Προσπάθειες Τσίπρα για προσέγγιση της νεολαίας εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας

21:05 6/4/2017 - Πηγή: iPop

Προγράμματα για τη στήριξη των νέων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με ομιλία του το 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας προσπάθεια για προσέγγιση της νεολαίας, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας λόγω των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα που η Αριστερά δίνει μεγάλη μάχη διεθνώς και στη χώρα μας», ήταν τα πρώτα

λόγια του Πρωθυπουργού κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Η Αριστερά δίνει μάχη ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο που δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα του. Η συμβολή της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χρήσιμη σ’αυτές τις συνθήκες. Η Αριστερά δεν ενδιαφέρεται να έχει μια κυβερνητική νεολαία που θα στήνει μαγαζάκια

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον βασικό ρόλο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως υπάρχει ξεχωριστός ρόλος της νεολαίας στις μάχες που δίνει το κόμμα.

Στα χρόνια της κρίσης για πρώτη φορά, οι νέοι άνθρωποι δεν νιώθουν καμιά σιγουριά, σημείωσε ο Α. Τσίπρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέοι σήμερα νιώθουν ότι πατούν σ’ ένα σαθρό παρόν, «νιώθοντας ότι οι συνθήκες της ζωής τους θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Νιώθουν ότι δεν τους ανήκει το μέλλον τους».

Αναφερόμενος στα σχέδια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τις εξής δράσεις:Πρόγραμμα για την αξιοποίηση κτιρίων του δημοσίου για να στεγαστούν νέοι άνθρωποιΠρόγραμμα για επιδότηση ενοικίου για νέους με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήριαΕπιδότηση όχι μόνο του τρίτου αλλά και του πρώτου και δεύτερου παιδιούΠρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. «Κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει».Δυνατότητα των παιδιών του δημοτικού να έχουν ολοήμερο πρόγραμμα. «Να τρώνε στο σχολείο».Χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων εργασίας

«Παραλάβαμε μια ανεργία στο 27%, στους νέους πάνω από 50. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τα επίπεδα της ανεργίας στην χώρα μας.

Μιλώντας για τα Μνημόνια, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Κυβέρνηση δίνει μια σκληρή μάχη μέρα με τη μέρα απέναντι στην πιο οδυνηρή εκ των συνεπειών που άφησαν τα μνημόνια.

Για τις εργασιακές σχέσεις:

Τα χρόνια της κρίσης δεν επηρέασαν το ίδιο όλες τις χώρες στην Ευρώπη. Στο εσωτερικό είχαν αγιοποιήσει τον ακραίο φιλελευθερισμό. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια αγορά εργασίας πλήρους ελαστικής. Κληρονομήσαμε μια κατάσταση διαλυμένων εργασιακών σχέσεων. Το ξέρετε καλύτερα από μένα. Ξέρετε πολύ καλά τη μάχη που δίνουμε για να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας όχι μόνο έξω

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση πως η Κυβέρνηση δίνει αγώνα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, τονίζοντας πως οι παραβάτες θα αποκλείονται από προγράμματα ΕΣΠΑ και σημειώνοντας πως όσοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, «θα το πληρώνουν διπλά».

Άλλες πρωτοβουλίες

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νέων, μεταξύ των οποίων είναι:

Υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορεςΠρόγραμμα υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ για να παραμείνουν οι νέοι στην ΕλλάδαΔιπλασιασμός της χρηματοδότησης της έρευνας απ’ τον κρατικό προϋπολογισμόΈνωση των συστημάτων ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ και ΕΡΓΑΝΗΠρόγραμμα χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους από νέους δημιουργούςΑπό το Σεπτέμβρη δωρεάν συνδέσεις στο internet για πρωτοετείς φοιτητές

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να νιώσουν ξανά οι νέοι χρήσιμοι, «να πάρει αυτή η γενιά στην πλάτη της την προοπτική ανασυγκρότησης».

Πρόγραμμα «Ωφέλιμη Θητεία»

Ο Α. Τσίπρας γνωστοποίησε πως λαμβάνονται μέτρα για να γίνει η περίοδος της θητείας στο στρατό πιο αξιοποιήσιμη. Οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν μέσα στο στρατό το αγροτικό τους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι αξιωματικοί του στρατού μπορούν πλέον να συνδικαλίζονται.

Δημιουργήσαμε γραμμή υποστήριξης για τους στρατευμένους

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ένα μήνα πριν τη στράτευση θα μαθαίνει ο οπλίτης που θα υπηρετήσει, προσθέτοντας ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής θητείας και στις μεγάλες πόλεις με κοινωφελή χαρακτήρα.

Υποχρέωση για όλους η θητεία, όμως, όσοι δεν την εκπληρώνουν δεν αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες

Αλλαγές στην Αστυνομία:

Αλλαγές γίνονται και στην αστυνομία. Οι νέοι που αποφοιτούν δεν μπαίνουν κατευθείαν στα ΜΑΤ, αλλά περνούν από ενδιάμεσες θέσεις για να έρχονται σε επαφή με τους πολίτες

Για την Παιδεία:

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι για πρώτη φορά άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους με βιβλία και καθηγητές στη θέση τους, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας.

Αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες ως προς το αποτέλεσμα, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις εξετάσεις στο λύκειο, λέγοντας πως στόχος το Λύκειο να ανακτήσει την αυτονομία του.

Μελετάμε σύστημα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Η οργάνωσή σας θα παίξει ρόλο σ’ αυτό. Σ’αυτή τη χώρα όποιος έχει την ικανότητα να σπουδάσει θα έχει πλέον και τη δυνατότητα να σπουδάσει

Το μήνυμα προς τη νεολαία:

«Δεν φοβόμαστε τους νέους ανθρώπους ακόμα κι όταν μας ασκούν σκληρή κριτική», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως οι νέοι άνθρωποι ήταν αυτοί που αποτέλεσαν «τον μεγάλο κορμό της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Αριστερά σημαίνει αγώνας και πρακτική σε όλες τις συνθήκες και τώρα στις μέρες τις περίεργες. Η Αριστερά δεν γράφει τη δική της ιστορία, γράφει την ιστορία του ελληνικού λαού. Η Αριστερά σημαίνει να μάθουμε να νικάμε το φόβο. Και το φόβο τον νικά ένα πράγμα. Η συλλογικότητα

Κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα, ο λαός αναγνώρισε κάτι απλό, «ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι μ’αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και τη λεηλάτησαν».

Μπείτε μέσα και δείξτε μας αυτά που εμείς σήμερα ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε

Photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Προσπάθειες Τσίπρα για προσέγγιση της νεολαίας εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα