Κόντρες κορυφής στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες (LIVE)

20:51 11/2/2016 - Πηγή: iPop

Οξυμένα είναι τα πνεύματα στην συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Εντάσεις, διαξιφισμοί και αλληλοκατηγορίες πρωταγωνιστούν στις τοποθετήσεις των Βουλευτών. Η Κυβέρνηση επιμένει να ζητάει από την αντιπολίτευση να σταματήσει να βάζει εμπόδια, ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης επιμένει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

«Κόφτε

το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα» υπογράμμισε κατά την τοποθέτηση του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μετά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί η τροπολογία και να συζητηθεί σ’ άλλο χρόνο.

«Μια σας φταίνε οι αρμοδιότητες του υπουργού, μία η σύνθεση του ΕΣΡ, την άλλη το Σύνταγμα και ζήσατε 25 χρόνια με αυτό το καθεστώς της ανομίας» είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε “είναι ολοφάνερο ότι δεν βιάζεστε καθόλου”.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ευθεία και κατ’ επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της Κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής Κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.

«Ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα κάνει προσφυγή στο ΣτΕ;»

Κατά την τοποθέτηση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξήγησε πως ήταν αναμενόμενο ότι η αντιπολίτευση θα πατήσει πάνω σε επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας καθώς δεν θέλει να γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους βουλευτές που προεξόφλησαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναρωτούμενος: “Αναφερθήκατε σε προσφυγές στο ΣτΕ, μήπως ξέρετε και ποιος καναλάρχης θα την κάνει;” και συμπλήρωσε:

Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ από το 1997 για διεξαγωγή διαγωνισμού, γιατί δεν την τηρήσατε;

«Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυντάγματος»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος κατά την τοποθέτηση του παρατήρησε πως «δυο φορές τη βδομάδα μας φέρνετε εδώ να μιλάμε για τα κανάλια» και επιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι μόνο λόγια καθώς «δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα».

Γι’ ακόμα μία φορά υποστήριξε πως η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και τόνισε απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση: «Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού παρασυνταγματος». Τέλος, είπε ότι «αυτή η ρύθμιση θα προσβληθεί εντός και εκτός Ελλάδος. Η διαδικασία θα κρατήσει χρόνια»

Οι εντάσεις στην Βουλή

Ο κ. Παππάς κατά την εισήγησή του είπε:

«Eίναι προφανές ότι εσείς δεν βιαζόσασταν να γίνει ο διαγωνισμός. 25 χρόνια ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι το επιχείρημα ότι αιφνιδιάσαμε.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε εδώ και 3 μήνες και την ημέρα της ψήφισης είπαμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα. Καλέσαμε την αντιπολίτευση να συμβάλει με προτάσεις. Τίποτα δεν έγινε, μετά περιμέναμε τα εσωκομματικά της ΝΔ. Κάναμε δύο προσπάθειες καλής θέλησης αλλά δεν είδαμε κάτι στην πράξη. Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε να παίξετε μπάλα».

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Αν δεν ακολουθήσετε την πρόταση του Ε.Βενιζέλου, θα πρέπει να μας εξηγήσετε με ποια διαδικασία νομοθετείτε. Χρόνο θα έχουμε κι αν δεν θέλετε να τον δώσετε εσείς θα τον πάρουμε μόνοι μας»

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αντίθεσή του για την διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση, ενώ διαφώνησε σχετικά με τον διαθέσιμο χρόνο που θα έχουν οι πολιτκοί αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ο Χ. Παππάς από την Χρυσή Αυγή υπογράμμισε: «Αν είχα φωνάξει εγώ όπως ο Λοβέρδος θα είχατε φωνάξει τον φρούραρχο και όλα τα τσοντοκάναλα θα λέγανε «προκαλεί η ΧΑ μέσα στη Βουλή». Έξω ο κόσμος πεινάει και εσείς μιλάτε για τους καναλάρχες».

Κόντρα Χριστοδουλοπούλου- Λοβέρδου:

Όταν ο κ. Λοβέρδος πήρε «με το ζόρι» το λόγο από τον κ. Παππά για να σχολιάσει την κ. Χριστοδουλοπούλου, που όπως υποστήριξε δεν του έδινε τον λόγο, η ίδια απάντηση: «Είστε προβληματικός τελικά κ. Λοβέρδο! Προς τι τέτοια επιμονή; Είναι τα δελτία ειδήσεων τώρα;».

Ο Α. Λοβέρδος συνέχισε λέγοντας: «Κι αν δεν τον δώσετε τον λόγο εσείς θα τον πάρουμε μόνοι μας», με την κ. Χριστοδουλοπούλου που προέδρευε να λέει «Τις απειλές όπου περνάνε».

«Δεν υπάρχει παρεμπίπτον ζήτημα» εκτίμησε η κ. Χριστοδουλοπούλου, με τον Ε. Βενιζέλο να απαντάει πως η απόφασή της θα κριθεί από το ΣτΕ. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Ν. Δένδιας.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστήριξε πως:

«Προσπαθείτε να καθυστερήσετε την δημοκρατική τομή επί 3,5 μήνες. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Προσπαθεί όμως να εφαρμόσει το Σύνταγμα. Περιμέναμε επί τρεις μήνες η Ν.Δ. να βγάλει πρόεδρο, κάναμε τρεις συνεδριάσεις και φέραμε δύο τροπολογίες. Καμία από αυτές τις κινήσεις συναίνεσης δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση. Δεν έχουμε τα όπλα τα δικά σας, ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα πλούσια γραφεία, ούτε τους μεγαλοδικηγόρους να αγορεύσουν στη Βουλή. Έχουμε όμως μαζί μας το λαό. Δεν το θέλουν οι καναλάρχες, το θέλει όμως ο λαός».

Ερωτήματα έθεσε ο κ. Θεοχάρης από το Ποτάμι:

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει; Η Κυβέρνηση δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ τόνισε όταν πήρε τον λόγο:

Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων

Photo: Lefteris Partsalis / SOOC

The post Κόντρες κορυφής στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες (LIVE) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα