Θεοδωράκης: Να κόψουμε την τροφοδοσία των καναλιών από πολιτικό χρήμα

22:07 11/2/2016 - Πηγή: iPop

Αμέσως μετά τις ομιλίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στην Βουλή κατά την συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, τον λόγο πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του να είναι «Να κόψουμε την τροφοδοσία των καναλιών από πολιτικό χρήμα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ζήλεψε την δόξα των προκατόχων της και τόνισε πως η πρόταση του Ποταμιού είναι:

Πρέπει να κλείσουμε με κάθε τρόπο την στρόφιγγα

του πολιτικού χρήματος, να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, να πληρώσουν τις άδειες, να ενισχύσουμε τον ρόλο του ΕΣΡ. Όποιος παραβιάζει τον νόμο να υφίσταται τις κυρώσεις

Τι είπε ο Σ. Θεοδωράκης;

«Ας μιλήσουμε για τηλεόραση και για διαπλοκή. Στην πρώτη μου ομιλία πρότεινα να προσπαθήσουμε από κοινού να διαλύσουμε την τριγωνική σχέση μίντια, τραπεζών και πολιτικής.

Μίας σχέσης που επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησα πέρσι στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης τον Φλεβάρη του 15. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είμαι σύμφωνος με τον Πρωθυπουργό. Να κόψουμε την τροφοδοσία των καναλιών από πολιτικό χρήμα.

Θυμάμαι στα χρόνια της δημοσιογραφίας, έναν Αύγουστο που κάποιες εφημερίδες και κανάλια είχαν γεμίσει έναν Αύγουστο με διαφημίσεις του ΕΟΤ. Ήταν ξεκάθαρο πως κάποιος Πρωθυπουργός θέλησε να βοηθήσει τους φίλους του για να τον βοηθήσουν και εκείνοι τον χειμώνα.

Σήμερα μπορεί αν έχει περιοριστεί γιατί λεφτά δεν υπάρχουν αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα είναι και πάλι εδώ».

Η πρόταση της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον Σ. Θεοδωράκη:

«Τι προτείνει η Κυβέρνηση: Θέλω να κλείσω 4 κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα 4 κανάλια. Το ερώτημα όμως είναι συγκεκριμένο. Γιατί μόνο 4; Σήμερα εκπέμπουν 8 κανάλια και γελάνε οι τεχνικοί με τον ισχυρισμό ότι στο ψηφιακό φάσμα χωρούν μόνο 4… Δηλαδή σήμερα πώς γίνεται με τα 8!».

Δείτε εδώ τις κόντρες και τους διαξιφισμούς που διαδραματίστηκαν νωρίτερα κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών

Για την έκθεση που επικαλείται η Κυβέρνηση:

Η έκθεση που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι γεμάτη ανακρίβειες. Λέει «η Βουλγαρία αδειοδότησε 2 κανάλια. Όχι έχει αδειοδοτήσει 4. Η Τσεχία επίσης 4 όχι 2 που λέει η έκθεση. Και γιατί πήγαμε στην Φλωρεντία;

Για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ:

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σε σχέση με την τηλεόραση δεν βάζουν τάξη στο χάος αλλά δημιουργούν έδαφος για παζάρια με τους καναλάρχες με τον υπουργό να κρατάει την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα είναι ένας από τους 4.

Και θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος στην πολιτική εξουσία αυτής της εποχής. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Αν θέλετε να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση υπάρχει μία λύση, εύκολη, μία τροπολογία που θα αποδυναμώσει τις δυνατότητες στο ΕΣΡ.

Η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δείχνει αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Δεν είναι μόνο το ΕΣΡ».

«Συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια»

«Nα ρωτήσω… Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση υπολογίζετε ότι θα είναι 230 εκατ. Πού θα τα μοιραστούν οι 8 παίκτες που θα είναι στη τηλεόραση; Εσείς λέτε τα 230 εκατ. να μην τα μοιραστούν οι 8 αλλά οι 4.

Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες; Και κάνετε ισχυρότερους τους καινούριους καναλάρχες. Η Ευρώπη λέει ότι ο κίνδυνος, γιατί υπάρχει κίνδυνος, είναι η συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ σε λίγα χέρια. Το λέει και η Ένωση Συντακτών.

Δικοί σας άνθρωποι στην Ένωση Συντακτών είναι ενάντια στην συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ σε λίγα χέρια.

Εμείς σας καλούμε να ακούσετε την Ευρώπη, τους εργαζόμενους, τους δημοσιογράφους και να ξεκολλήσετε από τον ρόλο του μεγάλου καναλάρχη.

Υπάρχει και άλλο ερώτημα. Από τους 4 σταθμούς που θα κλείσουν οι εργαζόμενοι που θα πάνε;

Ανεβαίνετε στα κάγκελα για την δημόσια τηλεόραση και δεν σας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής τηλεόρασης».

Τι προτείνει το Ποτάμι;

Πρέπει να κλείσουμε με κάθε τρόπο την στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος, να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, να πληρώσουν τις άδειες, να ενισχύσουμε τον ρόλο του ΕΣΡ. Όποιος παραβιάζει τον νόμο να υφίσταται τις κυρώσεις

«Η έννοια και του νέου καθεστώτος είναι να φτιάξει ένα δικό της ελεγχόμενο καθεστώς στα ΜΜΕ και το κάνει σε όλους τους τομείς.

Ζηλέψατε την δόξα των προκατόχων σας. Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει τα περιθώρια στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, να υπάρξει μία αληθινή επιχειρηματική σύγκρουση χωρίς νόθευση. Αν λέμε ότι χωρούν 4 κανάλια, πόσες εφημερίδες χωρούν;».

Photo: ©INTIMEnews/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

The post Θεοδωράκης: Να κόψουμε την τροφοδοσία των καναλιών από πολιτικό χρήμα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα