Σε αναβρασμό λόγω του προσφυγικού η Κυβέρνηση- Εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής αυξάνονται οι ροές

10:22 1/3/2016 - Πηγή: iPop

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η Κυβέρνηση αναζητώντας λύσεις για το προσφυγικό. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, οι απελπισμένοι πρόσφυγες αναζητούν τρόπους να φύγουν από τη χώρα μας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της Τουρκίας τονίζει πως είναι μεγάλη η ανάγκη «να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία».

Τι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός;

«Για το ότι φθάσαμε ως εδώ στο προσφυγικό και την κατάσταση στην Ειδομένη έχει ευθύνες μόνο η άλλη πλευρά ή και η Ελληνική Κυβέρνηση;» ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον Α. Τσίπρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, μετακίνησης πληθυσμών από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μίας χώρας, μίας Κυβέρνησης και τις αδυναμίες μίας Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει δίκαια το βάρος».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανέτοιμοι μπορεί να ήμασταν αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα».

«Είχαμε την διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο νωρίτερα. Και μόνο εγώ και ο Ρέντσι προβλέψαμε το τσουνάμι από το Μάρτιο του 2015», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «Ελπίζω να μην υιοθετείται το επιχείρημα ότι έχουμε αυτές τις ροές εξαιτίας τις δηλώσεις της κας Χριστοδουλοπούλου».

Αναφερόμενος και πάλι στην κ. Χριστοδουλοπούλου είπε: «Η κα Τασία φταίει για το γεγονός ότι η Turkish Airlines δίνει χωρίς visa να έρχονται από το Μαρόκο στην Τουρκία και να περνάνε απέναντι; Αν φταίει και γι’ αυτό ας την βάλουμε δίπλα στη Μέρκελ και να τις καταδικάσουμε».

Όσον αφορά την κριτική που ασκείται στην Α. Μέρκελ, σημείωσε ότι «αυτή η κριτική που ασκείται στην Καγκελάριο Μέρκελ από την ακροδεξιά ότι είναι υπεύθυνη για τις ροές θεωρώ ότι είναι άδικη και εκφράζει μία αντίληψη που δεν εκφράζει την πραγματική κρίση».

«Βρισκόμαστε μπροστά σ’ έναν πόλεμο, παράλογων επιλογών της Δύσης. Ας αναλογιστούμε ποια είναι η αιτία που προκαλεί τις ροές. Δεν είναι οι δηλώσεις Μέρκελ και είναι αστείο να επικαλείται κάποιος ότι υπήρχε κάποτε μία υπουργός που έλεγε ότι η ελληνική ακτοφυλακή δεν θα βυθίζει βάρκες στο αιγαίο και γι αυτό έρχονται», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην χώρας μας λέγοντας:

Είναι μία ανοικτή υπόθεση και δεν θέλω να ξύσω πληγές. Ήταν διαφορετικά τα δεδομένα όταν ερχόντουσαν 10 βάρκες τον μήνα και διαφορετικά τώρα που έρχονται 100 βάρκες την ημέρα γεμάτες με παιδιά

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρέσβης της Τουρκίας σημείωσε:

«Αν οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι μπορούν μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Γενέλ: «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που είναι πρόθυμα να δεχθούν μέσω του σχεδίου μετεγκαταστάσεων». Ενώ όπως σημειώνει, το σχέδιο μετεγκαταστάσεων «Έχουμε περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα» και τονίζει: «Κατά τα τελευταία 10 χρόνια.Η ΕΕ μας είχε ξεχάσει, μας είχε βάλει στο περιθώριο. Ξαφνικά μας θυμήθηκε. Η ειρωνεία είναι ότι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την ΕΕ να διατηρήσει την ενότητά της. Είμαστε εκ νέου μια χώρα με πραγματική υποψηφιότητα ένταξης». Και κλείνει της δηλώσεις του λέγοντας:

«Εάν η ΕΕ θέλει να ανακτήσει την επιρροή που έχασε, τότε πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, οι θέσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία επιρροή. Αλλά αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, τότε οι θέσεις της ΕΕ θα έχουν περισσότερο βάρος».

Να σημειωθεί πως το μεσημέρι της Παρασκευής συγκαλείται, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, η Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα συνεχώς γίνονται χειρότερες

Η Κυβέρνηση αναζητά χώρους προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχονται στους 25.000.

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική, με 7.000 άτομα να βρίσκονται στον καταυλισμό και τις αρχές της ΠΓΔΜ να διατηρούν κλειστά τα σύνορα, όντας άγνωστο το πότε θα επιτραπεί η διέλευση έστω και μερικών δεκάδων ανθρώπων.

2.500 άτομα φέρεται πως πέρασαν τη νύχτα στον Πειραιά, με τα πλοία να συνεχίζουν άκοπα να μεταφέρουν άτομα στο λιμάνι από τα νησιά, με πιο αργούς βέβαια ρυθμούς.

Και στην πλατεία Βικτωρίας οι πρόσφυγες όλο και αυξάνονται, με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πού να κοιμηθούν.

Σ’ άλλες πόλεις της χώρας, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε κάθε δυνατή δομή: στρατόπεδα, γυμναστήρια, στάδια. Μάλιστα την Δευτέρα έγινε γνωστό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τη τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύουν τη διαμόρφωση στο Πάρκο Α.Τρίτσης στο Ίλιον για τους πρόσφυγες.

Επικεφαλής της δημιουργίας του χώρου φιλοξενίας είναι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο οποίος ενημερώνει τους άνδρες του Στρατού για το πού θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σκηνές. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθούν τουαλέτες, μαγειρεία, ιατρεία και χώροι διοικητικής υποστήριξης.

Ο καταυλισμός αναμένεται να είναι έτοιμος για την φιλοξενία των προσφύγων έως και την Πέμπτη και πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα.

Θυμίζουμε πως την Τετάρτη συνεδριάζει η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες καλούνται να κάνουν γνωστούς στην Κυβέρνηση τους χώρους που έχουν στην διάθεσή τους και θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν προσωρινά πρόσφυγες.

Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία

Σήμερα, Τρίτη, θα γίνουν οι πρώτες επαναπροωθήσεις ατόμων στην Τουρκία.

150 μετανάστες θα επιστρέψουν στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου των Κήπων, όπως ορίζεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα άτομα που θα επιστραφούν είναι μαροκινής, τυνησιακής και αλγερινής καταγωγής, κι αφού συνελήφθησαν για παράνομη μετανάστευση κρατούνται στα κέντρα σ’ όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη αναμένεται να επαναπροωθηθούν ακόμα 158 άτομα.

Από τις 07:30 της 29-02-2016 έως τις 07:30 της 01-03-2016 διεσώθησαν 635 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 11 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου και Σάμου.

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Σε αναβρασμό λόγω του προσφυγικού η Κυβέρνηση- Εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής αυξάνονται οι ροές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα