Στον Άρειο Πάγο οι συζυτήσεις για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

10:20 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Στον Άρειο Πάγο θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη συζητήσεις για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας. Οι συζητήσεις αφορούν την αναίρεση του αιτήματος των στρατιωτικών, μετά την άρνηση για κοινό δικασμό όλων στα Ποινικά Δικαστήρια.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθούν, με τον Άρειο Πάγο να αποφασίζει για το τι τελικά θα γίνει με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ακριβώς μια μερά μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στην τουρκία,

προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε, ότι η υπόθεση των 8 στρατιωτικών οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιόγας, έκανε έφεση στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο δεν δέχτηκε να εκδώσει στην Τουρκία τους πέντε από τους οκτώ στρατιωτικούς.

Τι υποστηρίζουν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί;

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί υπερασπίζονται τον εαυτό τους και δηλώνουν αθώοι. Στρέφονται κατά των τουρκικών αρχών, επισημαίνοντας ότι τους κατηγορούν χωρίς λόγο, τονίζοντας και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η έκδοσή τους, καθώς θα κινδυνεύσουν και θα υποστούν βασανηστήρια.

Παρέμβαση ΝΔ στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών:

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρενέβη με δήλωση του σχετικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας:

Είναι ζήτημα τιμής και κύρους για την Ελλάδα να επιβεβαιωθεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη αποφασίζει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από οποιαδήποτε απόπειρα εσωτερικών ή εξωτερικών παρεμβάσεων

Τι υποστηρίζουν αντίθετες φωνές;

Παράλληλα, υπάρχουν αντίθετες φωνές που ζητούν τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, με επιστολή του ζήτησε την μη έκδοση των στρατιωτικών, βασίζοντας την άποψή του «στη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της Ε.Ε., οι οποίες υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων. Ελπίζω, οι ελληνικές αρχές να καθοδηγηθούν από αυτές τις αξίες στην απόφασή τους για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

Με την υπόθεση της έκδοσης των 8 στρατιωτικών, ασχολήθηκε πολύς κόσμος, καθώς έχει προκαλέσει τις συζητήσεις από τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Και ο Έλληνας συγγραφέας και μαθηματικός, Απόστολος Δοξιάδης, σχολίασε την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, με άρθρο του στην στην αμερικανική Wall Street Journal. Ο κ. Δοξιάδης τόνισε, ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη και κάνει έκκληση προς την Ελλάδα να μην καταδικάσει 8 νέους ανθρώπους.

Παράλληλα. ο γνωστός συγγραφέας αναφέρθηκε και στην έννοια της Δημοκρατίας, τονίζοντας:

Αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, θα έχει διαβεί μια πολύ μεγάλη κόκκινη γραμμή. Μεγάλη, γιατί διαχωρίζει τη δημοκρατία από τον αυταρχισμό. Και κόκκινη από το αίμα οκτώ νέων ανθρώπων

Την υπόθεση σχολίασε και ο ο δικηγόρος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, επισημαίνοντας πόσο ακατανόητη είναι η διαδικασία της έκδοσης, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της δικαιοσύνης λέγγοντας:

Δεν έγινε, άραγε, αντιληπτό από την ηγεσία της Δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί στην περίπτωση που τα τρία συμβούλια αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών. Αν, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, το άλλο συμβούλιο ταχθεί υπέρ της έκδοσης, η τύχη των αντιστοίχων εκζητουμένων μεταβιβάζεται και εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης και έτσι ένα αμιγώς δικαστικό θέμα θα μετατραπεί σε σοβαρό πρόβλημα της εκτελεστικής εξουσίας! ν θα μπορέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση τους, όπως έχει εκ του νόμου δικαίωμα; Θα τον στηρίξει σε μια τέτοια απόφαση ο πρωθυπουργός, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του προς τον Τούρκο ομόλογο του ότι θα τηρηθούν στην προκειμένη υπόθεση όλοι οι κανόνες της νομιμότητας

Παράλληλα, κάνει έκκληση προς τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου:

Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνον να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας

Και ο Δημήτρης Παξινός, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έδωσε την δική του οπτική για την υπόθεση που έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τονίζοντας:

«Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπου τους περιμένουν μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια και η ανυπαρξία των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης.

Καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Τσίπρα μη εξαιρουμένου, που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Καλούνται οι αρεοπαγίτες να αποφανθούν εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπαρκτά και στηρίζονται διαχρονικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ή ποικίλλουν αναλόγως των περιστάσεων και της πολιτικής εμπλοκής.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως έχει πράξει στον παρελθόν και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει κατά συνείδηση και με βάση τη κείμενη νομοθεσία και την αναστολή ισχύος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του
ανθρώπου στη γείτονα χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί ευχαριστούν «όλους τους Έλληνες για την συμπαράστασή τους»

Photo: MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

The post Στον Άρειο Πάγο οι συζυτήσεις για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα