Τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup- Άσχημες οι προβλέψεις των εκθέσεων του ΔΝΤ

13:10 26/1/2017 - Πηγή: iPop

Ένα βήμα πριν το Eurogroup με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τα νέα είναι άσχημα για την Ελλάδα, καθώς καθόλου καλές δεν εμφανίζονται οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες δόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι εκθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις που μπορεί να σημειώσει

το χρέος και από τις οποίες αναμένεται να φανεί αν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πιθανή ημερομηνία συζήτησης στο ΔΣ του Ταμείου για τις εκθέσεις είναι η 6η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες από πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, οι εκθέσεις «δεν είναι καλές» για την Ελλάδα. «Μάλλον θα τις χαρακτήριζα καταθλιπτικές» τόνισε χαρακτηριστικά πηγή στον δημοσιογράφο. Παρόλα αυτά ανάφερε ότι υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία.

Η ίδια πηγή,την οποία επικαλείται ο δημοσιογράφος, δήλωσε, ότι η ημερομηνία συζήτησης των εκθέσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς η Αθήνα από την πλευρά της έχει ζητήσει 15 εργάσιμες ημέρες για να να μπορέσει να είναι περισσότερο έτοιμη.

Τι θα γίνει με την βιωσιμότητα του χρέους;- Τι περιλαμβάνουν οι εκθέσεις του ΔΝΤ;

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί περισσότερο, είναι το τι τελικά θα γίνει με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

H πρώτη έκθεση αποτελεί μια επισκόπηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σχετίζεται με την έκθεση που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το προσχέδιο, το οποίο είχε δημοσιευθεί 5 μήνες πριν, θεωρούσε επιβεβλημένη τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρα τα οποία πρόσφατα ο Πόλ Τόμσεν σε δηλώσεις του δεν τα περιλάμβανε στα πρωτογενή πλεονάσματα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ίδια έκθεση βρίσκεται και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου και πρόκειται να παίξει καίριο ρόλο στις εξελίξεις για την Ελλάδα. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ είχε θέσει ως όρο, προκειμένου να επανέλθει η βιωσιμότητα, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του είχε επαναλάβει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και έχει ζητήσει ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση και το άρθρο 4 περιλαμβάνονται και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη έκθεση;

Η δεύτερη έκθεση προς τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ αναφέρεται στην αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνάψει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και η οποία τελειοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιανουάριο του 2016.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ίδια έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010 και η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αποκαλύψει τα πρώτα προβλήματα μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως την ευθύνη που φέρει το ΔΝΤ για την χρηματοδότηση εκείνου του προγράμματος, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup- Που στοχεύουν οι δυο πλευρές;

Η Αθήνα στοχεύει στην επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για έναν χρόνο. Παράλληλα, επιθυμεί περιγραφή των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, χωρίς, όμως να τα νομοθετήσει προκαταβολικά.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θεωρούν δεδομένα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τελικά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μαραθώνιος επαφών λίγο πριν το Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες τις ακόλουθες συναντήσεις:

12:00* Με τον πρόεδρο του EG, Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Τ. Βίζερ13:00* Με τους επικεφαλής των Θεσμών14:30* Με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά στις 16:00(τοπική ώρα Ελλάδος).

* Όλες οι ώρες των συναντήσεων είναι τοπικές ώρες Βρυξελλών

Απουσία Τόμσεν από το Eurogroup;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, καθώς είναι άρρωστος. Tην ίδια στιγμή, όπως μεταφέρουν πληροφορίες θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Θάνο Αθανασίου, ο οποίος μεταδίδει τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν ξεκινήσει συναντήσεις και επαφές με φόντο το Eurogroup.

Η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών είναι με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Όσον αφορά τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «La Repubblica», θα απουσιάζουν από το Eurogroup.

Το τηλεφώνημα Ντάισελμπλουμ πριν την έναρξη του Eurogroup

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέβασε μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, λίγο πριν την έναρξη του πολυαναμενόμενου Eyrogroup για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γράφοντας:

Κατά την εργασία στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων

At work in new meeting room #Eurogroup pic.twitter.com/6BcXPQrm1B

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) January 26, 2017

Διαβάστε επίσης:

Ο διπλός στόχος του Eurogroup

The post Τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup- Άσχημες οι προβλέψεις των εκθέσεων του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα