Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποφάσισαν Αναστασιάδης και Ακιντζί

08:33 2/12/2016 - Πηγή: iPop

Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποφάσισαν Αναστασιάδης και Ακιντζί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και των Ηνωμένων Εθνών.

Να ξεκινήσουν γι’ ακόμα μία φορά οι συζητήσεις για τη λύση του Κυπριακού αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο χθεσινό

τους δείπνο με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε. Πιο συγκεκριμένα οι δύο άνδρες αποφάσισαν την εντατικοποίηση του διαολόγου επί όλων των κεφαλαίων με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, με κορύφωση το τριήμερο 9 με 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Παράλληλα, αποφάσισαν στις συναντήσεις της Γενεύης να παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη και πολυμερή διάσκεψη.

Η απόφαση των δύο ηγετών ανακοινώθηκε και από τα Ηνωμένα Έθνη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου θα υπάρχει η πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και πως θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Μάλιστα, οι δύο τους έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντιούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ οι ίδιοι θα συναντιούνται όταν απαιτείται.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα -Αναστασιάδη

Μία μακρά τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, στο Twitter.

«Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί Ν. Αναστασιάδη με Αλ. Τσίπρα. Στενή η συνεργασία Αθηνάς και Λευκωσίας» έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος.

Μακρα τηλεφωνικη επικοινωνια το πρωΐ @AnastasiadesCY με @atsipras. Στενη η συνεργασια Αθηνας και Λευκωσιας.

— VictorasPapadopoulos (@PapadopoulosVic) December 2, 2016

«Αν δεν υπάρξει περιθώριο για συμφωνία, θα γνωρίζει πλέον ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Οπως ανέφερε, οι δύο διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικό διάλογο και στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει η συνάντηση στη Γενεύη.

Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις «αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται».

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ’ ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Από την Αθήνα, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην ‘Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

The post Την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποφάσισαν Αναστασιάδης και Ακιντζί appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα