Τα «καρφιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις

14:44 9/2/2016 - Πηγή: iPop

Ενώ ακόμα παραμένει άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει τα μελανά σημεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης των ευρωπαϊκών Θεσμών στην Ελλάδα,

παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος, επισήμανε πως υπάρχουν διαφορές σε πολλά θέματα, όπως στο ασφαλιστικό, στο δημοσιονομικό και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σχολιάζοντας ειδικά τα δημοσιονομικά κενά, τα οποία εντοπίστηκαν από τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Ε.Ε δήλωσε πως «έχουν σταλεί τα στοιχεία του 2015 και πρέπει να δουλέψουμε για το 2016. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2016 είχαν προβλεφθεί μέτρα 1% του ΑΕΠ που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, πρέπει τώρα να τα προσδιορίσουμε».

Ακόμα, ειδική αναφορά υπήρξε σε ένα ακόμα από τα σημεία «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένει το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διαμόρφωση των εθνικών συντάξεων. Κύριες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένουν το ποσοστό αναπλήρωσης και τα χρόνια διασφάλισης του δικαιώματος συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων.

Αναφορικά τώρα με τον τομέα δημόσιας διοίκησης ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος, δήλωσε πως η εικόνα της Ελλάδας είναι αρκετά απογοητευτική, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως «ένας αριθμός υπουργείων και υπουργών δεν έχει αντιληφθεί τις συμφωνίες και τις δηλώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα είναι μείζον ζήτημα στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου».

Τέλος ένα ακόμα βασικό σημείο στο οποίο οι δυο πλευρές, φαίνεται να μην συμφωνούν, είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ταυτόχρονα πωςτο ταμείο, θα πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες, που σήμερα υπεύθυνη είναι μόνο η ελληνική Κυβέρνηση.

The post Τα «καρφιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα