Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα- Η χώρα ασφυκτιά (photos-video)

11:16 24/2/2016 - Πηγή: iPop

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός των συνόρων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα, ενώ συνεχώς στο λιμάνι του Πειραιά φτάνουν όλοι και περισσότερα άτομα από τα νησιά του Αιγαίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες άνοιξε το hot spot των Διαβατών, και από νωρίς το πρωί, κλειστή είναι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης.

Τηλεφωνική επικοινωνία

για τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλ.Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κ.Μητσοτάκη με σκοπό να τον ενημερώσει για όσα συμβαίνουν κάνοντας με αυτό τον τρόπο προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και να σχεδιαστεί από κοινού μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μόλις τις τελευταίες 24 ώρες οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής που βρίσκεται στην Ειδομένη περιμένουν 3.000 άνθρωποι, ενώ ακόμα 300 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολύκαστρου.

Στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έχουν φτάσει ήδη 19 λεωφορεία με πρόσφυγες εκ των οποίων τα επτά έφτασαν από την Κοζάνη.

Σημειώνεται πως, λόγω της έλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, έχει στηθεί μπλόκο της αστυνομίας 200 μέτρα από την είσοδο του κέντρου υποδοχής. Από το μπλόκο περνούν μόνον οι ΜΚΟ που έχουν έρθει για να βοηθήσουν στην εγκατάσταση των προσφύγων.

100 σκηνές και 150 λυόμενα έχουν στηθεί μέσα στο hot spot.

Οι κάτοικοι των Διαβατών, οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες, ζητούν την σύσταση αστυνομικού τμήματος στην περιοχή και την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για να επιρριφθούν ευθύνες.

Τι είπε για το κλείσιμο των συνόρων ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι;

Σε συνέντευξη του στην Bild τόνισε:

Αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες, που βρίσκονται επί αυτής της επικίνδυνης διαδρομής που ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι, εκκινώντας από τα ελληνικά νησιά, θέλουν να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία

Και πρόσθεσε: «Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Ο Νίκολα Πόποσκι στη συνέχεια της συνέντευξης του δήλωσε πως η Γερμανία στη διαχείριση των προσφύγων έχει ηγετικό ρόλο και συμπλήρωσε πως η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, «δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της».

Ενώ επίσης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είναι επιθυμητό να ειπωθεί ξεκάθαρα τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης που βρίσκονται στον διάδρομο των Βαλκανίων».

Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 1.700 μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν πού να πάνε.

Το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε η άφιξη πούλμαν στο hot spot του Σχιστού.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για τους Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ και εστάλησαν εσπευσμένα στην Αθήνα. Ωστόσο, σημειώνεται πως ορισμένοι απ’ αυτούς επιβιβάστηκαν σε ταξί και μετέβησαν στην πλατεία Βικτωρίας για να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Στα μπλόκα των αγροτών συνεχίζουν να βρίσκονται παγιδευμένα λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες με τις αποσκευές στα χέρια, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά και μικρά παιδιά διανυκτέρευσαν στη Λαμία, ενώ πολλοί είναι όσοι προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα με τα πόδια.

Δεκάδες είναι επίσης και οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Σταθμό Επιβατών του Ο.Λ.Π., ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει γεμίσει και η πλατεία Βικτωρίας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό:

«Μέσα σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς την προσφυγική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας και τα κοινωνικά κινήματα, έχουν δώσει μάχες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, αλλάζοντας το κλίμα υπέρ των προσφύγων και της ειρήνης. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει.

Στο δρόμο αυτό χωρίς καμία ταλάντευση πρέπει να συνεχίσουμε δίνοντας στην πράξη απάντηση στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που ορθώνουν φράκτες και εγκαλούν τη χώρα μας για την πολιτική της.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα της αλληλεγγύης και φιλοξενίας δίνει τη μάχη στην Ευρώπη για να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τους ξεριζωμένους, ελάχιστοι και στη χώρα μας επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο, αντιδρώντας στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Η απόπειρα αυτή πέφτει στο κενό. Σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών.

Έχουμε ασφαλώς, επίγνωση τόσο των συσχετισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης όσο και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα «παιχνίδι» για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αποκλειστικά με ευθύνη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών, κατέστη αναπόφευκτη.

Ωστόσο, δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από την Συνθήκη της Γενεύης την οποία θα υπερασπιστούμε σθεναρά, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας.

Επιπλέον, ανησυχία μας προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης, των πολεμικών συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε λοιπόν να καταστήσουμε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, μας βρίσκει αντίθετους.
Με ανησυχία επίσης παρατηρούμε ότι στη γενικότερη συζήτηση και διαπραγμάτευση για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, υποβαθμίζεται η σημασία της αντιμετώπισης της πηγής του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τις πολεμικές συγκρούσεις που και με ευθύνη της Ευρώπης συνεχίζονται στην περιοχή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και η ίδια η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη άμεσης ειρήνευσης και πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας.

Σε κάθε περίπτωση ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα ήταν η απευθείας ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.
Η Π.Γ. καλεί τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να συνεχίσουν την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αγρυπνούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, ετούτη τη στιγμή για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις και καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή».

Αξίζει να τονιστεί πως με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, θέτει το ζήτημα της ξαφνικής και ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο.

Αναλυτικά η ερώτηση του:

«Πάνω από 600 πρόσφυγες έφθασαν στο Ελληνικό νησί Καστελόριζο μέσα σε τρεις ημέρες (16-18.2.16). Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 και την ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η ξαφνική αυτή αύξηση δεν δικαιολογείται, τόσο γεωγραφικά όσο και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Από γεωγραφικής σκοπιάς, η σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των προσφύγων κατευθύνεται προς τα τουρκικά παράλια, για να περάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το Καστελόριζο βρίσκεται σε μια τοποθεσία που δεν συνδέεται άμεσα τόσο με την ηπειρωτική όσο και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις, ενώ τα Δωδεκάνησα, αξίζει να τονίσουμε, έχουν εξαιρεθεί από τους τομείς περιπολιών του ΝΑΤΟ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πώς αξιολογεί και ερμηνεύει η Επιτροπή την ξαφνική αύξηση ροής προσφύγων προς το Καστελόριζο;
2. Με ποιόν τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να πιέσει την Τούρκικη Κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών;».

photos:Thanos Floulis / SOOC,Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα- Η χώρα ασφυκτιά (photos-video) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα