεριφορά, όμως συχνά αποκτά και δεξιότητες που το βοηθούν στην συναναστροφή του με τους άλλους ανθρώπους, γεγονός που το κάνει και πιο κοινωνικό.

Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό μέσα στην οικογένεια και το καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό!

Διάβασε ακόμα:

Φωτογραφίες που μόνο όσοι έχουν αδέρφια καταλαβαίνουν (Photos)

Photos: Pexels

Το άρθρο Το χαρακτηριστικό που μόνο το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα