Σταμάτα να λες στο παιδί σου ότι τα λαχανικά του κάνουν καλό

06:31 29/7/2014 - Πηγή: iPop

Και τι δεν έχεις σκεφτεί για να το κάνεις να φάει λαχανικά, όσπρια και λαδερά, ενώ φυσικά δεν παραλείπεις να του τονίζεις πόσο καλό του κάνουν. Σταμάτα, σήμερα κιόλας! Όχι, δεν υπάρχει κάποια κοσμοϊστορική έρευνα για το πόσο επιβλαβείς είναι τελικά οι υγιεινές τροφές για το παιδί σου, για την ακρίβεια προφανώς τα λαχανικά του κάνουν καλό, απλώς δεν πρέπει να του το λες.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής τη Δρ Ayelet Fishbach του Πανεπιστημίου του Booth School of Business

του Σικάγου δείχνει ότι τα παιδιά που ακούνε ότι ορισμένα τρόφιμα θα τα κάνουν πιο δυνατά, πιο έξυπνα ή πιο ψηλά, παρουσιάζουν απέχθεια προς αυτά και απροθυμία να τα φάνε. Οι ερευνητές πραγματοποιήσαν πέντε πειράματα σε ένα δείγμα πληθυσμού 270 παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά έτρωγαν περισσότερο μια τροφή όταν παρουσιαζόταν χωρίς σχόλια ή απλώς ως νόστιμη και δεν συνοδευόταν από καμία ένδειξη για τη «χρησιμότητά» της. Συγκεκριμένα, ο παιδικός εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί την πιθανότητα ένα υγιεινό φαγητό να είναι ΚΑΙ νόστιμο, γι” αυτό αυτόματα συμπεραίνει ότι αυτό που εσύ διαφημίζεις ως σούπερ υγιεινή τροφή σίγουρα θα έχει απαίσια γεύση (όπως εμείς οι ενήλικες λέμε «αυτός είναι καλό παιδί» και εννοούμε αλλά όχι και τόσο εμφανίσιμος)

Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να παρμυθιάσεις τα παιδιά, ούτε να τους πεις την ιστορία του Ποπάι που έτρωγε όλο του το σπανάκι. Αρκεί να τους πεις ότι είναι νόστιμο κάποιο φαγητό, δεν είναι ανάγκη να επιμείνεις στα θρεπτικά συστατικά του. Αυτή την πληροφορία κράτα την για τον εαυτό σου.

The post Σταμάτα να λες στο παιδί σου ότι τα λαχανικά του κάνουν καλό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα