Aλέξης Τσίπρας: Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση

11:04 9/5/2017 - Πηγή: iPop

Στο υπουργείο Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας πατάει γκάζι για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με ανακοινώσεις σχετικά με την Παιδεία και δηλώνει πως «Επεκτείνεται το ολοήμερο σ’ όλα τα σχολεία της χώρας» τονίζοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται

η μάθηση και όχι η εξέταση.

Από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο έφτασε λίγα λεπτά πρις τις 11:00 το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ανακοινώσεις σχετικά με την Παιδεία, τονίζοντας πως στόχος είναι μέσα στην 3ετία να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Παιδείας, ο οποίος είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο, καθώς όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία.

Ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας αναφέρθηκε στην επέκταση του ολοήμερου προγράμματος, που θα ισχύσει στα δημοτικά σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις αλλαγές στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και στις αλλαγές που θα γίνουν στα ΑΕΙ.

«Σήμερα ξεκινάω έναν κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με στόχο την άμεση συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθηστερήσεων Επέλεξα να ξεκινήσω από το υπουργείο Παιδείας γιατί το γνωρίζω από κοντά και έχω γνώση για το παραγώμενο έργο, δεύτερος λόγος είναι ότι η παιδεία κατά την άποψη μου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» δήλωσε κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να επισκεφτεί το υπ. Παιδείας.

«Στα χρόνια της κρίσης αλλά και πριν η Παιδεία υπήρξε πεδίο επίθεσης, ώστε να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο προϊόν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και απαρίθμησε όλα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο υπ. Παιδείας.

Η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για την πρόοδο, ανάπτυξη & προκοπή του τόπου μας

«Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης»είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «Δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 ετών και άνω στη χώρα που θα μένει εκτός προσχολικής εκπαίδευσης και από τον Σεπτέμβρη εντάσσονται στα ολοήμερα 830 μονάδες, 10.000 μαθητές από μονοθέσια, 2θέσια, 3θέσια σχολεία». Προανήγγειλε ακόμη τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία λέγοντας πως στόχος πλέον είναι να μην υπερβαίνουν τους 22 οι μαθητές σε κάθε τάξη ενώ τόνισε πως επεκτείνεται το δίκτυο των σχολικών βιβλιοθηκών στο οποίο θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σε όλη τη χώρα και πως «η μεγαλύτερη αλλαγή που επιδιώκουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Η μαθησιακή διαδικασία να γίνεται στο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια».

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χαρακτήρισε βασικό πυλώνα τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως από 4 ετών και πάνω κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικαδίας.

Μιλώντας για αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, είπε πως τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), κάνοντας γνωστό πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

Ανακοίνωσε ακόμη πως τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων αν και τόνισε πως «Υπάρχει μια ειδική δυσκολία με τα προσφυγόπουλα. Τα μεγαλύτερα παιδιά εντάσσονται πιο δύσκολα στη μαθησιακή διαδικασία» καθώς θεωρούν ότι η παραμονή τους στη χώρα μας είναι προσωρινή.

Σχετικά με τον στόχο των μεταρρυθμίσεων στο υπ. Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως «Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων» και τόνισε πως σ’ αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση καθώς στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Βασική επιλογή να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το brain drain. Έχουμε σχέδιο δημιουργίας startups που θα δημιουργηθούν από νέους επιστήμονες και ερευνητές

«Θέλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά αλλά να τους δώσουμε δυνατότητες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι γι αυτό τον λόγο επαναφέρει η Κυβέρνηση απο τη ναφθαλίνη τον θεσμό Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Σχετικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ.

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τα 5ετή προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αναγνωρίζονται πλέον σαν πτυχία μαστερ «αυτό θα γίνει άμεσα, από την επόμενη χρονιά, ή ακόμα και μέσα στο Καλοκαίρι. Είμαστε σε συνεργασία με το τεχνικό επιμελητήριο».

Μία ακόμα, ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν το νoμοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, για δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά, για όλους όσους έχουν οικονομική ανάγκη.

The post Aλέξης Τσίπρας: Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα