Τα βρήκε σκούρα ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

22:20 21/1/2016 - Πηγή: iPop

Την δεύτερη μέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τα βρήκε σκούρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δέχθηκε τα πυρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, ενώ είχε μία ιδιαίτερη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Το κλίμα βελτίωσε -λίγο- η συνάντηση με τον Αμερικάνο υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

«Είναι η συμφωνία ανόητε», λέει ο Σόιμπλε

Ξεκάθαρο

μήνυμα για την τήρηση της συμφωνίας και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα με άκομψο τρόπο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε πάνελ για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασίων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο κ. Σόιμπλε, πέταξε τα καρφιά του στον Έλληνα Πρωθυπουργό με αποκορύφωμα της εκρηκτικής στιχομυθίας την στιγμή που παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του Μπιλ Κλίντον, «The economy, stupid» είπε -έμμεσα στον Αλέξη Τσίπρα- «είναι η συμφωνία ανόητε».

Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η συμφωνία ανόητε

Θέση πήρε, όμως, και για το πολυσυζητημένο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι αρχικά ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά εξήγησε πως άλλαξε άποψη εξαιτίας παρέμβασης της καγκελαρίας.

Εγώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήμασταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όμως η Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο τελικά. Οι ηγέτες των κρατών έχουν δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών όχι. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ την αποφάσισαν όμως τα εθνικά κοινοβούλια. Αν αλλάξει αυτό, τότε πάλι τα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, πρέπει να το αποφασίσουν. Αν, όμως, πάω στη γερμανική Βουλή και το ζητήσω αυτό, θα είναι σα να μπαίνω σ’ ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί

Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ

Ούτε όμως το τετ α τετ με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν σε καλύτερο κλίμα. Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την Κριστίν Λαγκάρντ και συζήτησαν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, καθώς δεν αρκεί το ασφαλιστικό.

Παράλληλα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να υπάρξουν καθυστερήσεις, «Δεν είναι στόχος του ΔΝΤ οι καθυστερήσεις» φέρεται να δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου μετά την συνάντηση και καταλήγει:

Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία

Λίγα λεπτά μετά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στο Twitter σχετική φωτογραφία σημειώνοντας: Συνάντηση με τον Διευθυντή του ΔΝΤ στο wef όπου συμφωνήσαμε στο πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος κατά την αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος»

Meeting with IMF Director @Lagarde at #wef we agreed on the importance of time in the valuation of the Gr program pic.twitter.com/WoDsdtIyHX

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) January 21, 2016

Ανάσα για τον Αλέξη Τσίπρα η συνάντηση με τον Λιου

Λίγο νωρίτερα από την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. O κ. Λιου, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, αλλά παράλληλα ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να υπάρξει καλή συνεργασία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.

«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν την σημασία της συνέχισης εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισαν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Ο κ. Λιου ενθάρρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ελάφρυνσής του. Ο κ. Λιου πρόσθεσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και προσέφερε την υποστήριξή του για μια συνεκτική ευρωπαϊκή λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω κακουχίες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέβασε μάι φωτογραφία από την συνάντηση με τον κ. Λιου στο Twitter:

Meeting earlier with @USTreasury Secretary Jack Lew at Davos #WEF16 pic.twitter.com/3BUmV8MCZU

— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) January 21, 2016

The post Τα βρήκε σκούρα ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα