Τουρκία: Απώλειες για το κυβερνών κόμμα στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

09:38 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Με απώλειες για το κυβερνών κόμμα (ΑΚP) αλλά και την εθνικιστική αντιπολίτευση (MHP) ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση και ενίσχυση της εξουσίας του Προέδρου ψηφίστηκε την Δευτέρα στο Κοινοβούλιο με 338 βουλευτές να τάσσονται υπέρ της πρότασης.

Τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η εθνικιστική αντιπολίτευση που τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης μέτρησαν απώλειες

βουλευτών. Ωστόσο, οι 338 ψήφοι ξεπερνούν τον απαιτούμενο αριθμό των θετικών ψήφων (330) από σύνολο 550 βουλευτών.

Το AKP διαθέτει 316 βουλευτές και το MHP 39.

Το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να γίνει την Άνοιξη.

Τι περιλαμβάνει η συνταγματική αναθεώρηση;Μείωση της ηλικίας για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από 21 σε 18 και αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 550 σε 600.Καθιέρωση προεδρικού συστήματος και κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές και θα μπορεί να έχει και κομματική ιδιότητα. Υποψήφιο θα μπορούν να έχουν τα κόμματα που στις τελευταίες εκλογές θα έχουν λάβει τουλάχιστον το 5% των ψήφων ή όσα συγκεντρώσουν 100.000 υπογραφές.

The post Τουρκία: Απώλειες για το κυβερνών κόμμα στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα