Πυρά κατά της Κυβέρνησης για τα ολοήμερα σχολεία

12:43 5/5/2016 - Πηγή: iPop

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κατά της Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, μετά την ανακοίνωση που κάνει λόγο για διακοπεί της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων.

Τα κόμματα το ένα μετά το άλλο περνούν στην αντεπίθεση και τα βάζουν με την Κυβέρνηση επισημαίνοντας πως η απόφαση της σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία είναι μέγα λάθος.

Νέα Δημοκρατία:

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μέσω του Προέδρου

της, Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει:

Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη τον χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας πως «στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους και έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης», ενώ πρόσθεσε:

Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού

ΠΑΣΟΚ:

Έντονες είναι οι επικρίσεις κατά του υπουργού Παιδείας και από το ΠΑΣΟΚ. Τον κατηγορεί πως «καταργεί τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία (με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) που ξεκίνησαν πιλοτικά το 2010 και είχαν επεκταθεί στο 65% του μαθητικού δυναμικού της χώρας».

Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει σε σχετική του ανακοίνωση:

«Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και καταργούνται ώρες από τα μαθήματα της Γυμναστικής, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής, της Πληροφορικής, της Ευέλικτης Ζώνης (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικές Δραστηριότητες), της Αγγλικής Γλώσσας και στην Α΄ και Β΄ τάξη μίας ώρας της ελληνικής Γλώσσας-Φιλοαναγνωσίας.

Πόσο αριστερό είναι κύριε Φίλη να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά του Δημοτικού έμεναν στο Σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων».

Ο Τομέας Παιδείας του κόμματος και σημειώνει:

«Τι πρόσφερε το Ολοήμερο με ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) που καταργεί ο κ. Φίλης;

απελευθέρωση του σχολείου από τον στενά γνωσιοκεντρικό – ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και προσανατολισμό και ενίσχυση της δημιουργικότητας και αυτονομίας του μαθητήέδινε μεγαλύτερη έμφαση στις Τέχνες και στον Πολιτισμό και προέβλεπε τη διδασκαλία των μαθημάτων Τέχνης από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
επέτρεπε σε μεγαλύτερο βαθμό την κίνηση, τη συνεργασία, την έκφραση, την βιωματική εμπλοκή των μαθητών και ενασχόλησή τους με ελκυστικές δραστηριότητες που τους αποφόρτιζαν, τους χαλάρωναν και εμπλούτιζαν τη σχολική τους ζωή.

αναβάθμιζε την ενασχόληση των μαθητών με την Φυσική Αγωγή (20 ώρες έναντι 12 ωρών στα κλασικά δημοτικά σχολεία)

εξασφάλιζε τέτοια ενασχόληση με τα Αγγλικά (συνολικά 20 ώρες Αγγλικά, έναντι 12 ωρών στα Κλασικά) που στόχευε να ετοιμάσει κάθε μαθητή για Πιστοποίηση Αγγλικών στην Γ΄ Γυμνασίου και θα απάλλασσε την ελληνική οικογένεια από ένα μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία
προωθούσε την Πληροφορική με περισσότερες ώρες διδασκαλίας που τώρα περιορίζονται

Κυρίως εξασφάλιζε σε μεγαλύτερο βαθμό δραστηριότητες που δεν είχαν στενά ακαδημαϊκό χαρακτήρα αλλά ανέπτυσσαν όλα τα χαρακτηριστικά που στα σύγχρονα προγράμματα διδασκαλίας και στις περισσότερες χώρες αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη των ικανοτήτων και προσόντων του μαθητή.

Τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ είχαν πετύχει σε όλα τι έχουμε τονίσει ότι χρειαζόταν ακόμη;

Όχι δεν είχαν πετύχει σε όλα τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι ξεκίνησαν πιλοτικά το 2010 και πολύ γρήγορα επεκτάθηκαν τόσο ώστε να καλύπτουν το 65% του μαθητικού πληθυσμού των Δημοτικών Σχολείων.

Αντί λοιπόν να αξιολογηθεί ο θεσμός – ο οποίος κρίθηκε από όλους θετικά – και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, το Υπουργείο Παιδείας τον καταργεί».

ΚΚΕ:

«Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα δήθεν ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου είναι απαράδεκτη και πρέπει να μείνει στα χαρτιά!

Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

Προσπαθεί με αφαιρέσεις ωρών διδασκαλίας και χωρίς διορισμούς να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα μεγαλώσουν.
Στριμώχνει στα μέτρα και τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών περιορισμών του Μνημονίου 3- που ψήφισε μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- το δικαίωμα χιλιάδων οικογενειών να πάνε τα παιδιά τους στα ολοήμερα σχολεία, αφού θέτει ως προϋπόθεση να είναι και οι δυο γονείς εργαζόμενοι.
Πετάει στο δρόμο χιλιάδες εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που μπορούν με έναν άλλο παιδαγωγικό τρόπο να αξιοποιηθούν για την ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών.
Είναι υποκρισία η διακήρυξη του Υπουργείου ότι φτιάχνει «ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου». Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που τα μαθήματα καθορίζονται από όποιες ώρες περισσεύουν. Ενιαίο δεν είναι το σχολείο που αποκλείει από τα ολοήμερα τα παιδιά ενάμιση εκατομμυρίων ανέργων. Όπως, φυσικά, πρότυπο σχολείου δεν ήταν και τα ΕΑΕΠ που είχαν προβλήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα και τα οποία έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το ΚΚΕ, όπως και από εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς.

Πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα ολοήμερα σχολεία. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία!

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας!

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικοτήτων.

Να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τα ολοήμερα σχολεία για να ικανοποιηθούν από τον Σεπτέμβρη όλα τα αιτήματα των οικογενειών για πρόσβαση στα ολοήμερα σχολεία».

The post Πυρά κατά της Κυβέρνησης για τα ολοήμερα σχολεία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα