Τελικά είναι αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση;

21:05 14/6/2022 - Πηγή: iPop

Ποια είναι η διαφορά αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης; Να μια ερώτηση που έχουν πολλοί άνθρωποι για δύο έννοιες που μπερδεύονται ενώ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπερδεύεις δύο λέξεις και να τις συγχέεις απλώς και μόνο επειδή ξεκινούν με το ίδιο συνθετικό. Είναι σαν να λες ότι είναι το ίδιο η λέξη πορτοφόλι και η λέξη πορτοκάλι. Πρόκειται για δύο λέξεις που εκφράζουν δύο διαφορετικά αντικείμενα. Έτσι λοιπόν σήμερα θα προσπαθήσω με παραδείγματα να κάνω αυτό το ξεχώρισμα για να μην μπερδεύουμε πια τις δύο έννοιες.

Διαφορά αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης

Δύο

έννοιες που μπερδεύονται. Δεν χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να έχει και τις δύο, μπορεί να έχει παράδειγμα υψηλή αυτοπεποίθηση αλλά χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή μπορεί να έχει χαμηλό βαθμό και στις δύο. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις έννοιες με ένα παράδειγμα που όταν το διάβασα ξεκαθάρισε αμέσως μέσα μου το τοπίο και έκτοτε το είχα πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου.

Μια κλασική μαγείρισσα, βάλε στη θέση της οποιαδήποτε μαμά ξέρεις που μαγειρεύει χρόνια και ξέρει να φτιάχνει τέλεια κάποιο φαγητό, ας υποθέσουμε παστίτσιο. Το γεγονός ότι όποτε της το ζητήσεις να το φτιάξει θα το φτιάξει και μάλιστα χωρίς άγχος, είναι ένδειξη αυτοπεποίθησης, η οποία γεννάται από τις άπειρες φορές που το έχει φτιάξει και από τα αποτελέσματα που έχει το φαγητό της.

Από την άλλη, όταν το σερβίρει στο τραπέζι, κάποιος καλεσμένος ίσως πει: «Τέλειο το παστίτσιο, συγχαρητήρια κλπ» και η μαγείρισσα ίσως πει: «Αλήθεια; Είσαι σίγουρος, δεν το πέτυχα σήμερα και άλλα τέτοια σχετικά». Αυτό σημαίνει ότι η μαγείρισσα έχει την αυτοπεποίθηση να κάνει το φαγητό, αλλά δεν πιστεύει στον εαυτό της και χρειάζεται την επιβεβαίωση των άλλων, άρα έχει ένα χαμηλό βαθμό αυτοεκτίμησης. Δεν εκτιμά δηλαδή την αξία που έχει η ίδια ως μαγείρισσα.

8 προτάσεις-ένεση ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής σου

«Αυτοπεποίθηση είναι ο βαθμός στον οποίο η αίσθηση που έχεις για την αξία σου επαληθεύεται από τα γεγονότα»-Γ.Πιντέρης

Freepik

Πίστεψε στον εαυτό σου και δες τη ζωή σου να αλλάζει – πώς να χτίσεις βήμα βήμα την αυτοπεποίθηση σου

Γιατί το μπερδεύουν τόσο πολύ

Το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, να αρπάξει ευκαιρίες, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και να αναλάβει την ευθύνη ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Όπως η αυτοπεποίθηση οδηγεί σε επιτυχημένη εμπειρία, έτσι και η επιτυχημένη εμπειρία οδηγεί στην αυτοπεποίθηση. Αν και οποιαδήποτε επιτυχημένη εμπειρία συμβάλλει στη συνολική μας αυτοπεποίθηση, είναι, φυσικά, δυνατόν να έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα που έχουμε δουλέψει και έχουμε αποτελέσματα, όπως η μαγειρική ή ο χορός, αλλά να είμαστε πολύ ανασφαλείς σε έναν άλλο, όπως το σχολείο ή η δημόσια ομιλία ή ακόμα και οι σχέσεις.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση δεν συμβαδίζουν πάντα. Ειδικότερα, είναι δυνατό να έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση και ωστόσο να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με πολλούς τραγουδιστές και celebrities, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν μπροστά σε ένα κοινό χιλιάδων ατόμων, αλλά στη συνέχεια να βλάπτουν ή ακόμα και σκοτώσουν τον εαυτό τους με ναρκωτικά και αλκοόλ.

Η «αυτοεκτίμηση» σημαίνει εκτιμώ τον εαυτό μου και γνωρίζω την αξία μου. Είναι δηλαδή η γνώση και συναισθηματική εκτίμηση της αξίας μου. Περισσότερο από αυτό, είναι η μήτρα μέσω της οποίας σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε, και αντανακλά και καθορίζει τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους άλλους.

Τα άτομα με υγιή αυτοεκτίμηση δεν χρειάζεται να στηρίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως το εισόδημα, τις σπουδές, τη δουλειά ή τη φήμη, ή να στηρίζονται σε δεκανίκια όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με σεβασμό και φροντίζουν την υγεία, και το περιβάλλον τους.

Είναι σε θέση να επενδύσουν πλήρως σε έργα και ανθρώπους γιατί δεν φοβούνται την αποτυχία ή την απόρριψη. Φυσικά μπορεί να τους συμβούν όπως σε όλους απογοητεύσεις, αλλά οι αποτυχίες τους δεν τους βλάπτουν ούτε τους μειώνουν. Λόγω της ανθεκτικότητάς τους, είναι ανοιχτοί σε εμπειρίες ανάπτυξης και ουσιαστικές σχέσεις, είναι ανθεκτικοί στον κίνδυνο και αποδέχονται και συγχωρούν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Τι δεν είναι αυτοπεποίθηση

Το γεγονός ότι έχω χρήματα που κληρονόμησα και δεν έφτιαξα μόνη μου είναι μια ψευδής βάση αυτοπεποίθησης. Το γεγονός ότι έχω σήμερα κάποιου είδους εξωτερική ομορφιά, ωραίες αναλογίες, ωραία μαλλιά, ωραία μάτια κλπ. Το γεγονός ότι έχω έναν πετυχημένο σύζυγο. Τι θα συμβεί στη ζωή μου όταν όλοι αυτοί οι τυχαίοι παράγοντες πάψουν να υπάρχουν;

Τι θα συμβεί με την αξία μου και την άποψη που έχω για τον εαυτό μου, όταν τα λεφτά που κληρονόμησα πετάξουν, όταν η προσωρινή εικόνα μου αλλάξει, όταν δεν θα είμαι πια σύζυγος κάποιου; Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση, αυτές οι δύο τόσο σημαντικές έννοιες για τη ζωή μας, πρέπει βασίζονται σε υγιής βάσεις και σε πράγματα για τα οποία εμείς δουλέψαμε για να καταφέρουμε και όχι εξωτερικοί και τυχαίοι παράγοντες.

Αν σήμερε δυσκολεύεσαι να πιστέψεις και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου, τι θα πρέπει να κανεις για να το καταφέρεις; Τι χρειάζεται ακόμα να κάνεις για να σε εκτιμήσεις. Δες από τους άλλους ανθρώπους γύρω σου που εκτιμάς, τι έχουν εκείνοι και τι κάνουν που εσύ δεν έχεις σήμερα; Το θετικό σε αυτό είναι ότι είναι skill τα οποία χτίζονται καθημερινά και ακόμα και αν σήμερα ξεκινάς με έναν πολύ χαμηλό βαθμό να ξέρεις ότι μπορείς να δουλέψεις πάνω σε αυτό και να καταφέρεις να αυξήσεις τους πόντους της αυτοπεποίθησής σου με τον τρόπο ζωής σου και τις επιλογές που κάνεις.

Η τεχνική της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης που θες να μάθεις και εσύ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τελικά είναι αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά,telika