Συμφωνία ή παράταση στην αγωνία; Όλα τα βλέμματα στη Μάλτα

08:23 7/4/2017 - Πηγή: iPop

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας θα γνωρίζουμε εάν Κυβέρνηση και Θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία ή θα υπάρξει ακόμα μια παράταση στην αγωνία. Ο Ε. Τσακαλώτος αντιμετωπίζει στις 10 το πρωί της Παρασκευής τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ενώ οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από νωρίτερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο Ε. Τσακαλώτος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup και τους επικεφαλής των Θεσμών πριν τη συνεδρίαση.

Τι δήλωσε ο Dijsselbloem προσερχόμενος στη συνεδρίαση;

Είχα μία σειρά συναντήσεων τις τελευταίες εβδομάδες και μια

συνάντηση σήμερα το πρωί, δεν πιστεύω ότι η μεγάλη πολιτική συμφωνία είναι μεγαλύτερη από το πακέτο μέτρων που συζητάμε, δεν θα υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα

Ο επικεφαλής του Eurogroup ενημέρωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους Υπουργούς και θα τους ενημερώσει και εν συνεχεία θα γίνει ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Υπάρχει μια θετική αύρα, έχω μια θετική διάθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Dijsselbloem αναφερόμενος στα περί παραίτησής του, σχολίασε πως δεν του έχουν ζητήσει να παραιτηθεί, ωστόσο, του εστάλη μια επιστολή
από το Ευρωκοινοβούλιο στην οποία απάντησε και στις 27 Απριλίου θα παραστεί στο κοινοβούλιο. «Νωρίτερα θα βρεθώ στο Κοινοβούλιο για να μιλήσω για την Ελλάδα».

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Valdis Dombrovskis εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία για την β’ αξιολόγηση θα επέλθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες:

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπάρξει καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Η στάση που θα κρατήσουν οι διάφορες πλευρές παραμένει αβέβαιη, ενώ ο Wolfgang Schäuble φέρεται να συντάσσεται με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την A. Merkel σε μια προσπάθεια για εξεύρεσης λύσης και συνεννόησης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις στον Αλέξη Τσίπρα ότι η ίδια εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας, δίνοντας ελπίδες για θετική έκβαση.

Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε την Πέμπτη πως το ΔΝΤ δεν ζητά μέτρα για το 2018, ωστόσο, το ίδιο το Ταμείο δεν είναι ξεκάθαρο κι απλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει τις εν λόγω αναφορές.

«Αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά και οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019. Φυσικά, το ζήτημα των εργασιακών παραμένει ανοιχτό και θα κλείσει μόνον όταν επιτευχθεί συμφωνία σ’ όλα τα επίπεδα.

Το θετικό σενάριο είναι το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα και να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

The post Συμφωνία ή παράταση στην αγωνία; Όλα τα βλέμματα στη Μάλτα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα