Ιαπωνια:etoiμαζεται να ριξει στον ειρηνικο τονους ραδιενεργου τριτιου απο τη φουκουσιμα...

19:31 13/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόθεση της ιαπωνικής ...
εταιρείας που χειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα να αποδεσμεύσει στον ειρηνικό ωκεανό νερό, το οποίο είναι μολυσμένο με το ραδιενεργό στοιχείο τρίτιο.

Μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, περισσότερες από 1.000 δεξαμενές νερού χρησιμοποιούνται προκειμένου να διατηρηθούν ψυχροί οι αντιδραστήρες του εργοστασίου. Μάλιστα, υπολογίζεται πως χρειάζονται 300 τόνοι νερού κάθε μέρα για την ψύξη των αντιδραστήρων. Το μολυσμένο αυτό νερό, που φυλάσσεται στις δεξαμενές έχει καθαριστεί από τα χημικά
στοιχεία καίσιο και στρόντιο, με το τρίτιο, ωστόσο, να παραμένει.

Η εταιρεία «Tokyo Electric Power Company» (Tepco), η οποία χειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο φαίνεται πως σχεδιάζει να αποδεσμεύσει το μολυσμένο νερό στον ειρηνικό ωκεανό αργότερα φέτος, καθώς περιμένει το πράσινο φως από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Εν όψει της απόφασης αυτής, έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων τόσο παγκόσμια όσο και στην Ιαπωνία, με τον φόβο για τα αποτελέσματα της έκθεσης στο ραδιενεργό στοιχείο να έχει φτάσει στα ύψη.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί είναι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας η διαρροή του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό. Συγκεκριμένα, η Rosa Yang, μια πυρηνική ειδικός του «Electric Power Research Institute» στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια σχολίασε πως η ανησυχία του κόσμου δεν έχει βάση και πως τα μέλη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας θα έπρεπε να πιουν δημόσια λίγο από το μολυσμένο νερό, ώστε να αποδείξουν πως είναι επικίνδυνο. O Shunichi Tanaka, υπεύθυνος της ρυθμιστικής αρχής στο πεδίο της πυρηνικής ασφάλειας συμφώνησε με την παραπάνω άποψη, ενώ τόνισε πως: «Το τρίτιο είναι τόσο αδύναμο σε ραδιενέργεια, που δεν μπορεί να διαπεράσει ούτε μια πλαστική σακούλα».

Η έκθεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών στο τρίτιο, ωστόσο, μόνο ακίνδυνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το ραδιενεργό στοιχείο «χτυπά» τους μαλακούς ιστούς και τα όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Robert Daguillard, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: «Οποιαδήποτε έκθεση στη ραδιενέργεια του τρίτιου θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Αυτός ο κίνδυνος, ο οποίος περιλαμβάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αυξάνεται με την χρόνια έκθεση».

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές κατά των πυρηνικών, όπως και πολλοί πολίτες αντιτίθενται στην αποδέσμευση του μολυσμένου νερού στη θάλασσα. Υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν το τρίτιο είναι λιγότερο επικίνδυνο από άλλα στοιχεία, θα πρέπει να αφαιρεθεί και θα πρέπει να επινοηθούν μέθοδοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακόμα, η οργάνωση αλιείας της Ιαπωνίας έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το θέμα, καθώς η διαρροή του νερού στον ωκεανού θα μπορούσε να καταστρέψει την τοπική αλιεία ακριβώς όπως συνέβη στις περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά το τσουνάμι του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα