Συνεχίζονται τα «όχι» στα προσφυγόπουλα- Έξι σύλλογοι Γονέων αντιδρούν στην ένταξή τους στα σχολεία

08:37 27/9/2016 - Πηγή: iPop

Έξι είναι συνολικά τα σχολεία στην Ημαθία που λένε «όχι» για ένταξη των προσφυγόπουλων. Συγκεκριμένα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν συνεδριάσει έξι απ’ τους επτά συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Ν. Ημαθίας, οι οποίοι αντέδρασαν στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

και τα 7 σχολεία είναι υποψήφια για να λειτουργήσουν εντός των χώρων τους Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Ωστόσο, οι γονείς των παιδιών δεν επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στους ίδιους χώρους όπου θα κάνουν μάθημα τα 60 προσφυγόπουλα της περιοχής.

Ποια είναι τα σχολεία που λένε «όχι»;

Το 1ο και 5ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 6ο δημοτικό σχολείο.

Ο Σύλλογος του 7ου δημοτικού δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.

Η αντίδραση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πού θα βρούμε;».

Στον Νομό Ημαθίας υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα, έξω από τη Βέροια και εκεί αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με εμβολιασμούς κ.λπ., οι γονείς δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση για τα 35 παιδιά πρόσφυγες, να κάνουν μάθημα στις τάξεις των σχολείων. Στην Αλεξάνδρεια, όμως, παρά το ότι έγινε σχετική ενημέρωση και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες φοίτησης των 60 παιδιών, επικράτησαν πραγματικά ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, έναντι των υπολοίπων, που δυστυχώς προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν για να μην εμπλακούν

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι δεν γίνεται διάλογος πάνω σε προτάσεις «που αντίκεινται στον νόμο και σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως σε δικαιώματα παιδιών. Οι νόμοι είναι σαφείς, τόσο για την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά αυτά (ν/.3386/2005), όσο και σε όσα προβλέπει κατά της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους (ν.4285/2014). Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά επιχειρήματα, όπως ότι «είναι ξένοι, αλλόθρησκοι και θα αλλοιώσουν τα παιδιά μας». Η θέση μας είναι ότι αυτά τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο».

Θυμίζουμε πως αργά τη Δευτέρα παραιτήθηκε η πρόεδρος του συλλόγου που είπε «όχι» στα προσφυγόπουλα.

Photo: Geovien So/Barcroft Media

The post Συνεχίζονται τα «όχι» στα προσφυγόπουλα- Έξι σύλλογοι Γονέων αντιδρούν στην ένταξή τους στα σχολεία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα