Στην αναμονη εξι μηνες για μια ακτινοθεραπεια

Προσπαθείς να το φανταστείς αλλά είναι αδύνατον. Δεν το χωράει ο νους πώς είναι να σου ανακοινώνεται η βαριά διάγνωση –καρκίνος– και κατόπιν ότι για την πρώτη σου θεραπεία θα χρειαστεί να περιμένεις έξι μήνες. Πώς περιμένεις μισό χρόνο για να ξεκινήσεις τη μάχη; Με τι σθένος θα παλέψεις για τη ζωή σου; Πόσο θα έχει προχωρήσει η ασθένεια ώς τότε;

Ομως αυτή είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες καρκινοπαθείς στη χώρα μας σήμερα. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία στον «Αγιο Σάββα» φτάνει τους έξι μήνες, κάτι λιγότερο είναι στο «Αττικόν»
και στους «Αγίους Αναργύρους», ενώ «μόλις» δύο μήνες είναι στο «Μεταξά». Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, τρία από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας που δώρισε το 2014 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνολικά επτά νοσοκομεία της περιφέρειας, ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, καθώς δεν έχει προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό. Σημειώνεται ότι περίπου 25.500 είναι οι καρκινοπαθείς που έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα