Πυρετό έφεραν τα «Panama Papers»- Ο ρόλος της Mossack Fonseca και όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

12:19 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Σάλος έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή τα «Panama Papers», η διαρροή στοιχείων της Mossack Fonseca η οποία μεγαλύτερη δημοσιογραφική έρευνα της ιστορίας και 11,5 εκατομμύρια έγγραφα. Τα εν λόγω στοιχεία είχε στην κατοχή της η δικηγορική εταιρεία η οποία έχει ως έδρα της τον Παναμά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, οι φορολογικές αρχές σε Αυστραλία και

Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη αρχίσει έρευνες σε πελάτες δικηγορικής εταιρίας με έδρα τον Παναμά για πιθανή φοροδιαφυγή.
Τα «καυτά» έγγραφα βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πάνω από 100 ειδησεογραφικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο.

Το πρακτορείο Reuters τονίζει πως η Suddeutsche Zeitung ανέφερε ότι παρέλαβε την τεράστια συλλογή εγγράφων και στη συνέχεια τα μοιράστηκε με άλλα Μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή η βρετανική Guardian τονίζει πως τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ένα δίκτυο μυστικών συμφωνιών offshore και δανείων αξίας 2 δισ. δολαρίων εμπλέκουν στενούς φίλους του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παράλληλα οι φορολογικές υπηρεσίες της Αυστραλίας σε σχετική τους ανακοίνωση την Δευτέρα επιβεβαίωσαν πως ξεκίνησαν οι έλεγχοι για πάνω από 800 εύπορους πελάτες της Mossack Fonseca.

Να θυμίσουμε πως η δημοσιογραφική έρευνα έγινε από τη συνεργασία 106 Μέσων σε 75 χώρες.

Την δημοσιοποίηση του πλήρη καταλόγου με τις εμπλεκόμενες εταιρείες και τα άτομα που σχετίζονται με το σκάνδαλο την αναμένουμε στις αρχές Μαΐου.

Όσα ξέρουμε για την Mossack Fonseca:

Η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca ειδικεύεται στη δημιουργία εικονικών εταιρειών, δηλαδή επιχειρήσεων που χρησιμεύουν προκειμένου να μπορεί κάποιος να κρύψει την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι είναι πελάτες της;

Περισσότερες από 500 τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία μαζί της βοηθούν τους πελάτες τους να διαχειριστούν τις offshore εταιρείες τους.

Η UBS, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.100 offshore εταιρείες, ενώ η HSBC και οι θυγατρικές της μετρούν πάνω από 2.300.

Τι ισχυρίζεται η Mossack Fonseca;

Πως είναι μια απολύτως νόμιμη εταιρεία και πως την ευθύνη για τις παρατυπίες την έχουν οι μεσάζοντες.

Μάλιστα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η επίσημη θέση ήταν πως «δεν θα γίνει σχολιασμός των επιμέρους πελατών που ενδεχομένων εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή».

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Mossack Fonseca, Carlos Sousa τόνισε:

Η εταιρεία μας δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ ή διωχθεί ποτέ για κάποιο ποινικό αδίκημα, απλώς βοηθάει πελάτες να ιδρύουν εταιρείες. Δημιουργεί επιχειρηματικό σύνδεσμο με αυτές ή καθοδηγεί με οποιονδήποτε τρόπο τις εταιρείες που δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο

Να τονισθεί πως εταιρείες όπως η Mossack Fonseca οι οποίες ευθύνονται για τη δημιουργία offshore και τραπεζικών λογαριασμών, οφείλουν να είναι σε επιφυλακή για τους πελάτες τους οποίους μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες πράξεις.

511 τράπεζες και 15.579 θυγατρικές εμπλέκονται συνολικά στο σκάνδαλο. 214.000 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν σύνδεση με πάνω από 200 άτομα περιλαμβάνουν τα «Panama Papers».

Σημειώνεται ότι τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 1977-2015.

Συγκεκριμένα, δώδεκα ηγέτες κρατών και άλλοι 143 πολιτικοί φέρεται να συνδέονται με ένα κρυφό σύστημα off-shore εταιρειών ενώ διαδρομές χρήματος, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οδηγούν στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέλος – κλειδί στο διοικητικό συμβούλιο της Fifa φέρεται επίσης να ενεργούσε ως δικηγόρος του παγκόσμιου κυκλώματος.

Biggest leak in the history of data journalism just went live, and it's about corruption. https://t.co/dYNjD6eIeZ pic.twitter.com/638aIu8oSU

Edward Snowden (@Snowden) April 3, 2016

Το αρχείο των «Panama Papers» εδώ.

Μερικά από τα ονόματα της λίστας:Μαρίτσιο Μάκρι, πρόεδρος της ΑργεντινήςΙγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός του ΙράκΣίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, πρωθυπουργός της ΙσλανδίαςΣαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, βασιλιάς της Σαουδικής ΑραβίαςΠέτρο Ποροσένκο, πρόεδρος της ΟυκρανίαςΚόγιο Ανάν, συγγενής του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι ΑνάνΝαουάζ Σαρίφ, πρωθυπουργός του ΠακιστάνΊαν Κάμερον, πατέρας του Ντέιβιντ Καμερον.Λιονέλ Μέσι, ποδοσφαιριστήςΜισέλ Πλατινί, πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην Πρόεδρος της UEFA

Χάρτης δείχνει τις χώρες, άτομα από τις οποίες υπάρχουν στη λίστα:

Και ο Σταύρος Παπασταύρου στα «Panama Papers»

Ανάμεσα στα ονόματα των «Panama Papers», της μεγαλύτερης διαρροής εγγράφων για offshore στην ιστορία, βρίσκεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται στα διοικητικά συμβούλια τριών εταιρειών στον Panama, σύμφωνα με τη λίστα που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζεται ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια των εξής εταιρειών: Green Shamrock Foundation, Diman Foundation και αναπληρωτής Πρόεδρος στο Aisios Foundation.

Τι αναφέρεται συγκεκριμένα για τον κ. Παπασταύρου;

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο Πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου έγινε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η απάντηση του κ. Παπασταύρου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists, όπου δημοσιεύτηκε η λίστα:

«Αρχικά ο Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios . Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού της Ισλανδίας:

Ο Ισλανδός Πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν του ανήκει offshore εταιρεία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, είπε «Σε εμένα; Όχι. Λοιπόν, οι ισλανδικές εταιρείες για τις οποίες έχω δουλέψει είχαν επαφές με offshore εταιρείες, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ποτέ δεν έχω κρυψει τίποτα από την περιουσία μου».

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για δική του εταιρεία σε νησί της Καραϊβικής απάντησε: «Βασικά, είναι μία εταιρεία, η οποία αν θυμάμαι καλά, σχετίζεται με μία από τις εταιρείες στων οποίων το συμβούλιο βρισκόμουν».

Αργότερα, ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας και η σύζυγός του παραδέχτηκαν ότι είχαν από κοινού την Witris σε νησί της Καραϊβικής, όμως ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν χρειαζόταν να δηλώσει στο κοινοβουλευτικό μητρώο τις μετοχές του καθώς δεν ήταν εμπορική εταιρεία.

Το 2009 ο Ισλανδός Πρωθυπουργός φέρεται να είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του στην γυναίκα του, τη χρονιά δηλαδή που εκλέχτηκε.

photo:dw.com

The post Πυρετό έφεραν τα «Panama Papers»- Ο ρόλος της Mossack Fonseca και όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα appeared first on iPop.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, εν λόγω, süddeutsche zeitung, νεα δημοκρατια, εταιρεία, νέα, reuters, guardian, offshore, μαΐου, τραπεζες, ubs, hsbc, fifa, history, data, live, https, twitter, edward, οηε, σαμαρας, green, εκλογες, ιουνίου, photo, ipop, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, εκλογες 2015, ipop, χωρες, αυστραλια, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, εμπορικη, νησι, οηε, ονοματα, φιλια, guardian, hsbc, reuters, ubs, αποζημιωση, αποκαλυψη, βρισκεται, γινει, δευτερα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικη, δειχνει, δωδεκα, δικτυο, εγινε, εγγραφα, ειπε, εν λόγω, ερευνα, ερευνες, εταιρεία, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, λιονελ μεσι, μαΐου, μεσι, ονομα, πουτιν, συγκεκριμενα, συνεχεια, green, ανηκει, data, δικαιωματα, edward, ενωση, fifa, ηγετες, history, https, ιουνίου, κυριακη, offshore, πληροφοριες, σκηνη, süddeutsche zeitung, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα