Θέλεις τα παιδιά σου να είναι επιτυχημένα; Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να τους μιλάς

15:57 3/9/2017 - Πηγή: iPop
Οι περισσότεροι γονείς είναι πρόθυμοι να επαινέσουν τα παιδιά τους. Είναι φυσικό να θέλεις το παιδί σου να αισθάνεται αγαπημένο, επιτυχημένο και ευτυχισμένο. Ωστόσο, η επιστήμη λέει ότι ο τρόπος με τον οποίο εγκωμιάζεις ένα παιδί μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στην οικοδόμηση μιας υγιούς αυτοεκτίμησης ενός παιδιού και τη δημιουργία άγχους για το μέλλον.

Αυτό έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται σταθερή νοοτροπία έναντι νοοτροπίας ανάπτυξης.

Σε μια σταθερή νοοτροπία, είσαι είτε έξυπνος είτε ανόητος, καλός ή κακός, σωστός ή λάθος. Σε μια νοοτροπία ανάπτυξης, η επιτυχία

καθίσταται στο πόσο σκληρά δοκιμάζεις και είσαι πρόθυμος να προσπαθήσεις ξανά.

Εάν εγκωμιάζεις συνεχώς το παιδί σου, λέγοντάς του πόσο μεγάλο ή έξυπνο είναι, ίσως να καθιερώσεις περισσότερο μια σταθερή νοοτροπία χωρίς να το συνειδητοποιείς.

Παράδειγμα

Σταθερή νοοτροπία: «Μπράβο αυτή είναι η σωστή απάντηση. Καλή δουλειά – είσαι τόσο έξυπνος!»

Νοοτροπία ανάπτυξης: «Μπράβο αυτή είναι η σωστή απάντηση, καλή δουλειά, δούλεψες σκληρά για να καταλάβεις αυτό που έκανες!»

Σταθερή νοοτροπία: «Ολοκλήρωσες τη κατασκευή του Lego τόσο γρήγορα!

Νοοτροπία ανάπτυξης: «Σπουδαία δουλειά, μπορείς να δοκιμάσεις μια ακόμη πιο δύσκολη πρόκληση Lego; Νομίζω ότι μπορείς να το καταφέρεις!»

Πρόσεξες ότι στην ανάπτυξη νοοτροπίας υπογραμμίζετε το πόσο σκληρά εργάστηκε το παιδί σου, και όχι το αποτέλεσμα αυτής καθ’αυτής της εργασίας. Έτσι, ακόμα κι αν έχει μια λανθασμένη απάντηση, αν εργάζεται σκληρά, τότε κερδίζει. Ένα τέτοιο παιδί δεν θα αποθαρρύνεται με το να κάνει τα πράγματα λανθασμένα και θα αισθανθεί γρήγορα έτοιμο να δοκιμάσει ξανά.

Πρόσεξες επίσης ότι στο δεύτερο παράδειγμα, το παιδί ενθαρρύνεται να δοκιμάσει κάτι ακόμα πιο δύσκολο (ενθαρρύνονται να αναπτυχθούν). Εδώ, χτίζετε μια νοοτροπία, «Έχω το σωστό, ας δούμε αν μπορώ να κάνω κάτι ακόμα πιο δύσκολο». – αντί για, «το κατάφερα καλά, πρέπει να είμαι έξυπνος». Επειδή το μεγάλο, απειλητικό πρόβλημα με το δεύτερο είναι η άλλη πλευρά: «Δεν το έκανα σωστό, πρέπει να είμαι ηλίθιος».

Η δημιουργία μιας νοοτροπίας ανάπτυξης μπορεί να εφαρμοστεί από τον τρόπο με τον οποίο μιλάς στο παιδί σου, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Stanford Dr. Carol Dweck, έχει ένα ακόμη πιο βαθύ αντίκτυπο στην επιτυχία του παιδιού, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.

Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι να υποστηρίζεις τα παιδιά σου να μην αισθάνονται άβολα με την αποτυχία.

Είναι προφανώς καλύτερο να ξεκινήσεις την νοοτροπία ανάπτυξης από νεαρή ηλικία. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να δημιουργείς μια νοοτροπία ανάπτυξης στα παιδιά, οπότε μην ανησυχείς αν τα παιδιά σου είναι μεγαλύτερα.

Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια νοοτροπία ανάπτυξης και οι ίδιοι, ακόμα και ως ενήλικες.

Photo: Getty Images

The post Θέλεις τα παιδιά σου να είναι επιτυχημένα; Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να τους μιλάς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα