Τελευταίο τετ-α-τετ με τους Θεσμούς| Στο τραπέζι δημοσιονομικά και εξωδικαστικός συμβιβασμός

15:47 8/3/2017 - Πηγή: iPop

ΤαΘεσμούς| δημοσιονομικά, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα στη συνάντηση την οποία έχει το μεσημέρι της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Η συνάντηση για τα δημοσιονομικά θα πραγματοποιηθεί στις 16.30 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαβούλευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Κύκλοι της κυβέρνησης οι οποίοι έχουν προβεί σε σχετικές δηλώσεις υπογραμμίζουν πως πλέον «είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς» για το εν λόγω

θέμα και, όπως ξεκαθαρίζουν έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Σημειώνεται, πως η εκκρεμότητα με το θέμα των οφειλών που θα μπορούν να κουρεύονται και συγκεκριμένα του ΦΠΑ, όπως και των παρακρατηθέντων φόρων έχει διευθετηθεί αλλά αυτό το οποίο εκκρεμεί είναι το ζήτημα της ασυλίας των στελεχών των τραπεζών και Δημοσίου, τα οποία θα διαχειρίζονται τις διαγραφές.

Ποιο άλλο ζήτημα δεν έχει κλείσει;

Αυτό το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι το αν οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν δεχθεί ότι τα 20.000 ευρώ θα είναι τελικά το κατώτατο όριο για την υπαγωγή στη ρύθμιση ή αν επιθυμούν αυτό το όριο να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ.

Τι απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Βασικό θεωρείται το ποσοστό απαρτίας των συμμετεχόντων πιστωτών να συγκεντρώνει τουλάχιστον το μισό του συνολικού χρέους ενώ παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί συμφωνία του οφειλέτη και της πλειοψηφία των 3/5 των συμμετεχόντων.

Αξίζει να τονιστεί, πως ακόμα βασικό κριτήριο σχετικά με την ένταξη στις ρυθμίσεις θα είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι οφειλές του ενδιαφερόμενου να βρίσκονται καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες.

Τονίζουμε, πως την εποπτεία των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα έχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Βέβαια, ο νόμος αναμένεται να έχει συγκεκριμένη ισχύ η οποία αναμένεται να είναι έως το 2018, τότε δηλαδή που θα τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης:

Βασικό «κόλλημα» μέτρα- αντίμετρα | «Αγκάθια» έφυγαν από την μέση

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Τελευταίο τετ-α-τετ με τους Θεσμούς| Στο τραπέζι δημοσιονομικά και εξωδικαστικός συμβιβασμός appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα