Τερέζα Μέι: Η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς

14:22 17/1/2017 - Πηγή: iPop

Τις προτεραιότητές που αφορούν την αποχώρηση της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την Τρίτη. Η T.Μέι επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, πως επιθυμεί η Βρετανία να καταστεί «μαγνήτης για διεθνή ταλέντα», αλλά παράλληλα και ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος» με τη δράση του να εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης. Στόχος της μάλιστα είναι «να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου».

«Η Μεγάλη Βρετανία

δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ξεκαθάρισε στο πλαίσιο ομιλίας της η Πρωθυπουργός της Βρετανίας και σημείωσε πως το Λονδίνο επιθυμεί να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος σχετικά την μετανάστευση από την ΕΕ.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκαθαρίσει στο Λονδίνο ότι παραμονή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών κίνησης (προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), πράγμα που ουσιαστικά θα θέτει τη βρετανική πολιτική υπό την αίρεση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και των μηχανισμών της Ε.Ε.» είπε και πρόσθεσε:

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία αποχώρησης

«Εγκαταλείπουμε την Ε.Ε., αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη» υπογράμμισε η συντηρητική πολιτικός και είπε «Οι μελλοντικές επιτυχίες της Ε.Ε. θα είναι προς όφελος και της Μεγάλης Βρετανίας».

Οι πολίτες των χωρών – μελών της Ε.Ε. θα είναι ευπρόσδεκτοι στη Μεγάλη Βρετανία ξεκαθάρισε και σημείωσε, πως ελπίζει, πως «θα είναι οι Βρετανοί στις υπόλοιπες χώρες, είπε ακόμη η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης».

Η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σημείωσε, πως η τελική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών που θα περιγράφει τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει σαφώς «να λάβει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου».

«Οι νόμοι μας θα διαμορφώνονται πλέον στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ και θα κρίνονται από Βρετανούς δικαστές και όχι από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

Έχουμε ήδη λάβει τις προτάσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και αναμένουμε ανάλογο έγγραφο και από την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να αποβεί προς όφελος ολόκληρης της χώρας

Αναλυτικά το 12 σημεία του σχεδίου Μέι για το Brexit:«Η παροχή καθαρών λύσεων χωρίς ασάφειες.Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει πως «οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ».Ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει πως θα υπάρξει «ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία)».Πρακτική λύση με στόχο τη διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.Το Brexit σημαίνει έλεγχο του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία.Εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών – μελών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία.Η βρετανική Κυβέρνηση θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά παράλληλα και θα χτίσει επάνω σε αυτά.Η επιδίωξη μίας συνεκτικής και φιλόδοξης συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.Έφτασε η ώρα η Μεγάλη Βρετανία να φέρει ξανά στο προσκήνιο τη φυσιογνωμία της σαν ένα μεγάλο, παγκόσμιο, εμπορικό έθνος.Καλωσόρισμα συμφωνίας για συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε πρωτοβουλίες σχετικές με την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία.Συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.Μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της».Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας:

Τονίζουμε, πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σε περίπτωση που αυτό αποφασιστεί η Κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου στο οποίο θα δίνει το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, έτσι ώστε να μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

The post Τερέζα Μέι: Η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα