Δοκιμή βόμβας υδρογόνου απ’ τη Β. Κορέα | Καταδικάζουν οι υπόλοιπες χώρες

12:40 3/9/2017 - Πηγή: iPop
Σε μια «πετυχημένη» δοκιμή βόμβας υδρογόνου προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας. Η Πιονγιάνγκ τη χαρακτήρισε ως ένα «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)». Κατά την

ίδια πηγή «δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής».

Νωρίτερα, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ κοντά στο σημείο όπου η Β. Κορέα | Καταδικάζουνπραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ενώ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 11:30 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) με μηδενικό εστιακό βάθος. Οκτώ λεπτά απ’ τον πρώτο σεισμό, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση, 4,5 Ρίχτερ με τις ίδιες συντεταγμένες με τον πρώτο και πάλι με μηδενικό εστιακό βάθος, σύμφωνα με όσα κατέγραψε το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας.

Η αντίδραση του Donald Trump

Ιδιαίτερα επικριτική η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ για τη στάση του Πεκίνου για τη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο ίδιος χαρακτήρισε την πράξη της Βόρειας Κορέας ως «πολύ εχθρική και επικίνδυνη» κατά των ΗΠΑ.

«Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή. Οι λέξεις και οι ενέργειές τους συνεχίζουν να είναι εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

North Korea has conducted a major Nuclear Test. Their words and actions continue to be very hostile and dangerous to the United States…..

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα απείθαρχο κράτος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα που προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς επιτυχία» πρόσθεσε ο ίδιος.

..North Korea is a rogue nation which has become a great threat and embarrassment to China, which is trying to help but with little success.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2017

Σεούλ: Να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα

Να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, ζήτησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως να υπάρξουν ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».

Παράλληλα, αναφέρεται πως η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

Καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή η Κίνα

Το Πεκίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή ενώ κάλεσε την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα

Η Μόσχα καταδίκασε με τη σειρά της τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ εκφράζοντας και την έντονη ανησυχία της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μάλιστα, δήλωσε πως η Β. Κορέα δημιουργεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Καταδικάζει και η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πυρηνική δοκιμή, ενώ υπογράμμισε ότι δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Στην ιστοσελίδα του, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η δοκιμή αποτελεί περιφρόνηση τόσο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και του διεθνούς δικαίου, καθώς και ότι υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Ταυτόχρονα, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διεξαγάγουν συνομιλίες, οι οποίες, είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων στην κορεατική χερσόνησο.

Το κάλεσμα του Macron στη διεθνή κοινότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έσπευσε από τη πλευρά του να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τη μέγιστη αυστηρότητα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνομιλίες Merkel – Macron

Σε ανακοίνωση της η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα σε Merkel και Macron, με τους οποίους να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα.

Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου.

«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Photo: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

The post Δοκιμή βόμβας υδρογόνου απ’ τη Β. Κορέα | Καταδικάζουν οι υπόλοιπες χώρες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα